Sahte boşanma yapıp yetim aylığı alan kadınlar Maliye’nin radarında

Gücü olmasına karşın iş aramayıp yardım alanlar ve yardımı sürdürmek için kayıtsız çalışanlar Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın takibine alınacak. Ayrıca eşinden boşandığı halde birlikte yaşamaya devam ederek yetim aylığı alan kadınlar da incelenecek.

Ekonomi 8 Eylül 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
Son yıllarda maddi imkansızlık nedeniyle yetim aylığı alabilmek için eşinden boşandığı halde aynı evde yaşayan kadınların sayısı hızla artıyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın vergi gelirlerini artırmak için birçok sektöre yönelik başlattığı denetimlerin kapsamına sosyal yardım alan milyonlarca kişi de ekleniyor. Böylece eşinden boşandığı halde birlikte yaşamaya devam ederek yetim aylığı alan kadınlar tespit edilerek sosyal yardım almalarının önüne geçilecek. Gücü olduğu halde iş aramayıp yardım alanlar ve almaya devam etmek için kayıtsız çalışanlar da Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın radarına girecek. Bu şekilde yardım alan kişilerin istihdama katılması sağlanacak. İşkur’un da devreye alınacağı uygulamada meslek danışmanları etkin rol oynayacak. Ayrıca sosyal yardım yararlanıcılarının istihdam edilebilirliği için eğitim ve meslek edindirme faaliyetleri yaygınlaştırılacak.

Dört yılda sosyal yardım alan hane sayısı 1.7 milyon arttı

Geçim mücadelesi veren ve yardımlarla ayakta kalan vatandaş sayısı her geçen yıl artıyor. 2017 yılında 3.2 milyon hane sosyal yardım alırken bu sayı 2023’te 4.99 milyona dayandı. Son dört yılda sosyal yardım alan hane sayısı 1.7 milyon arttı. 5 haneden biri sosyal yardım alır hale geldi. Bu kişilerin nüfusa oranı 2017 yılında yüzde 13.7 seviyesindeyken 2023’te yüzde 18.4’e yükseldi. Eşinden boşandığı halde birlikte yaşamaya devam ederek yetim aylığı alan kadınlar tespit edilerek sosyal yardım almasının önüne geçilecek.

Şimşek: Kayıtdışı olanlar, özellikle çok kazananlar; Maliye mutlaka kapınızı çalacakŞimşek: Kayıtdışı olanlar, özellikle çok kazananlar; Maliye mutlaka kapınızı çalacak

Maliye şimdi de tütün sektörünün kapısını çaldıMaliye şimdi de tütün sektörünün kapısını çaldı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.