Flamenko ustası María Benítez 82 yaşında hayata veda etti

Flamenko dansının önde gelen isimlerinden María Benítez 82 yaşında hayatını kaybetti. Benítez sadece adımları öğretmekle kalmadı; bir kültürü ve dansı da tüm dünyaya duyurdu.

Kültür Sanat 10 Eylül 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı

Flamenko dansının büyük ustalarından María Benítez 82 yaşında hayatını kaybetti. Ölümü oğlu Francisco Benítez tarafından doğrulandı, ancak nedeni açıklanmadı.

ABD, Minnesota doğumlu Benítez çocukluğunu New Mexico eyaletinde  geçirdi. 10 yaşında bale dersleri almaya başladı. 18 yaşında İspanyol dansı öğrenmek üzere İspanya’ya taşındı. 1965’te Madrid’deki Fontalba Tiyatrosu’nda sahne tasarımı ve aydınlatmadan sorumlu Cecilio Benítez ile tanıştı ve kısa süre sonra evlendiler. Benítez eşini New Mexico’ya götürdü ve Santa Fe’deki El Nido adlı barında İspanyol dansı öğretmeye ve performans sergilemeye başladı.

Benítez çiftinin kurduğu dans grubu önce María Benítez İspanyol Topluluğu, ardından María Benítez Flamenko Topluluğu olarak adlandırıldı. 1976’da New York’a taşındılar ve zamanlarını New York ile Santa Fe arasında bölüşmeye başladılar. Topluluk Santa Fe’de Lodge’da ikamet edip her yaz İspanya’nın flamenko tablaolarını model alan bir kabare tiyatrosunda performans sergiledi; salon sonunda onun adını aldı.

New Mexico’da yardımcı eyalet tarihçisi ve ‘The Spirit of Flamenco: From Spain to New Mexico’ kitabının yazarı Nicolasa Chávez “María Benítez New Mexico’yu sadece Amerika Birleşik Devletleri’nde değil küresel ölçekte flamenkonun başkenti yaptı” dedi. Chávez gösterilerini görmek için her yerden insanların geldiğini, hatta bale süperstarı Mikhail Baryshnikov’un da gösterilerini izlediğini hatırlattı.

Benítez bir eyaletin kaderini değiştirmişti. ABD’deki tek flamenko odaklı akademik programı kurdu. New Mexico eyaleti onun sayesinde flamenko meraklıları arasında “flamenko eyaleti” olarak tanındı.Nicolasa Chávez büyük sanatçıya veda ederken aslında Benítez’in hayatını da özetledi: “Onun dans yaklaşımı sadece adımları öğretmekten ibaret değildi. O kültür ve tarihi öğretiyor, öğrencilere İspanyol dansı ve flamenkonun ne olduğunu gerçek anlamda kavratarak bir anlayış kazandırıyordu. María ile dansa başlayan birçok dansçının bugün kendi topluluğu var.”

Ezeli muhalif Mehmet Güleryüz!Ezeli muhalif Mehmet Güleryüz!

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler