Bakan Tunç’tan Narin cinayeti açıklaması: Kamuoyuna yansımayan hususlar var

Bakan Tunç, Narin Güran cinayetine ilişkin baz istasyonu tespitleri ve kamera görüntülerinin TÜBİTAK tarafından incelendiğini belirtti. Öte yandan Narin'in ağabeyi Enes Güran'ın kolundaki diş izlerinin kime ait olduğunun tespit edilemediği aktarıldı.

Gündem 23 Eylül 2024
Tunç, soruşturma kapsamında gizlilik kararı olduğunun altını çizdi.

19. Uluslararası Adli Tıp Günleri’nin açılışında konuşan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç Diyarbakır’da kayıp ilanı verildikten 19 gün sonra Eyertutmaz Deresi kenarında bir çuval içinde cesedi bulunan sekiz yaşındaki Narin Güran cinayetine ilişkin yeni açıklamalarda bulundu.

Tunç soruşturmada gizlilik kararı olduğunu hatırlattı ve cinayet mahalline ilişkin baz istasyonu tespitlerinin yanı sıra birtakım kamera görüntülerinin olduğunu ifade ederek “”Bu kamera görüntüleri dün TÜBİTAK’a gönderildi. TÜBİTAK tarafından bir inceleme yapılıyor. Hem ses hem görüntü anlamında tespit edilen, bazı evlerden elde edilen kameralarla ilgili TÜBİTAK’ta da bir çalışma yapılıyor’” dedi.

Ayrıca soruşturmanın titizlikle sürdüğünü vurgulayan Bakan “Karanlıkta hiçbir şey kalmayacak” dedi. Şu ana kadar 268 kişinin ifadesinin alındığını ve 12 şüphelinin tutuklu olduğunu belirten Tunç DNA ve HTS kayıtlarının incelenmesiyle ilgili çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Bakan Tunç teknik verilerin ve delillerin kamuoyuna yansımayan yönlerinin olduğunu ve soruşturmanın selameti açısından bazı yorumlardan kaçınılması gerektiğini belirtti. Narin Güran’ın katillerinin tespit edilip en ağır cezaya çarptırılacağına dair teminat veren Tunç soruşturmanın sonuna kadar takipçisi olacaklarını ifade etti.

Bakan Tunç’un açıklaması şu şekilde: 

Yeniden ifadeler alınabiliyor. Bu anlamda soruşturma aşamasında şu anda 12 şüpheli tutuklu, 3 adli kontrol kararı verilen kişi var. 27’si şüpheli, 241’i tanık olmak üzere bu soruşturma kapsamında 268 kişinin ifadesi alındı. Birtakım DNA tespitleri var. Tespit edilen araçlar üzerinde kriminal incelemeler var. Gerek jandarma kriminal laboratuvarları gerekse Diyarbakır ve İstanbul Adli Tıp Kurumu Başkanlığımızın elde ettiği veriler var. HTS kayıtları var. Geriye dönük HTS kayıtları inceleniyor. Kim kiminle yoğun görüşmüş ve bunun yanı sıra baz çakışmalar tespit ediliyor.

O cinayet mahallinde kimlerin olduğuna yönelik baz istasyonu tespitleri ve baz çakışmalarıyla ilgili şu anda çalışmalar devam ediyor. Birtakım tespit edilen kamera görüntüleri var. Bu kamera görüntüleri dün TÜBİTAK’a gönderildi. TÜBİTAK tarafından bir inceleme yapılıyor. Hem ses hem görüntü anlamında tespit edilen, bazı evlerden elde edilen kameralarla ilgili TÜBİTAK’ta da bir çalışma yapılıyor.

Soruşturmalar etkin bir şekilde devam etti. Ülke olarak Narin’in katillerinin tespiti ve hak etikleri en ağır cezaya çarptırılması noktasında büyük beklenti var. Karanlıkta hiçbir şey kalmayacak. Deliller var ifadelerde çelişkiler var. Soruşturma aşamasında şu anda 12 şüpheli tutuklu. 27’si şüpheli olmak üzere 241’i tanık olmak üzere 268 kişinin ifadesi alındı. DNA tespitleri var. Bazı çakışmaları tespit ediliyor. Birtakım kamera görüntüleri inceleniyor.

