İstanbul Bisiklet Turu’nda heyecan başladı: İlk etabı Emilien Jeanniere kazandı

Spor 12 Eylül 2024
İstanbul Bisiklet Turu'nda heyecan başlıyor.

İstanbul Bisiklet Turu 12-15 Eylül tarihleri arasında sahne alacak. Turun ilk edisyonu geçen sene yapılmıştı. Bu sene ikincisi düzenlenecek organizasyondan önce Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu “Daha ilk yılında uluslararası camiada takdirle karşılanan ve hemen kategori yükseltilen turumuza İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak verdiğimiz önemli desteğin temelindeki felsefeyi sık sık dile getirdik. Birçok spor, kent yaşamının vazgeçilmez unsurları olarak öne çıkıyor. Yürüyüş, koşu, denize kıyısı olan şehirlerde su sporları, özellikle gençlerin çok sevdiği artık olimpik spor haline gelen kay kay ve daha fazlası… Ancak tüm bu sporlar arasında bisiklet sporu kadar kentle uyumlu ve kent insanına faydalı bir spor yok. Türkiye’yi bir olimpiyat ülkesi şehrimizi bir olimpik kent haline getirmek adına birçok dalıyla olimpiyatlarda yer alan bisiklet sporuna verdiğimiz önem bir spordan çok daha fazlasını ifade ediyor” dedi.

Turda 15 ülkeden 22 takım ve toplamda 154 sporcu mücadele edecek. Genel klasman lideri turuncu mayoyu elde edecek. Turuncu mayo, İstanbul’un hareketliliğini ve tarihiyle iç içe geçmiş canlı ruhunu temsil ediyor. Bu özel renk aynı zamanda genel klasman liderinin mücadelesini ve azmini de yansıtacak.

İşte dağıtılacak mayolar

En iyi sprintere mavi mayo verilecek. Mayo İstanbul’un boğazından esen rüzgarın ve şehrin büyüleyici siluetinin yansıması olarak tasarlanmış. Marmara Denizi’nin derin maviliğinden ilham alan forma İstanbul’un tarih kokan sokaklarında ve zorlu parkurlarında en hızlı olmayı başaran sporcunun sırtına geçecek. Sprint finişlerini birinci sırada geçen sporcu bu mayoyla İstanbul’dan ayrılacak.

İstanbul Bisiklet Turu’nda büyük heyecan yaşanacak.

Yeşil mayo İstanbul’un eşsiz doğası ve boğazın yemyeşil tepelerinden ilham alarak tasarlanmış. Zorlu yokuşlarda en iyi tırmanış performansını sergileyen sporcuyu onurlandıracak. Yeşilin huzurunu ve doğanın gücünü taşıyan bu forma tırmanışların gerçek kralını belirleyecek. Saygı Sprint Prim liderine ise beyaz mayo verilecek. Şehrin tarihi dokusu ve kültürel zenginliği beyaz mayonun üzerinde zarif bir şekilde taşınan renklerle bir araya gelerek tüm sporculara ilham olacak. Bu özel forma saygıyı ve birlikteliği temsil ederken sprint mücadelesinin liderini onurlandırıyor. Tour of İstanbul’un kalbinde bu beyaz mayo ile yarışan sporcu evrensel değerleri yücelterek zirveye ulaşacak.

Tour of İstanbul’da 164 kilometre uzunluğundaki ilk etap Çatalca’da başlayıp Çatalca’da sona erecek. Etabın başlangıç saati 09.00 ve tahmini bitiş saati 10.30. 137.8 kilometrelik İkinci etapta sporcular Şile’de başlayıp Şile’de nokta koyacakları bir parkurda mücadele edecek. Bu etabın başlangıç saati 9.30 bitiş saati ise 11.00 olarak belirlenmiş durumda. Üçüncü etapta 118.3 kilometrelik yolculuk Beykoz’da başlayacak ve Polonezköy’de sona erecek. Bu etabın başlangıç saati 9.30 ve bitiş saati de 11.00.

Dördüncü ve son etap ise İstanbul’un göbeği olarak nitelendirilebilecek geçiş noktalarından Yenikapı’da başlayacak ve burada son bulacak. İstanbul’un birçok merkezine uğranacak 83 kilometre uzunluğundaki bu etap dolayısıyla birçok yol belli saatlerde kapalı kalacak. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nden geçilerek Kadıköy’e kadar gidilip dönülecek güzergah yine Yenikapı’da sona erecek ve İstanbul Bisiklet Turu tamamlanacak. 11.00’de başlaması planlanan etabın tahmini bitiş saati 12.57 olarak belirlenmiş durumda.

İstanbul Bisiklet Turu’nda toplamda 32 bin 400 euro ödül dağıtılacak. Her etap galibine 2142 euro dağıtılacak ve genel klasmanda birinci olan sporcu 4284 euro’nun sahibi olacak.

İşte turun ödül havuzu.
Each Stage: Her etap
General classification: Genel klasman

Yarış merkezi Bostancı’daki Dedeman Hotel olarak belirlenmiş. Merkez 12-15 Eylül tarihleri arasında saat 09.00-18.00 tarihleri arasında açık olacak.

İlk etap Jeanniere’in

İlk etaptaki sonuçların ardından mayoların sahipleri de belli oldu. Genel klasman birincisine verilen turuncu mayo ve en iyi sprintere verilen mavi mayo Emilien Jeannière’ye giderken, en iyi tırmanışçıya verilen yeşil mayo ve saygı sprint prim kapısını lider geçen sporcuya verilen beyaz mayo, Spor Toto Spor Kulübü’nden Kaan Soylu Özkalbim’in oldu. Özkalbim tırmanış kapılarında topladığı 5 puanla, Malezya takımı Terengganu Cycling Team’den Muhammad Nur Aiman Bin Rosli, Danimarka takımı Airtox – Carl Ras’tan Magnus Bak Klaris ve İspanyol takımı Illes Balears Arabay Cycling’den Gonzalo Ariño Bolinches’i geride bırakmayı başardı. Klasman 2’incisi Lotto Dstny takımından Menten Milan olurken, 3’üncüsü ise yine Totalenergies takımından Burgaudeau Mathieu oldu.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.