İran, İsrail’i vurdu: Netanyahu ‘Saldırılara karşılık vereceğiz’ dedi

İran, İsrail'i balistik füzelerle vurdu. İsrail ordusuna göre 200'e yakın füze ateşlendi ancak ülkede yaralanan olmadı. ABD gemilerinin de İran füzelerini durdurmaya çalıştığı saldırıyla ilgili Netanyahu "Bedelini ödeyecekler" dedi.

Dünya 2 Ekim 2024

İsrail günlerdir eli kulağında diye nitelenen Lübnan kara harekatına iki gün önce başladı, tanklar ve askerler Lübnan’a girdi. İsrail ordusu harekatın ‘sınırlı’ olacağını iddia etse de işgalin genişleyeceği endişesi her geçen saniye tırmanıyor. Gerilim tırmanırken tepkiler de büyüyor, ancak İsrail saldırılarını durdurmadığı gibi kapsamı genişleteceğini sivillere yaptığı duyurularla gösteriyor.

Diğer yandan müttefiklerine yapılan saldırılara İran’ın ne cevap vereceği merak ediliyordu. Beş gün önce Hizbullah lideri Hasan Nasrallah öldüğü saldırıda İran Devrim Muhafızları Ordusu’ndan Tuğgeneral Abbas Nilfuruşan da hayatını kaybetmişti.

İsrail Güvenlik Kabinesi ABD’li üst düzey bir yetkilinin ‘İran’ın İsrail’e saldırı hazırlığında olduğu’ açıklamasının ardından dün saat 19:30’da ‘acil toplantı’ kararı almıştı.

Tam da kabine toplantısı sırasında İsrail, İran’ın balistik füzeler ateşlediğini duyurdu ve tüm kentlerde sirenler çalmaya başladı.

İran Devrim Muhafızları: İsrail saldırılarına misilleme yaptık

İran Devrim Muhafızları saldırının Hamas lideri İsmail Haniye, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve İranlı general Abbas Nilfuraşan’ın öldürüldüğü İsrail saldırılarına karşılık olarak gerçekleştirildiği belirtildi.

İsrail’in bu saldırıya askeri yanıt vermesi halinde ‘yıkıcı karşılık’ göreceği uyarısında bulunuldu. Ayrıca saldırıda İsrail’in askeri yerleşimlerinin ve Nasrallah’ı vuran uçakların kalktığı havalimanının hedef alındığı bildirildi.

Reuters’a göre saldırı emrini İran’ın dini lideri Ali Ayetullah Hamaney verdi. İranlı kaynaklar, saldırının başlatılmasının ardından İsrail’in olası misillemesine karşılık Hamaney’in güvenli bir noktaya götürüldüğünü söyledi.

Açıklamada ‘Gerçek Vaad-2’ adı verilen operasyonda “İsrail’in işgal ettiği Filistin topraklarındaki stratejik askeri tesislerin hedef alındığı ve hedeflerin geniş çaplı savunma sistemleriyle korunmasına rağmen yüzde 90 başarı oranıyla vurulduğu” belirtildi.

Pezeşkiyan: Saldırgan değiliz ancak tehditlere karşı kararlıyız

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, ülkesinin İsrail’in saldırganlığına karşı meşru haklar temelinde misillemede bulunduğunu söyleye “Saldırgan değiliz ancak tehditlere karşı kararlıyız. İran’la çatışmaya girmeyin” dedi.

İsrail’in saldırganlığına ‘kesin bir yanıt’ verdiklerini belirten Pezeşkiyan, bu saldırıların İran’ın çıkarlarının ve vatandaşlarının savunulması amacıyla gerçekleştirildiğini kaydetti.

Pezeşkiyan mesajında şu ifadeleri kullandı: “Netanyahu İran’ın savaş peşinde olmadığını ancak her tehdide kararlı yanıt vereceğini bilsin. Bu yalnızca gücümüzün bir parçasıydı. İran ile çatışmaya girmeyin.”

İran’ın Birleşmiş Milletler (BM) misyonu ise saldırıyla ilgili dikkat çekici bir açıklama yaptı ve saldırıyla ilgili ABD’nin önceden bilgilendirilmediği belirtildi.

İran basını: Saldırıda Fettah 1 füzeleri kullanıldı

İran kaynaklarına göre saldırıda yaklaşık 500 füze ateşlendi. Bu füzeler arasında ses hızını aşan füzelerin de olduğu söylendi. İran basınının dikkat çektiği hipersonik Fettah 1 füzeleri kullanılarak bir ilke imza atıldı.

İran devlet televizyonunun haberinde de “Devrim Muhafızları Ordusu, ilk kez Fettah hipersonik füzelerle, radar ve Arrow 2 ve 3 füzelerini yönlendiren füze savunma kalkanını yok etti” dendi.

İran’ın 2023 yılında tanıttığı Fettah 1 füzeleri hız ve isabet kabiliyetleriyle öne çıkıyor. Bu arada İran Devrim Muhafızları bu füzelerin yüzde 90’ının İsrail’deki hedeflere başarıyla isabet ettiğini duyurdu.

İsrail ordu radyosu: 200’e yakın füze fırlatıldı

İsrail ordusuna göre İran tarafından 200’e yakın füze fırlatıldı. Reuters muhabirleri Ürdün üstünden gelen füzelerin engellendiğini bildirdi. Füzeler Tel Aviv ve Kudüs’te bazı noktalara düştü. İsrail ordu sözcüsü henüz herhangi bir yaralının tespit edilmediğini söyledi.

