Manş’ta göçmen teknesi battı, en az 12 kişi hayatını kaybetti

Fransa üstünden İngiltere'ye gitmeye çalışan bir kaçak göçmen teknesi battı. En az 12 kişinin öldüğü faciada arama kurtarma çalışmaları sürüyor.

Dünya 3 Eylül 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
Fotoğraf: BFMTV

Fransa’nın kuzey kıyılarından Manş Denizi üstünden İngiltere’ye ulaşmaya çalışan bir kaçak göçmen teknesi battı. En az 12 kişinin öldüğü, iki kişinin de kaybolduğu açıklandı. Fransız yetkililer arama kurtarma çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.

Teknenin battığı bölgeye hemen intikal eden görevlilerin arasında sahil güvenlik ve ambulans personelleri de vardı. Batan teknedeki kaçak göçmenlerinin çoğunun durumunun kritik olduğu, sağlık görevlileri tarafından müdahale edildiği bilgisi paylaşıldı. Teknede en az 60 kaçak göçmen olduğu tahmin ediliyor.

Fransız hükümetine ait bir gemi olan Minck teknenin battığını fark ederek yetkililere haber verdi. Helikopterler, balıkçı tekneleri ve askeri taşıtlar hemen bölgeye gönderildi.

Manş Kanalı: İngiltere’ye ulaşmak isteyen kaçak göçmenlerin rotası

Fransa ve İngiltere hükümetleri yıllardır Manş Denizi üstünden yasadışı göçü engellemeye uğraşıyor. İnsan kaçakçıları kaçak göçmenlerden binlerce euro alıyor ve bunun karşılığında sundukları tek şey bakımı yapılmayan teknelerde tehlikeli bir yolculuk. İngiliz Başbakanı Keir Starmer ve Fransa Başkanı Emmanuel Macron bu yazın başında Manş Denizi’ndeki kaçak göçmen trafiğini engellemek için “koordinasyon halinde olacakları” sözünü vermişti.

Ancak şimdiye kadar bu çabalarının sonucunu almış sayılmazlar. İngiltere’de yayınlanan resmi istatistiklere göre bu sene içinde Manş Denizi üstünden İngiltere’ye ulaşan kaçak göçmen sayısı 20 bini aştı. 2021 yılının kasım ayında da benzer bir facia yaşanmış, 27 kişi batan bir botta hayatını kaybetmişti.

Acı ama gerçek: Artık bu mülteci botları Avrupa'ya Türk vatandaşlarını da taşıyorAcı ama gerçek: Artık bu mülteci botları Avrupa’ya Türk vatandaşlarını da taşıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.