Saf kötülük: Cebir dersinden çıktı, gidip silahını aldı, iki matematik hocası ve iki öğrenciyi öldürdü

14 yaşındaki bir gencin dün sabah ABD'nin Georgia eyaletinde bir liseye düzenlediği saldırıda ikisi öğretmen, ikisi öğrenci dört kişi öldü. Meğer saldırıyı yapan gencin geçen yıl ifadesi alınmış, yetkililer okulları olası bir saldırı için uyarmış.

Dünya 5 Eylül 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
Fotoğraf: Fox 5 Atlanta

Amerika’nın acı gerçeği haline gelen toplu katliamlarda adres bu kez Georgia’ydı. 14 yaşında bir genç dün sabah Atlanta’nın dışında bir lisede iki öğrenci ve iki öğretmeni silahlı saldırıda öldürdü. Olayın meydana geldiği yer Apalachee Lisesi’ydi. Dokuz kişi de yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. Bu dokuz kişiden sekizinin öğrenci, birinin öğretmen olduğu açıklandı.

Öldürülen öğrencilerin ikisi de 14 yaşındaydı. Her ikisi de matematik öğretmeni olan öğretmenlerin biri 39, diğeri 53 yaşındaydı. Kullanılan silah AR tipi bir tüfekti. Saldırganın Colt Gray adında bir çocuk olduğu öğrenildi. Gray de Apalachee Lisesi’nin öğrencisiydi ama davası yetişkin olarak görülecek.

Cebir dersinden çıkıp öldürmüş

16 yaşındaki Lyela Sayarath saldırıdan hemen önce Gray’in cebir dersinde yanında oturduğunu anlattı. Dersten erken çıkmış ama öğretmeninden izin almamış. Lyela da Gray’in dersten kaçtığını düşünmüş. Dersin sonuna doğru biri hoparlörden duyuru geçerek öğretmenlerine e-postalarını kontrol etmesini söylemiş. Kısa süre sonra Gray’in kapalı sınıf kapısında belirdiğini söyleyen Lyela çocuğun elinde silah olduğunu o sırada farketmiş.

Saldırıda ölenler. Fotoğraf: GoFundMe

Bundan sonrasını söyle anlatıyor: “Sanırım içeri almayacağımızı anladı. Bu yüzden de kapısı açık diğer sınıfa yöneldi ve ateş etmeye başladı. Belki 10-15 el ateş duymuş olabilirim. Çok iyi planlanmış bir saldırı gibi görünmüyordu. Ya da silahı o kadar güçlü değildi. Çünkü bizim kapımızı zorlamadı. Sınıfa giremeyeceğini anlayınca bir sonraki sınıfa yöneldi.”

Çocuğun bu silaha nasıl ulaştığı da henüz bilinmiyor. Olay yerinde teslim olan genç gözaltına alındı ve cinayetle suçlandı. Cinayetleri neden işlediği henüz bilinmiyor, yetkililer açıklamalarında “Bunu saf kötülük yaptı” diyor ama kötülük zaten geliyorum demiş.

Daha önce ifadesi alınmış

Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) Atlanta birimi kolluk kuvvetlerinin geçen yıl da Gray’in ifadesini aldığını söylüyor. Sebebi bir okula silahlı saldırı yapacağına dair internette tehdit savurmasıymış. FBI’ın açıklamasına göre gencin geçen yıl mayıs ayında yeri ve zamanını belirtmediği bir saldırı düzenleyeceğine dair isimsiz şikayetler almışlardı. Saldırı tehdidi silah fotoğraflarıyla desteklenmişti. Mesajların kaynağını izleyen yetkililer 13 yaşındaki Gray’e ve babasına ulaştı.

Baba geçen yıl verdiği ifadede evde av silahları olduğunu söylemiş, ama Gray’in bunlara tek başına erişemeyeceğini savunmuştu. Gray tehditlerin kendisine ait olduğunu kabul etmemişti. Olayda kullanılan silahın evdeki av silahlarından biri olup olmadığı belli değil. Açıklamaya göre o dönem yetkililer bölgedeki okulları olası bir saldırı hakkında uyardı, ama “harekete geçmek için neden görmedikleri” için herhangi bir adım atılmadı.

2021’de Michigan’daki Oxford Lisesi toplu katliamında saldırgan Ethan Crumbley ve ailesinin yargılanmasında yer alan avukat Karen McDonald, Georgia’daki saldırının insanlara geçmiş saldırıları hatırlattığını söyledi. “Dün Oxford kurbanlarıyla tüm gün temas halindeydim. Bunu tekrardan izlemenin ne kadar korkunç bir şey olduğunu konuştuk” diye konuşan McDonald çocuğun AR tipi tüfek kullanmasına dikkat çekerek “Bu tehlikeli bir silah. Oysa saldırıyı gerçekleştiren 14 yaşında genç bir adam. Soracağımız ilk soru bu silaha nasıl ulaşabildiği olmalı. Ve gelen detaylar çok endişe verici” dedi.

Georgia saldırganının ailesinin bu saldırıdan sorumlu tutulup tutulmayacağı belli değil ama McDonald ailelere evlerindeki silahları çocukların ulaşamayacağı bir yere saklamaları gerektiğini bir kez daha hatırlattı.

Silah kontrol grubu Everytown for Gun Safety’ye göre 26 Ağustos itibariyle bu yıl okullarda 38’i ölümle sonuçlanan 133 silahlı olay meydana geldi. Gruba göre geçen yıl 158 silahlı olay meydana gelmiş, 45 kişi ölmüştü. ABD’de 2020’den beri çocuk ve gençlerin ölüm nedenlerinin başında ateşli silahlar geliyor. Ülkenin Sağlık Bakanı Vivek Murthy haziran ayında ilk kez silahlı saldırıları “halk sağlığı krizi” olarak ilan etti.

Liseye silahlı saldırı ABD'yi sarstı: Dört ölü, dokuz yaralı, Biden'dan mesajLiseye silahlı saldırı ABD’yi sarstı: Dört ölü, dokuz yaralı, Biden’dan mesaj

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.