Erdoğan’dan İsrail yorumu: Gözlerini vatanımıza dikecekler

İsrail'in Lübnan'a kara harekatına tepkiler gelmeye devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Dışişleri Bakanlığı da İsrail'in saldırıları için açıklama yaptı. Erdoğan, İsrail'in Lübnan'dan sonraki hedefinin Türkiye olacağını söyledi.

Dünya 1 Ekim 2024

İsrail’in Lübnan’a kara harekatı başlatmasının ardından bölgede atmosfer daha da kritik hal aldı. Lübnan makamları Hizbullah’ın kullandığı iletişim cihazlarının patlatıldığı 17 Eylül’den bu yana İsrail saldırılarında 104’ü çocuk ve 194’ü kadın olmak üzere toplam 1273 kişi öldüğünü açıkladı.

Hizbullah’la 8 Ekim 2023’ten beri kontrollü çatışmalara devam eden İsrail ordusu 23 Eylül’de Lübnan’ın güney kentlerinin yanı sıra Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldırısı düzenledi. Hizbullah lideri Hasan Nasrallah İsrail ordusunun 27 Eylül’de Beyrut’a düzenlediği hava saldırılarında öldürüldü. Nasrallah’ın öldürülmesi ardından “İsrail duracak mı” sorusu sorulurken Netanyahu yönetimi kara harekatı başlattıklarını açıkladı.

Ülkenin güney kesimlerinden başkent Beyrut ve kuzeye göç dalgası devam ederken Suriye’ye 10 binlerce kişinin göç ettiği belirtiliyor. Lübnan’a yönelik saldırılar devam ederken hem Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan hem de  Dışişleri Bakanlığı’ndan da açıklama geldi.

Erdoğan: İsrail’i çok net uyarıyorum

Cumhurbaşkanı Erdoğan TBMM 28. Dönem 3. Yasama Yılı Açılış Toplantısı’nda konuştu. Kürsüden İsrail’e seslenen Erdoğan “İsrail’i çok net bir şekilde uyarıyorum, Lübnan’a kara harekatının sonuçları geçmişteki işgallerine benzemeyecektir” dedi.

“İsrail saldırganlığı Türkiye’yi de içine almaktadır” diyen Cumhurbaşkanı “Vatanımız, milletimiz, bağımsızlığımız için bu devlet terörüne elimizdeki her imkanla karşı duracağız. İşgal, terör, saldırganlık hemen yanı başımızdadır. Karşımızda hukukla mukayyet bir devlet değil, kandan beslenen, işgalle semiren bir katil sürüsü var” diye konuştu.

Vadedilmiş topraklar konusuna da değinen Erdoğan “Vadedilmiş topraklar hezeyanıyla hareket eden İsrail yönetiminin Filistin ve Lübnan’dan sonra gözünü dikeceği yer bizim vatan topraklarımız olacaktır. İsrail bir yandan Gazze’de soykırım, Lübnan’a terör saldırıları yaparken aynı anda bölge ülkelerini kendi ateşine çekmek için her türlü provokasyonu deniyor” dedi.

Dışişleri: İşgal girişimi

Bakanlık İsrail’in saldırılarının işgal girişimi olduğunun altını çizdi.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada İsrail’in Lübnan’a kara saldırısı başlatarak bu ülkenin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ihlal etmesinin hukuksuz bir işgal girişimi olduğu bildirildi. Açıklamada saldırının bir an önce sona ermesi ve İsrail askerlerinin Lübnan topraklarından çekilmesi çağrısı yapıldı.

‘Hukuka ve BM Şartına indirilen bir darbedir’

Bakanlık açıklaması şöyle devam etti: “Söz konusu saldırı sadece bölge ülkelerinin değil bölge dışı ülkelerin de güvenlik ve istikrarını hedef almaktadır. Bu tehlikeli işgal girişimi sonucunda yeni bir göç dalgasının ortaya çıkması ve tüm dünyada aşırıcıların zemin kazanması kuvvetle muhtemeldir. Bu gelişmelerin İsrail’e siyasi destek ve silah sağlayan ülkeleri de etkileyeceği unutulmamalıdır. BM Güvenlik Konseyi uluslararası hukukun gereğini yapmalı ve Lübnan’ın işgaline yönelik bu saldırıya karşı gereken önlemleri almalıdır. İsrail tarafından işlenen her suç aynı zamanda uluslararası hukuka ve BM Şartı’na indirilen bir darbedir.”

Diğer taraftan açıklamada bölgede sükunetin tesisi için atılması gereken başlıca adımın Gazze’de acil ve kalıcı ateşkesin sağlanması olduğu da kaydedildi. Açıklamada “Gazze’ye barış getirilmesi tüm insanlığın sorumluluğudur” dendi.

Lübnan’daki Türkleri tahliye planı hazır

Dışişleri Bakanlığı ayrıca, Lübnan’daki güvenlik durumunun daha da kötüye gitmesi ihtimali üzerinden tahliye planı hazırladıklarını açıkladı. Açıklamada “Lübnan’daki vatandaşlarımızla alakalı planlamalar ilgili kurumlarımızla eş güdüm halinde yapılmış ve vatandaşlarımızın deniz veya hava yoluyla tahliye edilmesi için alternatif planlar hazırlanmıştır. Süreci yürütmek üzere ‘Dışişleri Bakanlığı Koordinasyon ve Destek Merkezi’ tesis edilmiştir. Bakanlığımız, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Göç İdaresi Başkanlığı görevlilerinden müteşekkil bir heyet halen sahadaki çalışmalarını sürdürmektedir. Olası tahliyeye dahil edilmek amacıyla kayıt yaptırmak isteyen vatandaşlarımızın başvuruları, 24 saat görev yapan Konsolosluk Çağrı Merkezimiz (+90 312 292 29 29) aracılığıyla toplanmaktadır.

Lübnan’da bulunan vatandaşlarımızın, muhtemel tahliye kararına ilişkin olarak Bakanlığımızın ve Beyrut Büyükelçiliğimizin duyurularını yakından takip etmeleri önem arz etmektedir. Diğer ülke vatandaşlarının ülkemiz üzerinden tahliyesine ilişkin esaslar da belirlenmiş olup, şu ana kadar destek talep etmiş olan 20’ye yakın ülkeyle beraber gerekli hazırlıklar sürdürülmektedir” dendi.

Ve savaş başladı, İsrail ordusu Lübnan’a girdiVe savaş başladı, İsrail ordusu Lübnan’a girdi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.