Husiler İsrail’e balistik füze attı, Netanyahu intikam yemini etti

Yemen'deki Husilerin İsrail'e balistik füze fırlatmasının ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Husilerin "ağır bir bedel ödeyeceğini" söyledi.

Dünya 15 Eylül 2024
Fotoğraf: AA

İsrail ordusu Yemen’den İsrail’e sabah saatlerinde füze atıldığını açıkladı. Hava savunma sistemleriyle imha edilen füzenin İsrail’in orta kesiminde açık alana düştüğü ve yaralanan kimse olmadığı açıklandı.

İsrail Yangın ve Kurtarma Kurumu’nun Telegram’da paylaştığı video ve görüntülerde açık bir alanda havaya yükselen duman bulutları görülüyor. İran öncülüğündeki Direniş Ekseni’nin bir üyesi olan Husiler saldırıyı üstlenerek hipersonik balistik füze kullandığını iddia etti. Husilerin sözcüsü 7 Ekim’de başlayan savaşın birinci yıldönümü yaklaşırken İsrail’i bu türden daha fazla saldırıya hazırlıklı olması konusunda uyardı.

Aylardır süren savaşa rağmen sivillerin güvenli olarak gördüğü İsrail’in orta kesimine füze girebilmiş olması nadir görülen bir durum. Husilerin askeri sözcüsü Yahya Saree fırlattıkları füzenin 11 dakikada 2040 km mesafe kat ettiğini ve İsrail ordusunun bunu kolay kolay engelleyemediğini söyledi. Husiler savaşın başından bu yana İsrail’e defalarca insansız hava aracı ve füze fırlattı ancak bunların neredeyse tamamı Kızıldeniz üstünde durduruldu. Eğer doğrulanırsa bu Yemen’nden fırlatılıp da İsrail topraklarına düşen ilk füzeler olacak.

İntikam yemini etti

Kabine toplantısı öncesinde konuşan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu “Bizi yok etmeye çalışan İran’ın şer eksenine karşı çok cepheli bir mücadelenin içindeyiz” dedi. Husilerin temmuz ayında Tel Aviv’e düzenlenen insansız hava aracı saldırısına verilen karşılığın Yemen’in Hudeyde Limanı’nın vurulması olduğunu hatırlatan Netanyahu “Bize zarar vermeye çalışan tüm girişimlerin bedelini ödeteceğimizi şimdiye öğrenmeniz gerekirdi” dedi.

Bu arada Netanyahu 24 Eylül’de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun yıllık toplantısına katılmak üzere ABD’ye gidecek. Netanyahu’nun programı 28 Eylül’e kadar ABD’de kalmak.

İsrail emniyeti füzeden ayrılan bir parçanın düştüğü Shfela bölgesinde bomba imha ekibiyle birlikte çalıştıklarını söyledi. Ordu yetkilileri İsrail’in hem orta kesiminde hem de kuzeyinde sirenlerin çaldığını açıkladı. Saldırı sırasında Tel Aviv Havaalanı’nda da ortalık karıştı. Yolcular sığınacak yer bulmak için koşuştururken görüntülendi.

Lübnan Hizbullahı da hareket halinde

Ordunun açıklamasına göre Lübnan Hizbullahı da İsrail’in kuzeyinden sabah saatlerinde 40 kadar top mermisi attı. Bunların bir kısmı imha edilirken, bazıları da açık alanlara düştü. Olayda yaralanan olmadı ama top mermilerinin düştüğü yerlerde yangınlar çıktı.

Hizbullah neredeyse her gün İsrail’e top mermisi ve insansız hava aracı fırlatıyor. “Bu devran böyle sürmeyecek” diyen Netanyahu kuzeyde yaşayan İsraillilerin evlerine dönebilmeleri için kuzey sınırında “güç dengesinde değişikliğin şart olduğunu” söyledi.

Bu arada İsrail’in Lübnan’ın kuzeyine havadan broşürler attığı ve bu broşürlerde sivillerin bölgeyi terk etmelerinin istendiği ortaya çıktı. İsrail sınırına birkaç kilometre uzakta olan Wazzani köyüne atılan Arapça yazılı broşürlerde “Hizbullah’ın bulundukları bölgeden ateş açtığı ve savaş bitene kadar evlerini terk etmeleri gerektiği” söyleniyor.

İsrail ordusu bu broşürlerin dağıtılmasının Kuzey Komutanlığı’ndaki 769. Tugay’ın başının altından çıktığını söyleyerek merkezin böyle bir adımı onaylamadığını söyledi.

Husiler, Yemen'den İHA yollayıp Tel Aviv'i vurdu: Sirenler çalışmadıHusiler, Yemen’den İHA yollayıp Tel Aviv’i vurdu: Sirenler çalışmadı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.