Haniye ve Şukri İstanbul’daydı: Türkiye uzlaşı peşinde, dışarıda ‘Hamas’a yuva aranıyor’ havası
Bakan Fidan Türkiye-AB ilişkilerini canlandırmanın "herkesin yararına olacağını" öne sürerek Kıbrıs sorunu ile Türkiye-AB ilişkilerini birbirine bağlamanın yanlış olduğunu savundu. Fidan vize serbestisi içinse "Sadece altı kriter kaldı" dedi.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerini yeniden canlandırmak için kararlı olduğunu söyledi. Fidan Brüksel’deki AB Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı’na katılımının ardından yaptığı açıklamada Türkiye-AB ilişkilerinin canlanmasının herkesin yararına olacağına inandığını vurguladı.
Toplantının ardından Anadolu Ajansı’na (AA) verdiği demeçte Fidan özellikle Kıbrıs meselesiyle Türkiye-AB ilişkilerini birbirine bağlamanın sağlıklı bir yöntem olmadığını anlattı.
Brüksel’de yapılan ve Türkiye’nin uzun aradan sonra ilk kez davet edildiği toplantıyı Bakan Fidan “müspet bir gelişme” olarak nitelendirdi. Yaklaşık iki saat süren toplantıda Türkiye-AB ilişkilerinin nasıl daha ileri taşınabileceği, küresel ve bölgesel konularda geliştirilecek işbirliği derinlemesine ele alındı. Fidan AB’li mevkidaşlarının neredeyse tamamının Türkiye ile dış politika, güvenlik ve savunma politikaları başta olmak üzere her alanda yapısal ve düzenli diyalog ile istişarelerin sürdürülmesi gerektiğini vurguladığını belirtti.
Türkiye-AB ilişkilerinin daha ileri taşınması için somut adımlar atılması gerektiğini söyleyen Fidan özellikle Gümrük Birliği’nin güncellenmesi konusundaki beklentilerini dile getirdi.
Türkiye’nin vize serbestisi konusunda da kararlılıkla çalıştığını ifade eden Fidan Schengen vizesi başvuru sürecinde yaşanan zorlukların giderilmesi amacıyla AB ile temasların sürdüğünü belirtti. Bu bağlamda çok girişli ve uzun süreli vizelerin yaygınlaştırılması için yoğun çaba sarf edildiğini vurguladı.
Gelecek dönemde ilişkilerin ivme kazanması için teknik konularda somut adımlar atılması gerektiğini vurgulayan Fidan şöyle konuştu:
“Öncelikle, 2019’da askıya alınmış olan yerleşik diyalog mekanizmalarının tekrar işletilmesi gerekiyor. Gümrük birliğinin güncellenmesi konusundaki beklentilerimiz sürüyor. Öncelik verdiğimiz bir diğer konu ise vize meselesi. Vize serbestisiyle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. 66 kriteri tamamladık, geriye sadece altı kriter kaldı. Bunların da tamamlanması için ilgili kurumlarımızla hep birlikte çalışıyoruz. Vize serbestisi sağlanana kadar vatandaşlarımızın Schengen vizesi başvuru sürecinde yaşadıkları zorlukların ve engellerin giderilmesi amacıyla çalışmaya devam ediyoruz. Çok girişli ve uzun süreli vizelerin yaygınlaştırılması için AB ve üye ülkelerle temaslarımızı sürdürüyoruz.”
Fidan Kıbrıs sorunu ile Türkiye-AB ilişkilerini birbirine bağlamanın yanlış olduğunu söyleyerek bu iki konunun ayrı tutulması gerektiğinin altını çizdi.
Türkiye’nin AB üyeliğini stratejik bir hedef olarak gördüğünü ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bunu defalarca vurguladığını savunan Fidan Türkiye’nin AB ile ilişkilerde olumlu bir gündem üstünden ilerlemek istediğini belirtti. Bu çerçevede AB’nin de aynı şekilde müspet bir yaklaşım sergilemesi durumunda bunun herkesin menfaatine olacağını ifade etti.
Bakan Fidan Türkiye-AB ilişkilerinin canlanması için gerekli adımların atılmasını beklediklerini, özellikle 2019’da askıya alınan yerleşik diyalog mekanizmalarının tekrar hayata geçirilmesinin önemli olduğunu vurguladı. Fidan Türkiye’nin AB ile ilişkilerine yeni bir ivme kazandırmakta kararlı olduğunu, bu hedef doğrultusunda her türlü çabayı göstereceğini belirtti.
Bu açıklamalar Türkiye-AB ilişkilerinde yeni bir döneme ve Türkiye-AB ilişkilerinde pozitif bir gündemin ön planda tutulacağına işaret ediyor.