ASO’dan erken faiz indirimi uyarısı: Ödenen bedeller boşa gider

Temmuz ayında faiz indirimi için henüz erken olduğu uyarısı yapan ASO Başkanı Seyit Ardıç sanayicilerin büyük fedakarlıkta bulunduğunu belirterek 'Erken faiz indirimi ödediğimiz bedellerin boşa gitmesi anlamına gelir' dedi.

Ekonomi 25 Eylül 2024

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç enflasyonla mücadelede sanayicilerin büyük fedakarlıkta bulunduklarını söyleyerek “Erken bir faiz indirimi bugüne kadar ödediğimiz bedellerin boşa gitmesi anlamına gelecektir. Merkez bankamızın alacağı kararlara güvenimiz tam” dedi. ASO’nun eylül ayı meclis toplantısında konuşan Ardıç büyüme rakamlarının enflasyonda düşüşün devam edeceği sinyali verdiğini dile getirerek bu süreçte stagflasyon riskiyle karşı karşıya kalınmaması temennisinde bulundu.

Ardıç Merkez Bankası’nın (TCMB) son kararında politika faizinde değişikliğe gitmediğini anımsatarak “Enflasyonla mücadele için biz sanayiciler uzun bir süredir yüksek faiz ortamında büyük fedakarlıkta bulunuyoruz. Ama şunu da biliyoruz ki erken bir faiz indirimi, bugüne kadar ödediğimiz bedellerin boşa gitmesi anlamına gelecektir. Merkez bankamızın alacağı kararlara güvenimizin tam olduğunu vurgulamak istiyorum” diye konuştu. Enflasyonla etkin mücadele için maliye ve gelirler politikasının güçlü desteğinin gerektiğini belirten Ardıç sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kamunun insan kaynağı, yeni yatırımlar, cari harcamalar gibi konularda daha nitelikli çalışmalarla tasarruf eğilimini devam ettirmesi elzemdir. Sıkı maliye politikası, sadece yüksek enflasyon dönemlerinde değil, makro istikrarın sağlandığı dönemlerde de yürütülmelidir. Kamu desteğinin sınırlı kaldığı bir enflasyonla mücadele politikası, faizlerin uzun süre yüksek kalmasına ve ekonomimizin daha fazla tahribata uğramasına neden olacaktır.”

Temmuz ayında da uyarmıştı

Seyit Ardıç temmuz ayı meclis toplantısında sanayiciler için düşük faiz ortamının elzem olduğunu ifade ederek “Ancak faiz indirimi için henüz erken olduğunu düşünüyoruz. Enflasyon kalıcı olarak düşüş trendine girmediği sürece faiz indiriminin konuşulmaması daha sağlıklı olacaktır. Erken indirim sinyali, yeni başlayan dezenflasyon sürecini sekteye uğratmamalıdır” demişti.

Ankaralı sanayici de 'faiz indirimi için henüz erken' dediAnkaralı sanayici de ‘faiz indirimi için henüz erken’ dedi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.