Şahid dronlarından balistik füzelere: İran-Rusya işbirliği endişelendiriyor

ABD, Rusya'nın İran'dan balistik füze sevkiyatı aldığını ve Moskova'nın bu füzeleri yakın zamanda Ukrayna'da kullanmasını beklediklerini açıkladı. Bu gelişme ardından Washington, Tahran için yeni yaptırım açıklayacağını belirtti.

Dünya 10 Eylül 2024

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Rusya’nın İran’dan balistik füze sevkiyatı aldığını ve bu silahları haftalar içerisinde Ukrayna’da kullanacağı bilgisini aldıklarını belirtti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken İngiltere’nin başkenti Londra’da mevkidaşı David Lammy ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuştu. Burada yaptığı açıklamada Blinken, Rusya’nın İran’dan aldığı füze sevkiyatı konusunda daha önce Tahran’ı uyardıklarını ifade etti.

Blinken, Tahran’ı Rusya’ya balistik füze sağlamanın “dramatik bir tırmandırma anlamına geleceği” konusunda hem kamuoyu önünde hem de özel olarak uyardığını söyledi. ABD Dışişleri Bakanı şöyle konuştu: “Rusya ile İran arasında artan işbirliği, Avrupa’nın güvenliğini tehdit etmekte ve İran’ın istikrarsızlaştırıcı etkisinin Ortadoğu’nun çok ötesine uzandığını göstermektedir.”

Blinken ayrıca ABD’nin İran’a yönelik yeni yaptırımlar açıklayacağını söyledi. İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy de İran’ın Rusya’ya balistik füze tedarik etmesini “önemli bir tırmandırma” olarak nitelendirdi.

Ukrayna: Olumlu ama yetmez…

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak, Rusya’ya balistik füze tedarik ettiği için İran’a uygulanacak olan yaptırımları olumlu karşıladıklarını söyledi. Yermak, Kursk Operasyonu için Batı silahlarının kullanımı konusunda genişletilen iznin yeterli olmadığı imasıyla daha fazlasını istediklerini de dile getirdi. Yermak, “Aynı zamanda Batı silahlarını Rusya topraklarındaki askeri hedeflere karşı kullanma iznine, daha uzun menzilli füzelerin tedarikine ve hava savunma sistemlerimizin güçlendirilmesine de ihtiyacımız var” dedi.

ABD’li ve Avrupalı ​​yetkililer geçtiğimiz günlerde, İran’ın Rusya’ya kısa menzilli balistik füzeler gönderdiğini açıklamıştı.

Şahid dronlarıyla başlayan İran tartışması

İran ve Rusya’nın Ukrayna konusundaki işbirliğine ilişkin endişeler ilkin savaşın başladığı 2022 yılında konuşulmaya başlanmıştı. Ukrayna ordusu ve ABD istihbaratı Rusya’nın İran yapımı dronları kullandığını söylemiş, İran ve Rusya da bunu reddetmişti. ABD’li yetkililer 2022 Temmuz ayında CNN’e yaptıkları açıklamada İran’ın Tahran’ın güneyindeki Kaşan Havaalanı’nda Rusya’ya Şahid serisi insansız hava araçlarını tanıtmaya başladığını söylemişti.

2022 yılının Ağustos ayında ise ABD’li yetkililer Rusya’nın bu insansız hava araçlarını satın aldığını ve ordusuna bunları nasıl kullanacakları konusunda eğitim verdiğini öne sürmüştü. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’ye göre Rusya, İran’dan ilk etapta 2 bin 400 adet Şahid-136 insansız hava aracı sipariş etmişti. Öte yandan ABD’nin önde gelen gazetelerinden The New York Times da yine 2022 yılı tarihli bir haberinde Rusya’nın satın aldığı insansız hava araçlarında (İHA) yaşanacak sorunlarla ilgilenmeleri için İran’ın Kırım’a İHA eğitmenleri gönderdiğini yazmıştı.

İran Şahid dronları konusunu reddederken, Zelenski’nin paylaştığı bir fotoğraf da iddiaları güçlendirmişti. Zelenski de daha önce Rusya’nın reddettiği İran yapımı dron iddialarını gündeme getirmek için düşürülen bir Şahid-136’nın yanında fotoğrafını yayınlamıştı. Zelenski devam eden savaşta birçok İran yapımı dron kullanıldığına da dikkat çekmişti.

Şahid dronlarına ilişkin tüm iddialar Rusya ve İran tarafından reddedilirken şimdi ki tartışmalar da balistik füze gündemine odaklanmış durumda. ABD Dışişleri Bakanı Blinken, hafta sonuna doğru, Ukrayna’ya gitmesi bekleniyor.

Ukrayna 144 dronla Kremlin'in 50 kilometre yakınını vurduUkrayna 144 dronla Kremlin’in 50 kilometre yakınını vurdu

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.