Santa Maria Kilisesi saldırısının planlayıcısı yakalandı

Santa Maria İtalyan Kilisesi'ne saldırının planlayıcılarından olan ve kullanılan silahı temin eden Viskhan Soltamatiov yakalandı.

Gündem 14 Eylül 2024

Santa Maria İtalyan Kilisesi’ne 28 Ocak’taki saldırının planlayıcılarından olan Viskhan Soltamatiov gözaltına alındı.

İstanbul Sarıyer’de 1 kişinin hayatını kaybettiği Santa Maria İtalyan Kilisesi’ne gerçekleştirilen saldırının planlayıcıları arasında yer alan ve saldırıda kullanılan silahı temin eden Viskhan Soltamatıov, MİT ve Emniyet’in ortak operasyonuyla İstanbul’da yakalandı.

İstanbul Sarıyer’de bulunan Santa Maria İtalyan Kilisesi’ne 28 Ocak’ta Pazar ayini sırasında silahlı terör örgütü IŞİD tarafından silahlı saldırı düzenlenmiş ve Tuncer Cihan isimli yurttaş yaşamını yitirmişti.

Altı ay önceki bu saldırıyla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı aralarında saldırıyı yapan Tacikistan uyruklu Amirjon Kholiqov ile Rusya uyruklu David Tanduev’un da olduğu 31’i tutuklu 42 şüpheli hakkında iddianame düzenledi. Başsavcılık iddianameyi İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi, mahkeme ise usul yönünden eksiklikler olduğunu belirterek iddianameyi iade etti.

Başsavcılık iade kararına karşı üst mahkeme olan İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’ne itiraz ederek kararın kaldırılmasını ve iddianamenin kabul edilmesini talep etti. İtirazı değerlendiren üst mahkeme yaptığı inceleme sonucunda İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesinin iade kararının yerinde olduğuna hükmederek usul eksikliklerinin giderilerek iddianamenin yeniden düzenlenmesi için soruşturma savcısına gönderilmesine karar verdi.

İstenen cezalar

İddianamede saldırıyı düzenleyen tutuklu şüpheliler David Tanduev ile Amirjon Kholiqov ve bu şüphelilerle bağlantısı tespit edilen Edelkhan Inazhaev ile eşi Zharaidat Esmurzieva hakkında “cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs”, “silahlı terör örgütü IŞİD’e üye olmak,” Tuncer Cihan’a yönelik “tasarlayarak kasten öldürme”, 11 kişiye yönelik “tasarlayarak kasten öldürmeye teşebbüs” ve “ateşli silah ve mermi bulundurmak” suçlarından ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 218 yıl 7’şer aydan 349 yıl 6’şar aya kadar hapisle cezalandırılmaları talep ediliyordu.

Savcılık diğer 20 şüpheli hakkında da benzer suçlardan 2’şer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 217 yıl 1’er aydan 345’er yıla kadar hapis cezası talep etmişti. Şüpheli Inazhaev’in ayrıca “resmi belgede sahtecilik” suçundan 3 yıldan 7,6 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istiyordu. Şüphelilerden 18 hakkında ise sadece “silahlı terör örgütü IŞİD’e üye olmak” suçundan 7,5 yıldan 15’er yıla kadar hapis cezası istenmişti.

Santa Maria Kilisesi saldırısında başsavcılığın itirazına ret: İddianame yeniden düzenlenecekSanta Maria Kilisesi saldırısında başsavcılığın itirazına ret: İddianame yeniden düzenlenecek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.