‘Sen kızsın anlamazsın’ dediler, hayat hikâyesi Hindistan’da ödül aldı

'Madelet-Rüzgara Karşı Uzun ve Cesur Bir Yürüyüşün Öyküsü' Hindistan'dan ödülle döndü. Noida Uluslararası Belgesel Film Festivali'nde Nebil Özgentürk imzalı yapım Mükemmellik Ödülü'ne lâyık görüldü.

Kültür Sanat 5 Eylül 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı

Madelet Grabbe Başusta ismini daha önce duymamıış olabilirsiniz. Ama o daha 13 yaşındayken tutkuyla bağlandığı ideali için savaşmış ve bunu başarmış biri. “Sen kızsın, anlamazsın” diyenlere inat planör, paraşüt ve uçaktan oluşan üç hava aracında bröve alma başarısını gösteren Başusta’nın hikâyesi bir belgesele konu oldu. Türk Hava Kurumu Bayan Paraşüt Milli Takımı’nda yıllarca görev yapan ve dünyanın sayılı pilotları arasında gösterilen Başusta’nın hikâyesini Nebil Özgentürk beyazperdeye taşıdı.

Mustafa Kemal Atatürk’ün naaşının Ankara’daki Etnografya Müzesi’nden Anıtkabir’e taşınması sırasında gökyüzünde saygı uçuşu yapan 18 havacıdan biri olan Madelet Grabbe Başusta’nın sıra dışı hayat hikâyesini beyazperdeye taşıyan belgesel Hindistan’ın en prestijli festivalinden ödülle döndü. ‘Dünyaya Göklerden Bakan Kız: Madelet’ isimli biyografi romanından esinlenilerek senaryolaştırılan belgesel 12. Noida Uluslararası Belgesel Film Festivali’nden Mükemmellik Ödülü aldı.

Çekimler Türkiye ve Almanya’da gerçekleşti

Hindistan’ın Noida şehrindeki Marwah Studios Complex Film City stüdyolarında yapılan törende Hindistan’ın Türkiye Büyükelçiliği, Kültür ve Tanıtma Müşaviri Başak Önsal Demir ödül töreninde konuşma yaparak Mükemmellik Ödülü’nü kendisine iletilmek üzere Sohel Khan’a takdim etti. ‘Madelet’ belgeseli, belgeselci ve yönetmen Nebil Özgentürk ve ekibi tarafından Almanya, Ankara ve İstanbul’da aylar süren araştırma ve birebir röportajlar sonucunda gerçekleştirildi.

Madelet Grabbe Başusta’nın sıra dışı hayat öyküsü daha önce de 34. Ankara Film Festivali, 25. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali ve 3. Ayancık Film Festivali’nde uzun metraj belgesel dalında da finalist olarak gösterilmişti.

Ludovico Einaudi: Böylesine zorlu bir dönemle yeniden yüzleşeceğimizi asla tahmin etmezdimLudovico Einaudi: Böylesine zorlu bir dönemle yeniden yüzleşeceğimizi asla tahmin etmezdim

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler