Erdoğan’ın eski davalısı Wilders yine sahnede: Hükümeti kuruyoruz
Fransa siyasetinin önemli aktörlerinden aşırı sağcı lider Le Pen AB fonlarını partisi Ulusal Birlik'i hortumladığı gerekçesiyle yargılanıyor. Ulusal Birlik'in üç milyon euroyu parti faaliyetleri için kullandığı iddiası gündemde.
Fransa aşırı sağının lideri Marine Le Pen pazar günü Avrupa Birliği (AB) fonlarını hortumlama suçlamasıyla yargılanacak. Üç kez Fransa’da cumhurbaşkanı adayı olan, eski Avrupa Komisyonu üyesi Le Pen personel alım bütçesini parti faaliyetlerine akıtmakla suçlanıyor. Le Pen’in aşırı sağcı partisi ile birlikte 24 diğer bürokratın da yargılandığı dava Le Pen’in aleyhine biterse aşırı sağcı lider siyasetten menedilebilir.
Le Pen’in partisi Ulusal Birlik (RN), AB avukatı Patrick Maisonneuve tarafından 2004’ten 2016’ya kadar AB fonlarını partinin çıkarları için kullanmakla suçlanıyor. İddialara konu olan meblağ ise 3 milyon euronun üstünde. Le Pen ve davanın diğer sanıkları böyle bir suça karışmadıklarını iddia ediyor. Le Pen davadan ceza alırsa 10 seneye kadar hapis yatabilir ve beş sene siyaset yasağı alması da ihtimaller arasında.
Marine Le Pen’in bu davada suçlu bulunması Fransa’da yen bir siyasal kriz dalgasını tetikleyebilir. Ulusal Birlik bu yaz Fransa’nın krizli hükümet kurma çalışmalarında oldukça kritik bir rol oynamıştı. Haziran ayındaki Avrupa Parlamentosu seçimlerinde en çok oyu olan partinin lideri Le Pen’in 2027’deki başkanlık seçimlerinde de tekrar aday olması bekleniyor.
Fransa’nın “zar zor” kurulabilen Micheal Barnier öncülüğündeki hükümeti muhalefet partileri tarafından sürekli “güven oyu tehdidi” altında tutuluyor. Bunun en büyük sebebi sandıktan zaferle çıkan sol koalisyonun yerine hükümetin başına merkez sağdan bir liderin getirilmiş olması. Aşırı sağ da dahil olmak üzere “kimsenin hakkını alamadığı” bu hükümet kurma çalışmaları hem Macron’u hem de atadığı Barnier’i siyasetin hedefine koydu. RN, parlamentodaki koltuk sayısı sebebiyle bu tehdidin en büyük unsurlarından biri. RN ve Le Pen’in Fransız siyaseti için belirleyici olması hükümeti de harekete geçirerek soruşturmanın kapsamını genişlettirdi.
Fransız savcılar ve polis RN’nin 2014’teki faaliyetlerini soruşturmaya başladı. Le Pen’in ceza alması için savcılığın RN yetkililerinin AB fonlarını bilerek yanlış kullandığını ispatlaması gerekiyor. Maisonneuve’ün soruşturma çıktıları RN tarafından Avrupa Komisyonu görevi için tayin edilen birçok asistanın görev süreleri boyunca Brüksel’de değil Fransa’da parti faaliyetlerinin başında olduğunu ortaya çıkardı. Savcı “Fransızların AB’ye ödedikleri verginin yanlış kullanılmadığından emin olmak zorundayız” dedi.
Le Pen yaşadıkları durumu “haksızlık” olarak niteleyerek RN’in faaliyetlerinin bu soruşturmadan etkilenmediğini söyledi. Fransız medyası tarafından kendisine yöneltilen sorulara cevap veren aşırı sağcı lider “Masumiyetimizden eminim. Ben ve diğer sanıklar temize çıkacağız” dedi. Daha önce bazı siyasi partiler de benzer soruşturmalar geçirmişti.
Mevcut Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un müttefiklerinden François Bayrou bu sene benzer iddialardan aklanmış fakat partisi MoDem’e yaptırım uygulanmıştı. Fransa’da aşırı sol olarak nitelendirilen Boyun Eğmeyen Fransa da 2018 senesinde benzer bir soruşturmayla karşı karşıya kalarak aklanmıştı.