Cannes’dan, Venedik’ten, Toronto’dan Tribeca’dan filmler Altın Portakal’da yarışacak

Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin Uluslararası Yarışması'nda Cannes, Venedik, Toronto, Tribeca gibi önemli festivallerde gösterilmiş 12 film yarışacak. Filmleri ise İranlı yönetmen Mahmoud Kalari'nin başkanlığını yaptığı jüri değerlendirecek.

Kültür Sanat 14 Eylül 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
mkaac

5 Ekim’de başlayacak Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin Uluslararası Yarışma’da yer alacak filmler ve bu filmleri değerlendirecek jüri açıklandı. Bu yıl festivalin Uluslararası Yarışması’nda 12 film yarışacak. Bu 12 filmi değerlendirecek jürinin başkanlığını İranlı yönetmen Mahmoud Kalari yapacak. Jüri üyeleri sinema yazarı Selin Gürel, görüntü yönetmeni Mehmet Aksın, senarist Ludovica Rampoldi ve yönetmen Ayşe Polat’tan oluşuyor.

12 filmin de Türkiye prömiyeri yapacağı festivalde jüri En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Kadın Oyuncu kategorilerinde Altın Portakal ödülleri verecek. Ödüller 12 Ekim’de yapılacak törende açıklanacak.

Altın Portakal Uluslararası Yarışma’da yer alan filmler şöyle:

🔴 ‘Agarrame Fuerte / Beni Sakın Bırakma’ (Ana Guevara ve Leticia Jorge): 39 yaşındaki Adela’nın en yakın arkadaşı Elena’nın ani kaybıyla yüzleşmesini konu alan film dünya prömiyerini Tribeca Festivali’nden yapmıştı.

🔴 ‘Armand” (Halfdan Ullmann Tøndel): Altı yaşındaki bir çocuğun hikayesini ‘sorunlu çocuk’ temasının ötesine geçerek çok katmanlı bir aile portresine çeviren film prömiyerini yaptığı Cannes Film Festivali’nde yaptı Altın Kamera ödülünü kazandı.

🔴 ‘Basileia / Hükümdarlık’ (Isabella Torre): İtalya’nın sislerle kaplı, sarp Aspromonte dağlarında antik bir hazine arayan arkeolog ile yardımcılarının Nympheler’i ortaya çıkarmasını anlatan film prömiyerini 81. Venedik Film Festivali’nde yaptı. Festivalin kapanış filmiydi.

‘Hepsini Alaşağı Et’ dünya prömiyerini Toronto Film Festivali’nde yaptı.

🔴 ‘Bring Them Down / Hepsini Alaşağı Et’ (Barry Keoghan ve Christopher Abbott): İrlanda’nın batısındaki kırsal bölgede geçen iki düşman ailenin gerilim dolu hikayesini ele alan film ve dünya prömiyerini 49. Toronto Film Festivali’nde yaptı.

🔴 Derûn / Derûn’ (Müge Uğurlar): Sevda, ihanet ve pişmanlığın iç içe geçtiği, aşkla başlayan bir yolculuğun hüzünlü sonuna odaklanan filmde Furkan Andıç, Hatice Aslan, Güven Kıraç rol alıyor.

🔴 ‘El Ladrón de Perros / Köpek Hırsızı’ (Vinko Tomičić Salinas): Sokaklarda büyümüş, yetim bir ayakkabı boyacısı olan 13 yaşındaki Martin’in hayatını farklı perspektiflerden ele alan film Tribeca Film Festivali’nde seyirciyle buluşmuştu.

‘Ziyaret Saati’ filminde Isabelle Huppert (sağda) rol alıyor.

🔴 ‘La Prisonnière de Bordeaux / Ziyaret Saatleri’ (Patricia Mazuy): Toplumsal sınıf ve kadın dayanışması temalarını işleyen Isabelle Huppert’nin başrolünde yer aldığı film Cannes Film Festivali’nde dünya prömiyerini yaptı.

🔴 ‘Maryam / Meryem’ (Elchin Musaoglu): Filmde yıllar önce Amerika’ya göç eden, babasının hayatta olduğunu, bir psikiyatri merkezinde kaldığını öğrenince Azerbaycan’daki küçük köyüne geri dönen ve babasının hafızasını geri kazanması için çalışan Maryam’ın hikayesi anlatılıyor.

🔴 ‘Pigen Med Nålen / Şişli Kız’ (Magnus Von Horn): Danimarka’nın ünlü seri katili Dagmar Overby’in hikayesinden ilham alan, 1. Dünya Savaşı sonrası Kopenhag’daki yoksulluk ve umutsuzluk temasını işleyen film Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye için yarıştı.

‘Dönüş’ filminde Juliette Binoche ve Ralph Fiennes rol alıyor.

🔴 ‘The Return / Dönüş’ (Uberto Pasolini): Dünya prömiyerini Toronto Film Festivali’nde yapan ve başrollerini Juliette Binoche ve Ralph Fiennes’in paylaştığı film güçlü ve zamansız bir hikaye olan Odyssey’e tekrar odaklanıyor.

🔴 ‘Samia / Samia’, (Yasemin Şamdereli): Somali’de büyük hayalleri olan, ülkesinin yaşadığı zorluklara rağmen umuda doğru hızla koşan Samia isimli bir atletin hikayesini anlatan film ve Tribeca Film Festivali’nde dünya prömiyeri yaptı ve Jüri Özel Ödülü’nü kazandı.

🔴 ‘Shahed / Şahit’ (Nader Saeivar): Adalet ve çıkarların çatıştığı bir dönemde İran’da emekli bir dans öğretmeni olan Tarlan’ın verdiği mücadeleyi ele alan film dünya prömiyerini Venedik Film Festivali’ yaptı.

Altın Portakal'da 12 film yarışacakAltın Portakal’da 12 film yarışacak

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.