Prens bin Selman: Filistin Devleti olmadan İsrail’i tanımayacağız

İsrail'in Gazze işgali sürerken en sessiz kalan Arap ülkelerinden biri olarak tepki çeken Suudi Arabistan'dan İsrail çıkışı geldi. Veliaht Prens bin Selman Filistin Devleti olmadan İsrail'i tanımayacaklarını ifade etti.

Dünya 19 Eylül 2024
Fotoğraf: Shutterstock

İsrail’in 11 aydır devam eden Gazze işgali karşısında neredeyse hiçbir şey yapmayan Suudi Arabistan’dan Filistin çıkışı geldi. Veliaht Prens Muhammed bin Selman Suudi Arabistan’ın Filistin devleti olmadan İsrail’i tanımayacağını söyledi. Bin Salman Çarşamba günü yaptığı açıklamada krallığın Filistin devleti olmadan İsrail’i tanımayacağını, Filistin halkına karşı işlenen “İsrail savaş suçlarını” şiddetle kınadığını söyledi. “MbS” olarak anılan Veliaht Prens “Krallığın başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasına yönelik çalışmalarından vazgeçmeyeceğini ve krallığın bu olmadan İsrail ile diplomatik ilişkiler kurmayacağını teyit ediyoruz” dedi.

Geçen ekim ayında işgalin patlak vermesinin ardından Suudi Arabistan ABD’nin desteklediği İsrail’le ilişkileri normalleştirme planını rafa kaldırmıştı. Ancak bunun doğası gereği hiçbir zaman tamamen gündem dışı kalmak olmadığı sinyalini de verilmişti. 7 Ekim’in birkaç gün evvelinde Suudi Arabistan, İsrail ile anlaşma yolunda ilerleme kaydettiklerini ifade etmişti.

MbS bu açıklamaları babası Kral Selman adına Şura Konseyi’ne yaptığı yıllık konuşmada dile getirdi.

ABD ile Suudi Arabistan uzun zamandır bir güvenlik anlaşmasının eşiğinde. ABD Suudi Arabistan’dan İsrail’i tanımasını istiyor. Veliaht Prens bin Selman ise buna her ne kadar can atasa da, Kral olan babası Selman’ın Filistin hassasiyeti sebebiyle ve halktan da çekindiği için şimdilik çekimser davranıyor. Ancak birçok analiste göre 88 yaşındaki Kralın ölümü ardından resmen ülkenin başına geçecek olan bin Selman o zamana kadar gerçekleşmemiş olursa Filistin şartından “U” dönüşü yaparak ABD ile masaya oturabilir.

Suudi Arabistan yeni imajını sanatla inşa etmeyi hedefliyorSuudi Arabistan yeni imajını sanatla inşa etmeyi hedefliyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.