Yılan balığının ‘kurtuluş savaşı’: Büyük balığın midesinden sağ çıktığı anlar görüntülendi

Yılan balıkları kendilerini bütün olarak yutan balıkların midesinden çıkmaya çalışır, bazen de başarırlar. Yeni bir video bunu nasıl yaptıklarını gösteriyor.

Bilim Teknoloji 11 Eylül 2024
Fotoğraf: New Scientist

Büyük balık küçük balığı yutar ama her zaman yiyemeyebilir. En azından Japon yılan balıklarının bir şansı var, tabii mideye bütün olarak girdilerse…

Birkaç yıl önce Japonya’daki Nagasaki Üniversitesi’nden Yuha Hasegawa, balıklar tarafından yutulan Japon yılan balıklarının (Anguilla japonica) bir şekilde akvaryumda yeniden ortaya çıktığını fark etti. Biraz araştırma ve gözlemle yılan balıklarının balıkların solungaçlarından kaçtığını anladı. Bütün olarak yutulan 54 yılan balığından 28’i bu şekilde kaçmayı başardı ancak bunu tam olarak nasıl yaptıkları hâlâ  çok net değildi.

Bak şu kaçana

New Scientist’in haberine göre Hasegawa ve meslektaşları, yılan balıklarına bir madde enjekte ederek röntgen ışınlarında görünür olmalarını sağladı ve süreci filme aldı.

Karanlık uyuyan balık (Odontobutis obscura) tarafından bütün olarak yutulan 32 yılan balığından 12’si kuyruklarını büküp solungaç yarığından çıkararak ikinci bir hayat şansını yakaladı. Bunlardan dokuzu kaçmayı başararak hayata tutundu. O anlar videoda.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.