Beşiktaş Amsterdam’da, rakip Farioli’nin Ajax’ı

Beşiktaş UEFA Avrupa Ligi'nin ilk haftasında 26 Eylül akşamı 22.00'de Hollanda ekibi Ajax'a konuk olacak. Müsabakayı İngiliz hakem John Brooks yönetecek.

Spor 25 Eylül 2024
Beşiktaş, UEFA Avrupa Ligi'ne Ajax karşısında başlıyor.

Beşiktaş sezona çok iyi bir başlangıç yaptı. Süper Kupa’da Galatasaray’ı 5-0 yenen ekip kupayı müzesine götürürken ligde oynadığı ilk beş karşılaşmada dört galibiyet ve bir beraberlik aldı. Bu beraberlik Trabzonspor deplasmanında geldi. Söz konusu karşılaşmada rakip maçın büyük bölümünü 10 kişi oynamıştı. Beşiktaş o maçı da kazanabilse yoluna firesiz devam edecekti. Son olarak Eyüpspor’u sahasında mağlup eden ekip Türkiye Kupası zaferi sayesinde katılmaya hak kazandığı UEFA Avrupa Ligi’nde yolculuğuna başlıyor. Beşiktaş ilk maçında Ajax’a konuk olacak. Maç 26 Eylül akşamı saat 22.00’de başlayacak.

Avrupa Ligi play-off turunda oynama hakkı elde eden Beşiktaş, İsviçre ekibi Lugano’yu 3-3 ve 5-1’lik skorlarla saf dışı bıraktı ve format değişikliğine gidilen “Kupa 2″de adını 36 takımın yer aldığı lig etabına yazdırmayı başardı. Ajax ise 2023-2024’te Hollanda Birinci Futbol Ligi’ni (Eredivisie) 5. sırada bitirdi. Avrupa Ligi’ndeki mücadelesine ikinci eleme turundan başlayan Amsterdam temsilcisi, sırasıyla Vojvodina, Panathinaikos ve Jagiellonia’yı eleyerek lig etabında mücadele etme hakkı kazandı.

Sporda salı: Beşiktaş ve Fenerbahçe'nin Avrupa'daki hakemleri belli olduSporda salı: Beşiktaş ve Fenerbahçe’nin Avrupa’daki hakemleri belli oldu

Ajax’a şansı tutmuyor

Beşiktaş, Ajax ile oynadığı altı müsabakadan da mağlup ayrıldı. Siyah-beyazlılar, Hollanda ekibiyle Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası (1966), UEFA Kupa Galipleri Kupası (1993) ve UEFA Şampiyonlar Ligi’nde (2021) toplam altı kez karşı karşıya geldi. Ajax, söz konusu altı maçta da Beşiktaş’a üstünlük kurdu. Bu karşılaşmalarda siyah-beyazlılar üç kez fileleri havalandırırken, Hollanda ekibi ise 14 gol kaydetti. Beşiktaş, Hollandalı teknik direktörü Giovanni van Bronckhorst yönetiminde çıkacağı mücadelede Ajax karşısında ilk galibiyetini almaya çalışacak.

Ajax, sezon başında takımın başına Francesco Farioli’yi getirdi. İtalyan çalıştırıcı, 2021-2023 yıllarında Fatih Karagümrük ve Alanyaspor’un teknik direktörlüğünü üstlenmişti. Amsterdam temsilcisinin kadrosunda milli oyuncu Ahmetcan Kaplan’ın yanı sıra bir dönem Beşiktaş’ta forma giyen Wout Weghorst ile Başakşehir’de görev yapan Bertrand Traore de yer alıyor. Ajax, bu sezon Hollanda Birinci Futbol Ligi’nde oynadığı dört maçta iki galibiyet, bir beraberlik ve bir yenilgi yaşadı.

Siyah-beyazlı takımın UEFA’ya bildirilen kadrosunda yer alan futbolcular şunlar: Ersin Destanoğlu, Mert Günok, Göktuğ Baytekin; Jonas Svensson, Gabriel Paulista, Onur Bulut, Tayyip Talha Sanuç, Felix Uduokhai, Bakhtiyor Zaynutdinov, Arthur Masuaku, Emirhan Topçu, Serkan Emrecan Terzi; Milot Rashica, Salih Uçan, Joao Mario, Ernest Muçi, Moatasem Al-Musrati, Jean Onana, Cher Ndour, Can Keleş, Gedson Fernandes; Semih Kılıçsoy, Ciro Immobile, Rafa Silva, Mustafa Erhan Hekimoğlu.

Beşiktaş için formül belli: Ciro atsın, Kartal gülsünBeşiktaş için formül belli: Ciro atsın, Kartal gülsün

Avrupa’da 245. maç

Siyah-beyazlı futbol takımı, Avrupa kupalarında oynadığı 244 müsabakada 92 galibiyet, 49 beraberlik, 103 yenilgi yaşadı. Avrupa arenasında 328 kez fileleri havalandıran Beşiktaş, kalesinde 369 gol gördü. Şampiyon Kulüpler Kupası’nda 1986-87 sezonunda adını çeyrek finale yazdıran siyah-beyazlı ekip, UEFA Kupası’nda 2002-2003’te son 8 takım arasında yer aldı. Beşiktaş, 2016-2017 sezonunda da UEFA Avrupa Ligi’nde çeyrek finale yükseldi. Siyah-beyazlı takım, 1955’te Fuar Şehirleri Kupası adı altında düzenlenmeye başlanan, 1971-1972 sezonundan itibaren UEFA Kupası adını alan ve 2009-2010’dan bu yana da UEFA Avrupa Ligi olarak organize edilen turnuvada 54 galibiyet, 25 beraberlik ve 44 yenilgi yaşadı. “Kupa 2″de oynadığı karşılaşmalarda 197 kez fileleri havalandıran Beşiktaş, kalesinde ise 159 gol gördü.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.