Paris 2024’ün olimpik atleti eski sevgilisi tarafından yakılarak öldürüldü

Paris 2024'te Uganda'yı maratonda temsil eden ulusal rekor sahibi Rebecca Cheptegei eski sevgilisi tarafından üzerine benzin dökülerek yakıldı. Vücudunun yüzde 80'inde ciddi yanıklarla yoğun bakıma kaldırılan Cheptegei hayatını kaybetti.

Spor 5 Eylül 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
Rebecca Cheptegei hayatını kaybetti.

Bir süredir Kenya’da bulunduğu hastanede yaşam mücadelesi veren 33 yaşındaki atlet Rebecca Cheptegei bu savaşı kaybetti. Uzun mesafe koşucusu deneyimli sporcu geçtiğimiz günlerde erkek arkadaşının saldırısına uğramış ve vücudunun hemen hemen yüzde 80’i yanıklar içinde kalmıştı. Pazar günü yaşanan olayın ardından tedavi altına alınan Cheptegei yaşam mücadelesini yitirdi.

Eldoret’deki Moi Teaching and Referral Hastanesi’nde yoğun bakımda tedavisi süren sporcunun vücudu söz konusu tedavilere yanıt vermedi. Doktor Owen Menach ölüm sebebini birkaç organın iflas etmesi ve özellikle böbreklerinin çalışmaması olarak açıkladı. Eski Uganda Spor Bakanı ve şimdinin Uganda Olimpiyat Komitesi Başkanı Donald Rukare haberi “Olimpiyat sporcumuz Rebecca Cheptegei’nin erkek arkadaşı tarafından vahşice saldırıya uğramasının ardından üzücü bir şekilde vefat ettiğini öğrendik. Nazik ruhu huzur içinde yatsın ve kadınlara yönelik şiddeti şiddetle kınıyoruz. Bu, harika bir sporcunun kaybına yol açan korkakça ve anlamsız bir eylemdi” sözleriyle duyurdu.

Uganda Atletizm Federasyonu ise “Bu sabah erken saatlerde, trajik bir şekilde aile içi şiddete kurban giden sporcumuz Rebecca Cheptegei’nin vefatını duyurmaktan büyük üzüntü duyuyoruz. Bir federasyon olarak, bu tür eylemleri kınıyor ve adalet çağrısında bulunuyoruz. Ruhu huzur içinde yatsın” diyerek acı haberi verdi.

Trans-Nozia Bölgesi polis şefi Jeremiah ole Kosiom konu hakkında yaptığı bilgilendirmede Rebecca’nın eski erkek arkadaşı Dickson Ndiema’nın bir miktar petrol aldığını bunu eski kız arkadaşının üzerine döktükten sonra ateşe verdiğini anlattı. Verilen bir diğer bilgiye göre Ndiema da alevlerden etkilendi ve vücudunda ciddi yanıklar meydana geldi. Cheptegei 2022’deki Abu Dhabi Maratonu’nu iki saat 22 dakika ve 47 saniyede bitirerek Paris Olimpiyatları’na katılma hakkı kazanmıştı. Cheptegei bir ay önce burada katıldığı maraton yarışını 44. sırada tamamladı.

Uganda Spor Bakanı Peter Ogwang konuyla alakalı verdiği bilgide “Kenyalı yetkililer, kadının ölümünün hangi koşullar altında gerçekleştiğini araştırıyor ve zamanı gelince daha detaylı bir rapor ve program sunulacak. Uzun mesafe koşucusu, yakın zamanda sona eren 2024 Paris Olimpiyatları’nda ülkemizi temsil etti. Ailesine, yakınlarına, spor camiasına ve genel olarak Uganda halkına en derin taziyelerimi iletiyorum” açıklamasını yaptı.

Arazi kavgası iddiaları

Yaşananların ardından basına demeç veren maktulün babası Joseph Cheptegei kızıyla saldırgan Ndiema’nın bir süredir arsa ve ev konusunda tartıştığını aktardı. Ugandalı atletin Kenya’da ülke sınırına yakın bir bölgede uzun mesafe koşu dalları için sporcu yetiştirmesiyle ünlü Trans Nzoia bölgesine ev inşa ettiği biliniyordu.

Olayın soruşturmasını yürüten Kenyalı resmi makamlar yangından önce ikilinin araziyle ilgili kavga ettiğini komşuların duyduğunu aktarıp olay yerinde beş litrelik bir bidon, bir çanta ve yanmış bir telefon bulunduğunu belirtti.

2022 yılında Kenya doğumlu Bahreynli atlet Damaris Muthee evinde ölü bulunmuş, otopside boğularak öldürüldüğü anlaşılmıştı. 2023 yılında ise Ugandalı olimpik atlet Benjamin Kiplagat bıçaklanarak öldürülmüştü.

Dame Sarah Storey 18 altınıyla tarih yazmaya ve hakkını aramaya devam ediyorDame Sarah Storey 18 altınıyla tarih yazmaya ve hakkını aramaya devam ediyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.