Yıllık enflasyon düşünce tüketici güveni 4 ayın zirvesine çıktı ama normale çok var

Temmuz ve ağustosta baz etkisiyle önemli oranda düşen yıllık enflasyon tüketiciyi de iyimser yaptı. Tüketici güven endeksi, eylülde önceki aya göre yüzde 2,4 artışla 78,2 seviyesine yükseldi. Endeks mayıstan bu yana en yüksek düzeye çıktı.

Ekonomi 20 Eylül 2024
Tüketici güveninde eylülde son 4 ayın zirvesine ulaşılmış olmasına rağmen daha alınacak çok yol var.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayı tüketici güveni endeksi verileri ağustos itibarıyla önemi oranda düşerek yüzde 51,97 olarak  gerçekleyen yıllık enflasyonun tüketiciyi olumlu etkilediğini gösteriyor. Tüketici güven endeksi, eylülde önceki aya göre yüzde 2,4 oranında artarak 78,2 oldu. Endeks böylece mayıs ayından bu yana en yüksek düzeye ulaştı. Ancak TÜİK’in verilerinin hem tüketici güveninde hem de  tüketici güveninin alt endekslerinde de, artan konkordato ve işten çıkarma haberlerine rağmen toparlanmayı göstermesi ağustosta gözlenen ilginçliklerin devam ettiğini gösteriyor. Tüketici güven endeksi 0-200 aralığında değer alabiliyor. Tüketici güven endeksinin 100’den büyük olması tüketici güveninde iyimser durumu, 100’den küçük olması tüketici güveninde kötümser durumu gösteriyor. Bu da tüketici güveninde eylülde son 4 ayın zirvesine ulaşılmış olmasına rağmen daha alınacak çok yol olduğunu gösteriyor.

Tüketici güven endeksinin alt endekslerinde de bir toparlanma gözleniyor. Ağustos ayında yüzde 4,5 artan mevcut dönemde hanenin maddi durumu endeksi eylülde bir önceki aya göre hız keserek yüzde 2,8’lük artışla 64,8’e yükseldi. Tüketici gelecek 12 aylık  dönemde ülke ekonomisinde ciddi bir toparlanma beklerken kendisiyle ilgili çok daha iyimser. Tüketicinin gelecek 12 ayda genel ekonomik durum beklentisi alt endeksi eylülde bir önceki aya göre yüzde 4,2’lik artışla 74,5’e çıkarken, gelecek 12 ayda hanenin maddi durum beklentisi ise yüzde 1’lik artışla 77,4 oldu. Ağustos ayında yüzde 2,3 düşen gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi ise tüketici güvenine paralel olarak eylülde yüzde 2’lik artışla 96,2 seviyesine çıktı.

‘Hiçbir şey olmasa bile bir şeyler oldu’, ağustosta tüketici güveni arttı‘Hiçbir şey olmasa bile bir şeyler oldu’, ağustosta tüketici güveni arttı

Tüketici güveni kımıldadı ancak normalleşmeye çok varTüketici güveni kımıldadı ancak normalleşmeye çok var

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.