AK Parti’de seçimi kaybeden il başkanları bir bir istifa ediyor: Sırada Ankara ve İstanbul mu var?

Yerel seçimlerdeki başarısızlığın ardından AK Parti il başkanlarını değiştiriyor. Yeni adresler Ağrı ve Çanakkale'de oldu. Ağrı'da koltuğu HDP'ye kaptıran, Çanakkale'deyse oyu ciddi düşen partinin il başkanları istifa etti.

Siyaset 17 Eylül 2024
AK Parti Ağrı İl Başkanı Orhan Güngör (solda) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan (ortada), AK Parti Çanakkale İl Başkanı Naim Makas (sağda).

AK Parti yerel seçimlerde yaşadığı hezimetle ilgili birçok toplantı yaptı. Genel seçimlerden başarıyla ayrılmışken yüzde 35,48’lik bir oy alan AK Parti tarihinde ilk kez ikinci parti olmuştu. En büyük rakibi CHP ise 47 yıl sonra yüzde 37,81 oyla ülkenin birinci partiydi. Tabii bu seçim sonuçları partilerin yeni yol haritası çizmesine ve hatalarını ölçmesine ne neden oldu.

AK Parti’nin il başkanlıkları düzeyinde istifalar oldu. 21 Mayıs’ta AK Parti Rize İl Başkanı Hikmet Ayar yerel seçimlerdeki sonuçtan memnun olmadığını söyleyerek kendisini başarısız bulduğunu söyleyip ‘affını istedi’. 22 Mayıs’ta da AK Parti Batman İl Başkanı Akif Gür “Son Mahalli İdareler seçiminde ilçeler bazında başarı elde etsek de il merkezimizde beklemediğimiz bir sonuçla karşı karşıya kalmamız bizleri derinden etkiledi” diyerek istifa etti. Onunla aynı gün Adıyaman İl Başkanı Erkan Bulucu bir basın açıklaması yaparak görevinden istifa ettiğini açıkladı. Adıyaman tarihinde ilk kez CHP’li bir belediye başkanı tarafından yönetilmeye başlamıştı. Bulucu istifasını açıklarken “Büyük bir onur ve şerefle yürüttüğüm Adıyaman İl Başkanlığı görevini bugün itibariyle sonlandırmış bulunmaktayım” dedi. O bir özeleştiri yapmadı.

AK Parti Mardin İl Başkanı Vahap Alma da 27 Haziran’da istifa etmişti. Nisan ayında af talebini genel merkeze ilettiğini söyleyen Alma “Cumhurbaşkanımızın ve Genel Merkezimizin elini rahatlatmak amacıyla görevden af talebim, yapılan istişare ve değerlendirmeler sonucunda kabul edildi” demişti.

Öte yandan Kızılcahamam’daki kamptan sonra AK Parti yedi ilin başkanlığına da yeni isimleri atamıştı:

  • Adıyaman İl Başkanlığına Faruk Bülent Kablan
  • Afyonkarahisar İl Başkanlığına Turgay Şahin
  • Erzincan İl Başkanlığına Alpay Kabadayı
  • Gaziantep İl Başkanlığına Fatih Muhaddis Fedaioğlu
  • Kastamonu İl Başkanlığına Ahmet Sevgilioğlu
  • Osmaniye İl Başkanlığına Mehmet Sadi Binboğa
  • Zonguldak İl Başkanlığına Mustafa Çağlayan

Şimdi AK Parti bir kez daha istifalar gündemde. AK Parti Çanakkale İl Başkanı Naim Makas ve AK Parti Ağrı İl Başkanı Orhan Güngör yaptıkları ayrı ayrı açıklamalarla görevlerinden istifa etti.

Naim Makas “Beş yıldır büyük bir gurur ve onurla yürüttüğüm AK Parti Çanakkale İl Başkanlığı görevimi Genel Başkanımız Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın tensipleriyle tamamlamış bulunuyorum” dedi. Çanakkale’de yerel seçimlerde AK Parti’nin aldığı oy oranı yüzde 18.26’ydı. 31 Mart 2019 yılındaki yerel seçimlerdeyse AK Parti Çanakkale’de yüzde 35.61 oranında oya sahipti. Aslında o dönem de belediyeyi kazanamamışlardı ama beş yılın ardından partinin kentte oy oranı yüzde 17.35 düştü.

AK Parti Ağrı İl Başkanı Orhan Güngör de 26 Ocak 2023 tarihinden bu yana yürüttüğü il başkanlığı görevinden istifa ettiğini açıkladı. Orhan Güngör yaptığı yazılı açıklamada “Türkiye Yüzyılı’nın ilk ve belki de en önemli virajı olan önümüzdeki seçimler için 26.01.2023 tarihinden beri büyük bir heyecanla yürütmekte olduğum AK Parti Ağrı İl Başkanlığı görevinden Genel Merkezimizin takdiri ve Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın olurları ile görevimi bırakıyorum” dedi.

Ağrı’da AK Parti yerel seçimlerde yüzde 33.7 oranında oy almıştı. 31 Mart 2019’daki yerel seçimlerdeyse bu oran yüzde 55.56’ydı. Ancak o dönem aday Savcı Sayan’dı. Savcı Sayan’ın 2022 yılında uzun namlulu silah taşıyan kişilerle birlikte kent sokaklarında yürüdüğüne dair haberler çıkmıştı. Sayan bu konuya dair açıklamasında şunları söylemişti:

Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan iddialarla ilgili açıklama yaptı. Sayan açıklamasında şöyle dedi:

“Murat Mahallesi’nde belediyemizin asfaltlama çalışmaları yaptığı ve benim de orada bulunduğum bir yerde Belediye Başkan Yardımcıma ve personelimize bir grup tarafından saldırı girişimi olmuş ve orada bulunan güvenlik güçleri arkadaşlarımız olaya müdahale ederek olayları yatıştırmış, saldırgan grubu gözaltına almıştır. Daha sonra benim bulunduğum alanın etrafında güvenliğimden sorumlu kişiler tarafından bir güvenlik çemberi oluşturmuş olup güvenlik tedbirleri artırılmıştır. Söz konusu art niyetli kişilerce ve sözde medya kuruluşları tarafından yapılan haberlerin tamamı yalan haber olup asılsızdır. Olayın Ağrı Spor ile ya da bahsedildiği gibi Kemal Kılıçdaroğlu’nun Ağrı’ya gelişiyle ilgisi bulunmamaktadır. Bunlar tamamen algı yaratma ve yalan haberle partimizi ve belediyemizin hizmetlerini yıpratma amaçlı, kasıtlı bir merkezden yönetilen ve yapılan haberlerdir.”

Sayan’ın Ağrı’da güçlü bir aday olduğu kabul gören bir gerçekti. Ancak son seçimlerde aday gösterilmedi. AK Parti’nin adayı Mehmet Salih Aydın ikinci olarak sandıktan ayrıldı. Beş yıl içinde partinin oy oranı da yüzde 21,86 oranında düşmüş oldu.

Şimdi gözler İstanbul ve Ankara’da. Çünkü son iki seçimdir kaybedilen bu iki kent AK Parti için oldukça önemli. Bu önemi de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açık açık ifade etmişti: İstanbul’u kaybeden Türkiye’yi kaybeder.

HÜDA PAR anayasanın dört maddesini siyasetin ortasına attı: MHP, CHP, AK Parti, İYİ Parti ataktaHÜDA PAR anayasanın dört maddesini siyasetin ortasına attı: MHP, CHP, AK Parti, İYİ Parti atakta

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.