Soruşturma gizli tabii ki soruşturma kapsamında, özellikle teknik veriler ve delillerle ilgili kamuoyuna yansımayan bazı hususlar söz konusu. İfadeler avukatlar tarafından kamuoyuyla paylaşıldığında da o ifadelerden yola çıkarak birtakım yorumlar/tespitler yapılabilir. Soruşturmanın selameti açısından özellikle farklı yorumlara neden olacak hususlardan kaçınmak gerekiyor. Burada Narin evladımızın katilleri mutlaka bu soruşturma kapsamında tespit edilecek, yargı huzuruna çıkarılacak. Çok uzun sürmez. Bunun sonuna kadar takipçisi olacağız.

Enes Güran’ın kolundaki diş izleri kimin tespit edilemedi

Adli Tıp 2. İhtisas Kurulu Narin Güran cinayetinin tutuklu şüphelilerinden ağabey Enes Güran’ın kolundaki diş izlerinin kime ait olduğunu kesin şekilde belirleyemediğini açıkladı. Hazırlanan raporda Enes Güran’ın kolundaki diş izlerinin kimin tarafından yapıldığına dair (Narin Güran, Yüksel Güran veya kendisi) kesin bir ayrım yapılamadığı belirtildi.

Kurulun raporunda “Eldeki tüm verilerle tüm bu hususlar değerlendirildiğinde Enes Güran’ın, Yüksel Güran tarafından mı, Narin Güran tarafından mı yoksa kendisi tarafından mı ısırılmış olduğu konusunda adli tıbbi açıdan kesin bir ayrım yapılamadığı mütalaa edilmiştir” ifadelerine yer verildi.

Raporun tam hali şu şekilde:

“Enes Güran’ın sağ ön kolunda tarif ve tespit edilen yumuşak doku lezyonlarının lokalizasyonu, travmatik etkileri, rengi dikkate alındığında olayın gerçekleşme zamanın Narin’in kaybolduğu günle uyumlu olduğu,

Mevcut lezyonların görünümü itibariyle, insan ısırık izi ile uyumlu olabileceği,

Adli Tıp Kurumu Adli Bilişim ihtisas Dairesi Ses ve Görüntü inceleme şubesinin raporu, Yüksel Güran’a ait olduğu bildirilen ağız ve diş ölçü modelleri, Enes Güran’ın diş ve çene muayenesi ile alınan diş izleri, Narin Güran’a ait panoramik grafi, otopsi verileri, skopi görüntüleri ve fotoğraflardan elde edilen diş ve çene bulguları hep birlikte değerlendirildiğinde;

Enes Güran’ın sağ ön kolundaki lezyonların Yüksel Güran, Enes Güran ve Narin Güran tarafından ısırılmak sureti ile meydana getirilmiş olabileceği, ancak söz konusu lezyonların Amerikan Adli Diş Hekimleri Birliği ABFO kriterlerine göre ‘5 sonuçsuz’ kategorisinde olduğu, dolayısıyla diş izinden kimlik tespitine dönük özellikleri tanıya elverir ölçüde içermediği,

Eldeki tüm verilerle tüm bu hususlar değerlendirildiğinde Enes Güran’ın, Yüksel Güran tarafından mı Narin Güran tarafından mı yoksa kendisi tarafından mı ısırılmış olduğu konusunda adli tıbbi açıdan kesin bir ayrım yapılamadığı mütalaa edilmiştir.”

Narin Güran cinayeti: 'İtirafçı'nın ev ve ahırında yeniden DNA incelemesi yapıldıNarin Güran cinayeti: ‘İtirafçı’nın ev ve ahırında yeniden DNA incelemesi yapıldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.