Saldırı sonrası İsrail’in tüm şehirlerinde sirenler çalmış ve halk sığınaklara girmişti. Saldırıdan yaklaşık bir saat sonra ‘güvenli yerlere gidin’ uyarısı kaldırıldı.

Netanyahu: İran bedelini ödeyecek

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, İran’ın füze saldırısıyla hata yaptığını ve bunun bedelini ödeyeceğini söyledi.

Sosyal medya hesabından görüntülü bir mesaj yayınlayan Netanyahu, İran’ın füze saldırısının başarısız olduğunu savunup atılan füzelerin engellenmesine verdiği destekten dolayı ABD’ye teşekkür etti.

İran’a karşılık vereceklerini söyleyen Netanyahu, “Bize kim saldırırsa biz de ona saldıracağız” dedi.

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz de İran yönetiminin kırmızı çizgiyi aştığını söyleyerek buna sessiz kalmayacaklarını belirtti.

Biden ABD ordusuna talimat verdi

Beyaz Saray’da da saldırı sonrası hareketlilik vardı. Başkan Joe Biden, İran’ın İsrail’e yönelik füze saldırılarıyla ilgili gelişmeleri anlık olarak izlemek için Durum Odası’na geçti. Yanında Başkan Yardımcısı Kamala Harris de bulunuyordu. İkili, ulusal güvenlik ekibiyle birlikte saldırıların detaylarını takip etti.

Biden, ABD ordusuna doğrudan talimat vererek, İsrail’in kendini savunmasına yardımcı olunmasını ve İran’ın fırlattığı füzelerin vurulmasını istedi. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, bu gelişmelerin yakından izlendiği ve her adımın dikkatle atıldığı belirtildi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan da “Şu anki mevcut bilgilerimize göre, bu saldırı yenilgiye uğratılmış ve etkisiz kılınmış gözüküyor” dedi.

Pentagon: Saldırı bir öncekine kıyasla iki katı büyüklüğündeydi

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), İran’ın füze saldırısının en son 13 Nisan’daki saldırısına kıyasla sayı bakımından iki katı büyüklüğünde olduğunu bildirdi. (İsrail’in 1 Nisan’da Şam’daki İran konsolosluk binasına düzenlediği hava saldırısına karşılık İran’da 13 Nisan’da misilleme yapmıştı)

Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, İran’ın İsrail’e yaklaşık 200 balistik füze attığını söyledi.

Ryder “Bu önemli bir saldırıydı, muhtemelen kapsam açısından daha önce gördüğümüzün büyüklüğündeydi” dedi.

ABD’nin bölgede bulunan iki donanma gemisi USS Vocal ve USS Cole’un İran’ın füzelerine karşı yaklaşık bir düzine füze savunma sistemi ateşlediğini belirten Ryder, İran füzelerinin çoğunun İsrail tarafından engellendiğini ve ilk belirlemelere göre İsrail’de çok az hasar meydana geldiğini söyledi.

Aynı saatlerde Yafa’da silahlı saldırı: En az altı ölü, dokuz yaralı

Aynı dakikalarda İsrail polisi Tel Aviv yakınlarındaki Yafa kentinde altı kişinin öldüğü, dokuz kişinin yaralandığı bir silahlı saldırı gerçekleştiğini söyledi. İki saldırgan etkisiz hale getirildi. Saldırının İran’ın bombardımanıyla ilgisi olup olmadığı bilinmiyor. Ayrıca iki saldırganın da olay erinde ‘etkisiz hale getirildiği’ ifade edildi.

İsrail basınına yansıyan haberlerde ise yaralı sayısına ilişkin farklı bilgiler verildi. Israel Hayom’un haberinde, saldırıda 6’sının durumu ağır, 4’ünun orta, 2’sinin de hafif olmak üzere 12 kişinin yaralandığı belirtildi.

İsrail ordu radyosunun haberinde ise yaralı sayısı 16 olarak duyuruldu. Haberde saldırganların 20’li yaşlarda Muhammed Halef Receb ve Hasan Muhammet Temimi olduğu kaydedildi.

İsrail devlet televizyonu KAN da akşam saatlerinde İsrail polisinden aktardığı haberde, Yafa kentinde düzenlenen silahlı saldırıda sekiz kişinin öldüğünü duyurmuştu.

Hamas: Kahramanca füze saldırısını kutluyoruz

Gazze’de İsrail’le savaşan Hamas ise İran’ın gerçekleştirdiği füze saldırılarını memnuniyetle karşıladı. Örgütün açıklamasında bu saldırıların ‘işgalcilerin bölge halkına karşı sürdürdüğü suçların bir cevabı’ olarak değerlendirildiği vurgulandı.

Açıklamada “Ulusumuzun kahraman şehitlerinin kanlarının intikamını almak amacıyla, İran Devrim Muhafızları tarafından işgal altındaki topraklarımızın geniş alanlarına düzenlenen kahramanca füze saldırısını kutluyoruz” dendi.

Ortadoğu'da sıcak gece: Türkiye Lübnan için alternatif tahliye planı oluşturdu, Irak ve Ürdün hava sahasını kapattıOrtadoğu’da sıcak gece: Türkiye Lübnan için alternatif tahliye planı oluşturdu, Irak ve Ürdün hava sahasını kapattı

İsrail 'Biz Lübnan'a aylardır saldırıyorduk' dedi, Hizbullah da 'henüz karadan çatışmadık' cevabını verdiİsrail ‘Biz Lübnan’a aylardır saldırıyorduk’ dedi, Hizbullah da ‘henüz karadan çatışmadık’ cevabını verdi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.