Reaksiyon, sol turnikede saklı: Fenerbahçe basketbolu için dönüm noktası…

Fenerbahçe, son çeyrekte bir ara 14 sayı geri düştüğü maçta Real Madrid’i 100-99 yendi. Son saniye basketi, tıpkı 2018-19 sezonunda iç sahadaki Madrid maçında olduğu gibi sol turnikeyle geldi. Bu kez kahraman Luigi Datome değil, Yam Madar’dı.

Spor 2 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Fenerbahçe Real Madrid'i yine son topta sol turnikeyle yendi.

Fenerbahçe EuroLeague 2018-19 sezonuna 14 maçta 13 galibiyetle başladı. 16 takımla oynanan sezonda ligin ilk yarısının son maçı 28 Aralık akşamı Ataşehir’de oynandı. Real Madrid, maçın son bölümüne 6 sayılık fark taşıdı. Az skorlu geçen mücadelede bu, büyük bir farktı. Ancak son topa kadar pes etmeyen Kanarya maçı dengeye getirdi, saniyeler kala Luigi Datome’nin mucizevi sol turnikesiyle öne geçip yoluna 15 maçta 14 galibiyetle devam etti.

O sezonun sonu Fenerbahçe adına başladığı gibi bitmedi. Sakatlıkların vurduğu takım yarı finalde Anadolu Efes’e, üçüncülük maçında Real Madrid’e yenildi. Ancak yolculuk, belki de normal sezon açısından bakıldığında en baskın Zeljko Obradovic takımlarından birini ortaya çıkarmıştı. Yolun sonu her ne kadar hayal kırıklığı olsa da Ataşehir’de oynanan 15 maçın tamamının kazanılmasıyla Fenerbahçe basketbol tarihinin imza sezonlarından biri geride kaldı.

O Obradovic’in bir zamanlar öğrencisi olan Dimitris Itoudis, bu kez beklentilerin altında başlayan bir sezonun üçte birlik bölümü geride kalırken mesaj niteliğindeki Real Madrid maçında takımının başındaydı. Son çeyreğin bitimine 6.42 kala 14 sayı geride olan Fenerbahçe için kötü sonuç, üst üste 5. mağlubiyet demekti. Maçı takip ederken aynı anda sosyal medya yorumlarını takip eden benim için şubenin yıllardır her badireye rağmen uzak kaldığı büyük kaos ortamının içine adım adım gittiğini görmek acı vericiydi. Ancak Fenerbahçe, 2013’ten beri kimliği gereği geri adım atmama özelliğini ortaya koydu.

Dimitris Itoudis, Yam Madar, Scottie Wilbekin, Marko Guduric, Nigel Hayes-Davis ve Johnathan Motley ile beraber maç boyu aradığı beşi buldu. Bu beş her geçen dakika farkı eritti. İş son topa kaldı. Scottie Wilbekin üç sayılık atışla maçı eşitledi. Gabriel Deck son şuttan yararlanamadı. Fenerbahçe maçı uzattı. Uzatma anları bambaşka bir psikolojik testti. Yine zorlanan ve geri düşen sarı-lacivertliler son saniyelere 3 sayı dezavantajla girdi. Önce Marko Guduric serbest atışları sayıya çevirdi. Ardından Real Madrid’in pota altından oyuna soktuğu topta ikili sıkıştırma işe yaradı. Marko topu çaldı, Yam Madar’a pası attı, Madar tıpkı Datome’nin bundan beş sene önce yaptığı gibi sol turnikeyle bitirdi ve takımını galibiyete taşıdı.

2018 Aralık ayında kazanılan maçla 15’te 14 yapan Kanarya bu kez 11’de 6’ya geldi. O maçın kaybedilmesi Fenerbahçe’yi liderlikten dahi etmeyecekti. Ancak bu seferki yenilgi Fenerbahçe için bırakın play-off yarışında yara almayı sezona mal olabilecek bir yıkım anlamına gelebilirdi. Evet Real Madrid gibi sezona 10’da 10’la başlamış bir canavara yenilmek sorun değildi. Ancak 4 maçlık yenilgi serisi üstüne gelecek farklı Real mağlubiyeti üstüne ligde 13 bin Beşiktaş taraftarı önünde oynanacak maçta alınabilecek yenilgiyle felaket senaryosunun başlangıcı olabilirdi.

Öyle ki Fenerbahçe gelecek hafta İspanya turunda olacak. 6 Aralık akşamı Baskonia ve 8 Aralık akşamı Barcelona’ya karşı çıkılacak maçlarda psikolojik durumun üst üste 5 EuroLeague yenilgisi artı kötü geçmiş bir derbi maçıyla ne halde olacağını tahmin etmek zor değil. Fenerbahçe adına Datome’nin turnikesi bir mesaj niteliği taşıyordu. Madar’ın turnikesi ise can simidi niteliği taşıyor. Bundan sebep Dimitris Itoudis’in belki de maç sonunda gözleri doldu. CSKA Moskova kariyeri boyunca da sürekli topun ağzında geçen görevi süresince kritik maçlardan sağlam çıkmıştı. Fakat CSKA, Fenerbahçe kadar taraftar baskısı ve beklentisinin üst düzeyde olduğu bir kulüp değildi. Ülker Arena’da yaşanacak bir hezimet yerin dibini görmekti. O hezimet, tersine döndü, bayram yerine dönen Ataşehir’de Fenerbahçe adına 2023-24 sezonunun senaryosu baştan yazıldı.

Fenerbahçe tarihi galibiyeti taraftarıyla beraber kutladı.

Şimdi Fenerbahçe’nin önündeki 6 günlük süreçte birbirinden zorlu 3 deplasman maçı var. Sertaç Şanlı, Nick Calathes, Marko Guduric, Dyshawn Pierre, Tarık Biberovic gibi geçtiğimiz 4 maçlık mağlubiyet serisinin belli dönemlerinde kadroda yer alamayan isimlerin hepsi sakatlıklarını atlattı. Fenerbahçe de öyle umuyorum ki Madar’ın turnikesiyle üzerindeki ölü toprağı attı. Sinan Erdem’de 13 bin Beşiktaşlı önünde olağanüstü bir derbi atmosferi yaşanacak. Bu basketbol şöleni olmasını umduğum gün, Fenerbahçe’yi zorlu İspanya seyahatine, birçok kritik turnikenin elden çıkacağı mesaj dolu 80 dakikaya hazırlayacak.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.