Eski Fenerbahçeli Roberto Soldado futbolu bıraktı
Stadyum konserleri gürültü kirliliğine mi neden oluyor? Madridlilere göre bu sorunun cevabı "evet." Real Madrid'in yenilenen stadı Santiago Bernabeu'deki etkinlikler şikâyetler üzerine iptal ediyor. Peki Türkiye'de durum ne?
Stadyumlar her ne kadar futbol müsabakaları için inşa edilmiş olsa da müzisyenler için de rüştlerini ıspatlamak açısından da birer arenaya dönüşmüş durumda. Stadyum konseri verebilen müzisyen demek tüm dünyanın ya da en azından bir bölgenin çok popüler bir sanatçı olmak demek. İspanya’nın başkentinde Real Madrid’in mabedi Santiago Bernabeu Stadyumu da geçen yıl tamamlanan restorasyon çalışmaları sonrası çok sayıda konsere ev sahipliği yaptı. En iddialıları Taylor Swift ve Karol G. konserleriydi.
Yeni tasarımıyla çok daha iddialı ve modern bir görünüm kazanan Santiago Bernabeu Stadyumu ev sahipliği yaptığı bu konserlerde 10 binlerce müzikseverleri ağırladı. Bu dev etkinlikler herhangi bir güvenlik sorunu yaşanmadan sonuçlandı. Açılır kapanır çatı sistemiyle kapalı bir salona da dönüştürülebilme özelliği kazanan stadyumda yine de her şey bu kadar toz pembe değil. Madridliler bu konserlerin yarattığı gürültü kirliğinden mustarip.
Santiago Bernabeu Stadyumu’ndaki yoğun kalabalık ve gürültü mahalle sakinlerinin tepkisiyle karşılaşıyor. Konut yapılarının arasında yer alan stat, son dönemde düzenlenen bu tip etkinlikler nedeniyle şikâyetler almaktaydı. Mahalleli bu tür etkinliklerin gece yarısından sonra devam etmesine isyan etti. Gelen şikâyetler üzerine Real Madrid yönetimi bazı adımlar atmak zorunda kaldı. Öyle ki 12 Ekim’de yapılması planlanan Güney Koreli müzik programı Music Bank iptal edildi. K-Pop kültüründe önemli bir yere sahip bu etkinlik BTS başta olmak üzere nice Koreli müzisyenin popülerlik kazanmasına giden yolda bir kırılma noktası olma özelliği de taşıyor.
İspanyol futbol kulübü aşırı gürültü şikâyetleri üzerine şehrin gürültü düzenlemelerine uymak için Santiago Bernabeu stadyumunda yapılacak tüm gösterileri yeniden planladığını veya iptal ettiğini açıkladı. Kulüpten yapılan açıklamada “bu karar konserler sırasında belediye yönetmeliklerine harfiyen uyulmasını sağlamak amacıyla kulüp tarafından alınan bir dizi tedbirin bir parçasını oluşturmaktadır” dendi. Real Madrid oluşan bu mağduriyeti giderme adına adımlar atsa da mevcut gürültüden mustarip mahalle sakinlerinin kurduğu Bernabéu’dan Etkilenenler Derneği bunu yetersiz buluyor. Derneğin sözcüsü José Manuel Paredes İspanyol medya kuruluşlarına yaptığı açıklamada bu yeniden planlamanın “küçük bir rahatlama” olduğunu ancak yeterli olmadığını söyledi.
2024 yılında İstanbul’da Andrea Bocelli, Ajda Pekkan, Hayko Cepkin, Yıldız Tillbe ve Yalın Beşiktaş Tüpraş Stadyumu’nda konser vermişti. 2022’de yine aynı alanda mor ve ötesi’nin konserinden önceyse Türkiye uzun yıllar bu konseptteki performanslara tanıklık etmiyordu. Temmuz 2018’de gerçekleşen Shakira konserinden sonra müzikseverler stadyum buluşmaları için dört yıl beklemek zorunda kalmıştı.
İstanbul’da stat konserlerinin merkezi konumundaki Beşiktaş Tüpraş Stadyumu 1992’de Bryan Adams ve sonrasında da Michael Jackson, Metallica, Guns’n’Roses ve Madonna gibi yıldızları ağırlamıştı. Arada yine bu tip etkinlikler yapılsa da özellikle yeni sponsorluk anlaşmaları bu büyüklükte organizasyonları ekonomik açıdan zora sokmuş durumda. Dolayısıyla en azından şimdilik Madrid’deki benzer bir şikâyetten söz etmek pek mümkün değil. Bilakis insanlar daha fazla stadyum konseri deneyimi yaşama derdinde.
Bu tip etkinliklerin artması halinde stada yakın semtlerde yaşayan insanların nasıl tepki göstereceği merak konusu. Beşiktaş Tüpraş Stadyumu özelinde baktığımızda etrafında Maçka Demokrasi Parkı ve Dolmabahçe Parkı gibi geniş yeşil alanların bulunması statta çıkan gürültünün etkisini azaltan bir unsur. Oysaki Santiago Bernabeu Stadyumu yerleşim yeriyle iç içe olmasından ötürü böyle bir avantaja sahip değil. Peki dünya genelinde durum ne?
Bu soruyu kent yönetimlerine sorduğunuzda yarattığı turist dolaşımı nedeniyle pek hevesli olduklarını söylemek mümkün. BBC’nin araştırmasına göre 2022’de İngiltere’ye gelen turistlerin ülkenin turizm gelirine yaptıkları katkı yüzde 10’un üzerinde. Stadyum konserlerine alışkın bir millet olan İngilizler arasında bu yoğunluktan pek şikâyetçi olan yok. Ancak İspanya ve hatta İtalya gibi yoğun turist akınına maruz kalan ülkelerde bu ziyaretçilere yönelik azalan tahammül ve artan tepkiyi göz önünde bulundurduğumuzda işin rengi biraz değişiyor. Coldplay, Beyoncé, Taylor Swift, Dua Lipa ve Metallica gibi yıldızların kapsamlı turnelerinde mümkün mertebe fazla dinleyiciye hitap edebilmek için tercih ettikleri stadyumların, konserlerin geleceğinde ne denli yer edineceği bir süredir tartışma konusu.
Müzisyenler için hep prestij hem de büyük gelir kapısı olan stadyum konserleri konusunda Real Madrid kulübünün atmak zorunda kaldığı adımın bir benzeri başka statlarda da tekrarlanacak mı bunu zaman gösterecek. Benzeri vakaları yaşamamak isteyen pek çok organizatörse stat seçimini de gürültü konusunu ihmal etmeden ele alıyor.