Asırlık tartışmada yeni perde: Arabistanlı Lawrence bu kez dizi oluyor

Osmanlı'nın çalkantılı yıllarında Orta Doğu'daki isyanlara yön veren İngiliz subay Thomas Edward Lawrence ya da nam-ı diğer Arabistanlı Lawrence'ın hayatı dizi oluyor. Yapımın yönetmen koltuğundaki isim Roland Emmerich.

Kültür Sanat 17 Eylül 2024

David Lean’ın yönettiği 1962 yapımı ‘Arabistanlı Lawrence’ filmi Türkiye’de ses getirmişti. Daha doğrusu tepkiyle karşılaşmıştı. Tepkinin nedeni ‘Geceyarısı Ekspresi’nden yıllar öncesinde Türk imajına yönelik tutumuydu. Kadrosunda Peter O’Toole, Anthony Quinn, Ömer Şerif ve Alec Guinness gibi isimlerin yer aldığı film tepkiler nedeniyle gösterime girdiği yıl Türkiye’de yasaklanmıştı. Film ilk gösteriminden uzun yıllar sonra ancak 1990’lı yıllarda Star TV’de yayınlanabilmişti.

Arabistanlı Lawrence, Emmerich’in hayaliydi

1916-1918 Arap Ayaklanması döneminde bölgede Türk karşıtı faaliyetleri organize eden İngiliz subay ve arkeolog Thomas Edward Lawrence ya da nam-ı diğer Arabistanlı Lawrence’ın hikâyesi bu kez dizi oluyor. Tarihin bu tartışmalı figürünü anlatan dizinin yönetmen koltuğundaki isim daha çok felaket filmleriyle tanınan Roland Emmerich.

Alman yönetmen üç sezon olarak planladığı diziyi Anthony McCarten ile birlikte tasarlayacak. Tüm zamanların en iyi filmleri arasında gösterilen ‘Arabistanlı Lawrence’ı uzun yıllardır yeniden çekme hayaliyle yaşadığını söyleyen Emmerich’in bu yeni projesinde yer alacak isimler ve yayınlanacağı platform henüz belli değil.

'Pera Palas’ta Gece Yarısı’nın yönetmeni Şahin: Aklım 1919’da kaldı‘Pera Palas’ta Gece Yarısı’nın yönetmeni Şahin: Aklım 1919’da kaldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.