Sony, PlayStation 5 Pro’yu tanıttı ama fiyatı eleştiri konusu oldu

Sony, PlayStation 5 Pro'yu sonunda tanıttı. Grafik ve performansın ikisinin bir arada olması planlanan PS5 Pro'nun tartışma yaratan noktası fiyatı oldu.

Bilim Teknoloji 13 Eylül 2024
Fotoğraf: Sony

Yıllardır süregelen söylentilerin sonucunda Sony sonunda PlayStation 5 konsolunun daha güçlü ve tabii ki çok daha pahalı bir versiyonunu piyasaya süreceğini açıkladı.

PS5 Pro grafikleri çok daha iyi gösterecek. En sıkıntılı oyunları bile grafikleri bozulmadan daha akıcı bir şekilde sunabilecek. Kaliteyi artırmanın bir bedeli var ama. PS5 Pro, Sony’nin bugüne kadarki en pahalı konsolu olacak.

Bu yıl 7 Kasım’da piyasaya sürülmesi beklenen konsolun fiyatı ABD’de 699 dolar, Avrupa’da ise 799 Euro olacak. Henüz Türkiye için bir fiyatlandırma açıklanmadı ama döviz kuru ve vergileri de hesaba kattığımızda Türkiye’de fiyatın çok daha yüksek olacağını tahmin etmek o kadar da zor değil.

Ama fiyat konusu sadece Türkiye’de değil dünyanın geri kalanında da cep yakacak gibi. Araştırma şirketi Ampere’den analist Piers Harding-Rolls, PS5 için belirlenen fiyatın eleştirilmesinin “kaçınılmaz olduğunu” söylüyor. Kimisi fiyatın çok pahalı olduğunu söylerken kimisi de “O zaman hedef kitlesi siz değilsiniz” gibisinden konuştu.

PS5’ın baş mimarı Mark Cerny, bunun şimdiye kadar ürettikleri en güçlü konsol olduğu konusunda iddialı. Bir kere oyuncuların yıllardır karşı karşıya kaldığı bir sorunu çözmeye çalışmışlar: Konsol oyunu oynarken kullanıcıların ya grafikleri öne çıkaran aslına uygunluk modunu ya da oyunun akıcılığını önceleyen performans modundan birini seçmesi gerekiyor. PS5 Pro ise kullanıcılara “Neden ikisini de tercih edemeyesin?” diyor.

Peki bunun oyun sektöründe bir fark yaratması mümkün mü?

Sony’nin PS5 Pro duyurusu, PS4’ün 4K grafiklere geçişi kadar önemli olmasa da oyun konsollarında ileriye atılmış bir adımı temsil ediyor. Nvidia’nın Geforce 40 serisi ekran kartları iki yıl önce yüzünü gösterdiğinden beri bilgisayarlar oyun için daha çok tercih edilir oldu. Ancak bu ekran kartları da PS5’ten daha maliyetli olabilir. Konsollar genelde en iyi grafikleri sunmakla en iyi fiyat arasında bir denge kurar.

GamesIndustry.biz Başkanı Christopher Dring, BBC International’a “Konsol sektörü bu yıl PS5, Xbox Series S ve X ile yaşlanan Nintendo Switch’in satışlarının düşmesiyle zor bir dönemden geçti. PS5 Pro bu durumu değiştirmeyecek” değerlendirmesini yapıyor. Sony’ye göre şimdiki PS5 piyasaya sürüldüğünden beri 56 milyondan fazla sattı. Bu yıl içinde şirket 18 milyon PS5 konsolu daha satmayı bekliyor.

Ancak Dring Sonynin bir gözünün dünyanın en çok beklenen oyunu olan Grand Theft Auto VI’da olabileceğini söylüyor: “GTA 6 piyasaya çıktığında PlayStation oyunculara oyunun en iyi PS5 Pro’da görüneceğini söyleyebilecek.” GTA 6 gelecek yıl piyasaya sürülecek.

Oyun konsolu üreticileri yıllardır küçük küçük revizyonlarla konsollarının güncellenmiş versiyonlarını çıkarıyor. Ama son yıllarda moda olan “pro” donanım kalıcı olacak gibi. Sony 2016’da PlayStation 4’ten sonra 4K grafikler sunan PS4 Prp’yu çıkarmış, Nintendo da hem daha büyük hem de daha iyi bir ekrana sahip Nintendo Switch’i 2021 yılında piyasaya sürmüştü.

“Pro” modeller mevcut konsolların grafik ve performans açısından iyileştirilmiş versiyonları oluyor. Ancak bu konsollara özel oyunlar olmuyor. Yani oyunlar standart PS5 için çıkarılacak ama oyuncular bu oyunları standart konsolda mı yoksa pro modelde mi oynayacaklarına karar verebilecek.

Her ne kadar grafik ve performansı bir arada sunsa da kullanıcılar için PS5 Pro’nun tam bir fiyat performans ürünü olduğu söylenemez. Çünkü disk sürücüsü olmadan piyasaya sürülecek ve grafik performansı da 60 FPS ile sınırlı kalacak olması hayal kırıklığı yaratıyor.

Sony, PlayStation 5'e yüzde 80 zam yaptı: 12 bin TLSony, PlayStation 5’e yüzde 80 zam yaptı: 12 bin TL

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.