Hamas’tan yeni video: Ölen İsrailli esirlerin Netanyahu’ya çağrılarını yayınladılar

Hamas ölmeden önce Netanyahu yönetimini suçlayan ve ateşkes çağrısı yapan iki İsrailli esirin görüntülerini paylaştı.

Dünya 5 Eylül 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
Fotoğraf: AA

Radikal İslamcı Filistinli örgüt Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları İsrail Başbakanı Binyamin Neytanyahu yönetimini suçlayan iki İsrailli esirin görüntülerini paylaştı. Kassam Tugayları’nın Telegram’dan paylaştığı videoda 1 Eylül’de cesetlerine ulaşılan 32 yaşındaki Alexander Lobanov ve 40 yaşındaki Carmel Gat adlı İsrailli esirlerin ölmeden önceki konuşmaları yer aldı. Esirler içinde bulundukları durumdan Netanyahu’yu sorumlu tutuyordu.

Reim bölgesinden 7 Ekim’de kaçırıldığını belirten Lobanov çok zor şartlarda tutulduklarını söyleyerek “su, yiyecek, elektrik ve temizlik ürünlerinden mahrum kaldıklarını” belirtiyordu. Lobanov “Netanyahu hükümetine sesleniyorum. 7 Ekim’de başarısız oldunuz ve bizi ihmal ettiniz. Ve şimdi bizim canlı olarak serbest kalmamız için her çabayı sonuçsuz bırakıyorsunuz” diyordu.

“Anlaşma yapmamak için bizi öldürmeye çalışıyorsunuz” şeklinde konuşan İsrailli esirin “Geride hamile eşimi, iki yaşındaki oğlumu ve hasta anne babamı bıraktım” sözleri videoda yer aldı. Lobanov, Netanyahu yönetimine karşı İsrail halkına sokaklara çıkma ve seslerini çıkartarak protesto yapma çağrısında bulunmuş.

‘Lütfen bizi ihmal etmeyin, bombardımanı durdurun’

Ailesiyle birlikteyken esir alındığını anlatan Carmel Gat ise İsrail saldırılarının durmaksızın devam ettiğini belirterek “Saldırılar yüzünden buradan canlı çıkıp çıkamayacağımı bilmiyorum” demiş. Gat, İsrail hükümetine ve Netanyahu’ya seslenerek “Lütfen bizi ihmal etmeyin ve bombardımanı durdurun, bizim eve dönmemizi sağlayın” diye konuşuyordu.

İsrail halkından kendileri için “protestoya ve mücadeleye devam etmesini” isteyen Gat “Kimsenin müzakere kapısını kapatmasına izin vermeyin” demiş.

Hamas 1 Eylül’de cesetlerine ulaşılan videodaki esirlerin İsrail saldırısında öldürüldüğünü açıklarken İsrail esirleri Hamas’ın öldürdüğünü iddia etmişti.

Videonun yayınlanmasından sonra açıklama yapan Carmel Gat’ın kuzeni Gil Dickmann şöyle konuştu:

“Sesini duymak çok etkileyici. Yine de babasının, erkek kardeşinin ve yeğeninin hayatta kaldığını veya kayınbiraderi Yarden’ın önceki anlaşmada geri döndüğünü bilmediğini öğrenmek yürek parçalayıcı. Onu kurtarabileceğimizi fark etmek ise daha da acı verici. Bizimle burada olabilirdi. Anlaşmayı erteleme kararı onu ölüme mahkum etti. Onu kurtaramasak da diğer rehineleri kurtarabiliriz. Çok geç olmadan acilen bir anlaşmaya ihtiyacımız var.”

7 Ekim sonrası Gazze: Neler yaşandı?

Gazze’de savaş, Hamas öncülüğündeki Filistinli örgütlerin 7 Ekim’de İsrail’in güneyine düzenlediği ve çoğu sivil binden fazla kişinin ölümü, 5 bin 132 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan saldırının ardından patlak verdi. Militanlar ayrıca yaklaşık 250 rehine ele geçirdi; İsrail’in tahminlerine göre bunlardan 110’u Gazze’de kaldı, 36’sı öldü.

Gazze’de Hamas’a bağlı Sağlık Bakanlığı’na göre İsrail’in askeri misillemesi çoğu sivil ve birçoğu kadın ve çocuk olmak üzere en az 40 bin kişinin ölümüne neden olurken, İsrail kuşatması korkunç gıda kıtlığı ve kıtlık tehdidini de beraberinde getirdi. Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

İsrail ordusu ise Gazze Şeridi’ne saldırılarının başladığı 7 Ekim’den bu yana 240’ı karadan işgal sürecinde olmak üzere en az 580 askerinin öldürüldüğünü duyurdu. Çatışmalara 24 Kasım 2023’te dört günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan ‘insani ara’da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı.

Öte yandan İsrail binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti. İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te de 7 Ekim 2023’ten bu yana İsrail güçleri ile yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında en az 400 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu ve Hizbullah arasında 8 Ekim 2023’ten beri yaşanan çatışmalarda en az 300 Hizbullah mensubu ve 50’den fazla Lübnanlı sivil, 40’ı aşkın Filistinli örgüt mensubu ile 6 İsrailli sivil ve 11 asker öldü.

Soykırım davası ve savaş suçları

Dünya Mahkemesi olarak da bilinen Uluslararası Adalet Divanı (UAD), İsrail’in Filistin topraklarındaki yerleşim politikalarının ve doğal kaynakları sömürmesinin uluslararası hukuku ihlal ettiğini ilan etti.

Güney Afrika, Hollanda’nın Lahey kentinde bulunan BM’ye bağlı mahkemede İsrail’e karşı bir soykırım davası yürütüyor. Mahkeme, İsrail’in Gazze’deki eylemlerini soykırım olarak tanımayı reddetti ancak İsrail’e Gazze Şeridi’nin bazı bölgelerinde askeri eylemlerini durdurması ve Filistinlilere daha fazla zarar verebilecek eylemlerden kaçınması çağrısında bulundu.

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Kerim Han da Başbakan Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın yanı sıra üç Hamas lideri hakkında savaş suçu ve insanlığa karşı suç işledikleri iddiasıyla tutuklama emri çıkarılmasını talep etti.

İsrail istihbaratı 7 Ekim'den aylar önce Netanyahu'yu uyarmışİsrail istihbaratı 7 Ekim’den aylar önce Netanyahu’yu uyarmış

İsrail rehinelerden altısının cansız bedenini buldu: Biden Hamas'a, rehine aileleri Netanyahu'ya çıkıştıİsrail rehinelerden altısının cansız bedenini buldu: Biden Hamas’a, rehine aileleri Netanyahu’ya çıkıştı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.