Oscar adayı seçiminde şeffaflık hamlesi

Sinema Genel Müdürü Birol Güven Türkiye'nin Oscar adayı seçimine dair bilgilendirici paylaşım yaptı. 'Terreddüt Çizgisi'nin geçen yıl da başvurduğu için değerlendirmeye alınmadığını açıkladı. Başvuran filmlerle Seçiciler Kurulu'nun listesini verdi.

Kültür Sanat 30 Ağustos 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı

Türkiye’nin Oscar adayı olarak Zeki Demirkubuz’un ‘Hayat’ filmi seçildi. İki gün önce bu haberi duyurmuştuk.  Sinema Eseri Yapımcıları Meslek Birliği (SEYAP) bu haberi duyururken başvuran 12 filmin değerlendirildiğini açıklamıştı. Lakin başvuran 13 film vardı. Bir film değerlendirilme dışı tutulmuştu. Bu da çeşitli spekülasyonlara neden olmuştu.

Dün Sinema Genel Müdürü Birol Güven değerlendirilme dışı tutulan filmi açıkladı. O film Selman Nacar’ın yönettiği ‘Tereddüt Çizgisi.’ ‘Tereddüt Çizgisi’nin bu yıl değerlendirilmemesinin sebebi geçen yıl da Türkiye’nin Oscar adayı olmak için başvuru yapması ve değerlendirilmeye tabii tutulması.

Birol Güven filmin bu yıl değerlendirme dışı tutulma kararını Seçici Kurul’un verdiğini ve kararın da oybirliğiyle alındığını açıkladı. Güven “Değerlendirilmeye alınan 12 filmin hepsi çok iyiydi ve bu değerli eserlerin arasından birini seçmek çok zordu. Uzun süren tartışmalarda her film tek tek detaylı bir şekilde incelendi, tartışıldı ve gizli yapılan oylama sonucu Zeki Demirkubuz’un ‘Hayat’ filmi oy çokluğuyla 97. Oscar’ın Türkiye adayı olarak seçildi” dedi.

Lakin geçmiş yıllarda ‘Okul Traşı’ iki yıl üst üste Türkiye’nin Oscar adayı olmak için başvurmuş. İki yıl da Seçici Kurul tarafından değerlendirilmişti. ‘Tereddüt Çizgisi’ filmi ekibinin de bu uygulamayı bildiği için bu yıl da Oscar için başvuruda bulunduğu düşünülüyor.

13 filmin adı ve Seçiciler Kurulu listesi

Güven başvuran 13 filmin adını ve Seçici Kurul’u da açıkladı. ‘An’, ‘Aniden’, ‘Ceylin’, ‘Daha İyi Bir Yarın’, ‘Eflatun’, ‘Hayat’, ‘Karganın Uykusu’, ‘Ölümlü Dünya 2’, ‘Rosinante’, ‘Sadık Ahmet’, ‘Son Hasat’, ‘Tereddüt Çizgisi’ ve ‘Yurt’ Türkiye’nin Oscar adayı olmak için başvuran filmler.

Bu filmler arasından ‘Hayat’ı seçen Seçici Kurul ise Sinema Genel Müdürlüğü (Birol Güven), Anadolu Sinema ve Televizyoncular Meslek Birliği  (İsmail Elden), Belgesel Sinemacılar Birliği (Sevinç Yeşiltaş), Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği (Numan Çakır), Film Yapımcıları Meslek Birliği (Muhammet Tayfur Aydın), Senaryo ve Diyalog Yazarı Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği (Ali Ercivan), Sinema Emekçileri Sendikası (Ömer Elaçmaz), Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği (Mustafa Şevki Doğan), Sinema Eseri Yapımcıları Meslek Birliği (Sevil Demirci), Sinema Oyuncuları Derneği (Cengiz Güçlü), Sinema Oyuncuları Meslek Birliği (Serkan Genç), Sinema ve Televizyon Eseri Sahipleri Meslek Birliği (Semih Kaplanoğlu), Sinema Yazarları Derneği (Müge Turan), Televizyon ve Sinema Filmi Yapımcıları Meslek Birliği (Ömer Müjdat Özgüner), Türkiye Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği’nin (Nil Gürpınar) temsilcilerinden oluşuyor.

Türkiye’nin Oscar adayı seçim süreci önceki yıllarda da zaman zaman tartışma konusu olmuştu. Sinema Genel Müdürü Birol Güven spekülasyonlara açık olan bu süreçle ilgili yaşananları tek tek açıklayarak bir anlamda bu yıl tartışmaların önünü kapadı.

Zeki Demirkubuz cephesinde bir ilk: 'Hayat' Türkiye'nin Oscar adayı olduZeki Demirkubuz cephesinde bir ilk: ‘Hayat’ Türkiye’nin Oscar adayı oldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.