New York Times muhabiri Eric Adams’ın İstanbul’daki lüks otel ve THY tecrübesini deneyimledi

New York Belediye Başkanı Eric Adams İstanbul'da geceliği yedi bin dolar olan St Regis Otel'de 2017 yılında 300 dolara kaldı. New York Times bir muhabirini ve fotoğrafçısını aynı oteli ve THY'nin business class'ını deneyimlemek için görevlendirdi.

Dünya 30 Eylül 2024
Eric Adams 2017'de St. Regis Otel'de kaldı.

New York Belediye Başkanı Eric Adams geçen hafta hem Türkiye’nin hem de Amerika’nın en çok konuşulan ismi oldu. Sebebi Adams’ın yasalara aykırı olmasına rağmen yabancı bir ülkenin iş insanlarından kampanya bağışı almasıydı. Türkiye’de bu kadar gündem olmasının nedeni o yabancı iş insanlarının Türk olması. Geçen hafta halka açık şekilde paylaşılan iddianameye göre Adams yıllarca Türk Hava Yolları’nda (THY) nispeten ucuz fiyatlara uçmuş, lüks otellerde indirimli kalabilmişti. Bunun karşılığında da Türkevi’nin açılışına izin vermesi için New York İtfaiyesi’ne baskı yapması gerekmişti.

Adams hakkındaki suçlamaları reddetse de iddianamede konuşmalara ve mesajlara geniş yer verilmiş. İddianamede yer alan otellerden biri İstanbul’daki St Regis oteli. Buna göre Adams birkaç kez bedavaya ya da yüksek indirimle kaldığı bu otelin sahibi Demsa Group’un Başkan Yardımcısı Demet Sabancı Çetindoğan ile tanışmıştı. Adams 2017 yılında Nice, Fransa; İstanbul, Türkiye; Colombo, Sri Lanka ve Beijing seyahatleri sırasında St Regis otelinde kalmıştı örneğin. Normalde bunun için yedi bin dolar ödemesi gerekirken sadece 600 dolar ödemişti.

Şimdi New York Times THY’nin ve St Regis’nin ne kadar lüks olabileceğini göstermek için muhabiri Sarah Lyall ve fotoğrafçı Clark Hodgin’in yolculuğunu finanse etti. Lyall bu yolculuğunu “Yatar koltuklar ve soğuk şampanya: Eric Adams’ın kalitesi artmış hayatını deneyimlemek” başlıklı yazısında anlattı. Söze de “St Regis İstanbul’daki Bentley Süiti’nde mermer zeminleri, gömme dolapları, 24 saat hizmete hazır uşakları ve Boğaz’ın mavi sularına uzanan manzarasıyla hayat muhteşem” diye giriyor Lyall.

Lyall’ın en çok dikkatini çeken şeylerden biri deri koltuğun üstündeki tuşa basıldığında açılan ve içinde soğuk şampanya bulunan soğutucu. Bunun bir de videosunu çekmiş.

Kaynak: New York Times

Süitin manzarasını merak ediyorsanız Lyall onu da çekmiş. Lyall “Bentley’nin geceliği genelde 2500 dolar. Ancak Adams’ın bu süit için sadece 300 dolar ödediği söyleniyor. Hesabın geri kalanı otel tarafından karşılanmış” diye anlatıyor.

Fotoğraf: NYT

57 sayfalık iddianamede Adams’ın Türkiye’ye yardım etmek için siyasi nüfuz kullanması karşılığında uçuşlarını business class’ta yapmak ve lüks otellerde konaklamak gibi 100 bin dolar değerindeki hediyeyi yasalara aykırı şekilde kabul etmekle suçlanıyor. Adams cuma günkü duruşmasında suçsuz olduğunu savundu. Adams bir siyasetçi olduğu için böyle bir indirim mümkün olabilirdi, ama gittiği başka ülkelerde de özellikle THY’yi tercih etmesi “Türk bağlantılarından yararlanma çabası” olarak yorumlanıyor. Bunun üstüne bir de Türkevi olayının eklenmesi kaş kaldırtıyor.

NYT gidiş dönüş bileti için vergiler dahil 9236,90 dolar ödemiş. Lyall “Business class’ın avantajları havada değil, Kennedy Uluslararası Havalimanı’ndaki Terminal 1’de bulunan THY salonunda başladı” diye yazıyor. Açık büfeden bahseden Lyall yumurtasından peynirine, şarküterisinden kek tabaklarına her şey olduğunu söylüyor. Bu arada ilginç bir bilgi de veriyor Lyall: Salonun WiFi şifresi TKNYCADAMS’mış. Resepsiyondaki görevli bunun tesadüf olduğunu söylüyor. Salonu işleten Adams International adlı bir şirket ve sahibi de John Adams adında biri.

Fotoğraf: NYT

Lyall uçuştan epey memnun kalmış, 10 saat süren yolculuğunda rahatsız koltuk dokusunu hissetmek yerine yatakvari hissiyat aldığını söylüyor. Üstelik atıştırmalık barı da yolculuk boyunca hep tazelenmiş.

Fotoğraf: NYT

Lyall sözlerine “Regis’in en lüks odalarından biri kabul edilen 409 metrekarelik Bentley Süiti iki yatak odası olan Presidential Süit kadar lüks değil. Otel de zaten İstanbul’un en görkemli oteli sayılmaz. İddianameye göre Adams’ın 2021’de Four Seasons’da konaklaması planlanıyordu. Ne yazık ki seyahatini son dakika iptal etti” diye sürdürüyor sözlerini. NYT muhabiri Adams’ın Yüksek Mahkeme yargıcı Clarence Thomas gibi kimsenin özel jetine binmediğini, Türkiye düşmanı New Jersey senatörü Robert Menendez gibi som altın külçeler, nakit paralar ve üstü açık lüks bir Mercedes-Benz X-300 de almadığına dikkat çekiyor. “Yine de” diye sözlerini sürdürüyor Lyall; mali harcamaların hesabını tutarken bedava olan lüks hediyeleri kabul ederken iki kez düşünmek gerekir.

New York Belediye Başkanı Eric Adams resmen suçlandı: İddianamede Türkevi de var THY deNew York Belediye Başkanı Eric Adams resmen suçlandı: İddianamede Türkevi de var THY de

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.