Erbakan: Cumhur İttifakı’na destek verdiğim için pişman değilim

Yeniden Refah Partisi lideri Fatih Erbakan 2023'teki seçimler sırasında Cumhur İttifakı'na destek verdikleri için pişman olmadığını söyledi: "Böyle bir adım atmamış olsaydık kendimizi sorumlu hissedebilirdik."

Gündem 1 Eylül 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Fatih Erbakan.

Şimdilerde hükümete yönelik sert eleştirileriyle öne çıkan, geçen aylarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik ‘hatırlatmasıyla’ dikkati çeken Yeniden Refah Partisi lideri Fatih Erbakan katıldığı bir etkinlikte “Cumhur İttifakına keşke destek vermeseydim dediğiniz oldu mu” sorusuna yanıt verdi.

Verdikleri destek karşılığı için mutabakat imzaladıklarını hatırlatan siyasetçi şöyle dedi:

“Partimizi kurduğumuz tarihten itibaren bize dediler ki ‘Bir yerde Erbakan Hocamızın yetiştirdiği bir cumhurbaşkanı var. Refah Partili, Milli Görüşlü ve şu anda iktidarda. Sizin bu anlattıklarınızı onlarla birlikte hayata geçirseniz, onlara bunları söyleseniz, onlar bunları icra etse daha evvel, daha çabuk olmaz mı? Siz tek başınıza çalışıp iktidara gelip bunları uygulayana kadar hazır bunlar Erbakan hocamızın öğrencileri, hazır bunlar iktidarda, onlarla birlikte gerçekleştirin.’

Biz de 14 Mayıs’taki (2023) ittifak teklifini bu minvalde değerlendirdik. Bizim ittifaka girmek için bir şartımız yok. Milletvekilliği, bakanlık, veya herhangi dünyalık bir beklentimiz yok. ‘Bizim de yıllarca anlattığımız, Erbakan hocamızdan aldığımız Millî Görüşün ortaya koyduğu bu hususlarda bir adım atarsanız eğer ki seçilmeniz halinde, biz de destek olalım’ dedik. Hatta bu önce kabul edilmediği için biz Cumhurbaşkanı adaylığımızı ilan ettik. İmzaları topladık. Sonradan ‘Peki kabul ediyoruz’ dendiği için adaylığımızı geri çektik. Madem böyle ‘Bir mutabakat imzalayalım’ dedik. Bunlar imzalandı.

‘Bir vebalimiz kalmadı’

Uygulamaların takipçisi olacağımızı söyledik. Ve böylece bu yanlışlardan dönülmesi için onlara zeytin dalı uzatmış olduk. ‘Bunlar uygulanırsa milletin faydasına olur. Bir an uygulanmış olsun, 2028’de veya 2033’de uygulanacağına şimdi uygulansın, 2023’te uygulansın’ dedik. Bu niyetle böyle bir adım attık. Şimdi bunu atmasaydık kendimizi sorumlu hissedebilirdik. Bu nedenle pişmanlık yaşamıyoruz. ‘Eğer biz böyle bir adım atsaydık, böyle bir hayra vesile olur muyduk, bu adımları onların atmasına vesile olur muyduk’ diyecektik. Ama şimdi en azından böyle bir vebalimiz kalmadı.”

Yeniden Refah ve Erbakan’ın hatırlatması

Parti Mayıs 2023’te Cumhur İttifakı çatısı altında kendi adaylarıyla girdiği seçimde yüzde 2.9 oy oranına ulaşarak beş milletvekili çıkardı. Bazı illerde yüzde 10 oy oranına ulaşarak büyük bir ivme yakaladı.

Mart 2024’e gelindiğinde kimsenin beklemediği bir sonuç ortaya çıktı. Türkiye genelinde yüzde 6.19 oy oranıyla YRP, CHP ve AK Parti’nin ardından üçüncü parti oldu. Bir büyükşehir (Şanlıurfa), bir il (Yozgat), 39 ilçe ve 24 belde belediyesi kazandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Yeniden Refah Partisi İstanbul Milletvekili Doğan Bekin’i “Çıktı bir tanesi affedersiniz, terbiyesizin teki, ‘parlamentomuzda Mahmud Abbas konuşturulmalı.’ Kim bu? Yeniden Refah’ın bir tane adamı var, kafadan da galiba sıkıntısı var onun” sözleriyle hedef aldığında Erbakan şunları söylemişti:

“İstanbul Milletvekilimiz Sn. Doğan Bekin için kullandığı talihsiz ifadeyi Sn. Cumhurbaşkanı’nın temsil ettiği makama yakıştıramadığımızı ifade ediyor ve kendisini nezakete davet ediyoruz.

Ayrıca Yeniden Refah Partimizin kendileri sayesinde TBMM’de temsil hakkı kazandığına yönelik ifadeleri ile ilgili olarak Sn. Cumhurbaşkanı’nın da Yeniden Refah seçmeninin oyları sayesinde yüzde 50 barajını aşarak cumhurbaşkanı seçildiğini kendisine hatırlatıyoruz.”

Erbakan: 2025 yılı içinde erken seçim yapılmasını tartışabilmeliyizErbakan: 2025 yılı içinde erken seçim yapılmasını tartışabilmeliyiz

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.