Şef Valery Gergiev’den mesaj: ‘Siyasetçiler gelir gider ama müzisyenler sonsuza kadar yaşayacak’

İstanbul dün gece dünyanın en prestijli orkestralarından birini ağırladı. Kültür Yolu festivali kapsamında şef Valery Gergiev yönetimindeki Mariinsky Orkestrası AKM'de bir konser verdi.

Kültür Sanat 30 Eylül 2024

Önceki gün başlayan İstanbul Kültür Yolu unutulmaz bir konsere ev sahipliği yaptı. Atatürk Kültür Merkezi bir yılın ardından yeniden Mariinsky Orkestrası’nın ağırladı. St. Petersburglu orkestra yaşayan en önemli şeflerden biri olarak kabul edilen Valery Gergiev’in yönetiminde İstanbullu müzikseverlerle buluştu. Geçen yıl verdikleri konseri depremzedelere adayıp büyük takdir toplayan toplayan orkestra Efes ve Aspendos’ta da sahne alacak.

Valery Gergiev yönetimindeki Mariinksy Orkestrası geçen yıl olduğu gibi bu sene de çok sevildikleri Türkiye’ye birden fazla konser vermek için geldi. Önceki gün Ankara’da sahne alan topluluk Çaykovski’nin eserlerini seslendirirken İstanbul’daki performansında Hector Berlioz’un başyapıtlarından ‘Senfoni Fantastik / Symphonie Fantastique’i icra etti. Prömiyerini 1830’da Paris’te yapan eser pek çok senfoninin aksine dört değil beş bölümden oluşmasıyla öne çıkıyor. Bir aşk acısından ilham alan bestenin konserdeki icrasını şef Valery Gergiev kendisiyle özdeşleşen büyüleyici yönetimiyle taçlandırdı.

Mariinsky Orkestrası’nın şefi Valery Gergiev AKM’de.

Şef Gergive: ‘İnsanlığın birliği ve bütünlüğü müziğe bağlı’

St. Petersburg’dan Türkiye’ye bir turne için gelen orkestranın bu özel performansı salonu dolduran yüzlerce müziksever tarafından dakikalarca ayakta alkışlandı. Bis için sahneye çıkan şef Valery Gergiev yönetimindeki orkestra Maurice Ravel’in en çok bilinen eseri ‘Bolero’yu seslendirdi. Bu görkemli eserin yorumu da izleyicilerden büyük alkış aldı.

Kültür Yolu kapsamındaki konser öncesi konuşan Valery Gergiev dünyanın müziğe ihtiyaç duyduğunu vurgulayarak “Her ülkenin müziği dünyaya konuşmalı ve bir mesaj vermeli, çünkü siyasetçiler gelir gider ama Mozart, Çaykovski, Wagner, Verdi, Puccini ve Mussorgsky sonsuza kadar eserleriyle yaşayacak ve insanlar bunların eserlerini dinleyecek. İnsanlığı birleştiren şey kültürel unsurlardır. Gururla söylemeliyim ki bunların başında müzik gelir. Bu yüzden insanlığın birliği ve bütünlüğü müziğe bağlıdır diyebilirim ” dedi.

Kültür Yolu’nda sırada Berlin’in prestijli topluluğu var

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın düzenlendiği İstanbul Kültür Yolu’nda Mariinsky Orkestrası’ndan sonra klasik müziğin bir başka devi daha sahne alacak. Festivalin kapanışından bir gün önce Deutsches Berlin Senfoni Orkestrası 5 Ekim’de İstanbul AKM’de müzikseverlerle buluşacak. 77 yıl önce Berlin’de kurulan orkestra o tarihten bu yana hem Almanya’nın başkenti hem de dünyanın farklı şehirlerinde konserlere imza atmayı sürdürüyor. Orkestra 6 Ekim’deyse Ankara CSO Ada Ankara’da da bir konser verecek.

Depremzedeleri şef Valery Gergiev hatırlattı: Bu konser sizin içinDepremzedeleri şef Valery Gergiev hatırlattı: Bu konser sizin için

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.