Elon Musk Twitter’ı 44 milyar dolara alıp X’e çevirdi, değeri iki yılda 9,4 milyar dolara düştü

Fidelity X'e yaptığı 19,66 milyon dolarlık yatırımı 4,18 milyon dolar olarak değerledi. Bu da Ekim 2022'de Elon Musk'ın 44 milyar dolara satın aldığı X'in değerinin dörtte birini kaybettiği ve 9,4 milyar dolara gerilediği anlamına geliyor.

Bilim Teknoloji 2 Ekim 2024
Elon Musk, aktif olarak kullanarak Twitter'ın değerini 2 yıldan az bir süre içinde yüzde 368 düşürmeyi başardı.

Elon Musk’ın 2022 Ekim’inde Twitter’ı (yeni adıyla X) 44 milyar dolara satın alması bir “finansal felaket” olarak tarihe adını yazdıracak gibi görünüyor. Yakın zamanda yapılan açıklamalara göre yatırım varlığı yöneticisi Fidelity’nin Blue Chip Growth Fund adını verdiği fon içinde yer alan X hisseleri yüzde 78,7 gibi şok edici bir oranda değer kaybetti.

TechCrunch’ın haberine göre Fidelity fon aracılığıyla X’e 19,66 milyon dolar yatırım yaptı, ancak ağustos sonu itibariyle Fidelty bu hissenin değerini defterlerine 4,19 milyon dolar olarak yazdı. Bu varlık yöneticisinin sosyal medya platformuna şu anda sadece 9,4 milyar dolar değer biçtiği anlamına geliyor ki, bu da Musk’ın şirketi satın almak için borç ve öz sermaye olarak topladığı 44 milyar dolardan çok uzak.

Elon Musk, Twitter’ı halka açık bir şirketken 44 milyar dolara satın almış ve bu satın almayla şirketi halka açık olmaktan çıkartmıştı. O yüzden artık X adını alan şirketin hisse değeri piyasa fiyatlarıyla ölçülemiyor, ancak Musk’la birlikte bu satınalmaya katılan çeşitli fonlardan biri olan Fidelity’nin şirket hisselerine biçtiği değer bir ölçüt.

Musk yüzünden milyonlarca dolarlık reklam geliri gitti

Olay Musk’ın liderliğinin X için ne kadar felaket olduğunun da altını çiziyor. Şirket değişken ruh haline sahip Musk’ın platformu dezenformasyon ve nefret söylemi çukuruna dönüştürmeye devam etmesi nedeniyle yüz milyonlarca dolar değerinde reklam geliri kaybetti. Fidelity mart ayında X’teki hissesinin değerini düşürmüş ve o dönemde Twitter’ın Musk’ın görevi devralmasından bu yana değerinin yüzde 73’ünü kaybettiğini ima etmişti.

Elon Musk’ın 26 Ekim 2022’de 44 milyar dolara satın aldığı Twitter’in merkezine elinde lavabo taşıyarak girdiğini gösteren video olay olmuştu. Musk paylaşımında “Twitter’in ana merkezine girerken önce iyi düşün” ifadesine yer vermişti. Ancak anlaşılan o ki, kendisinin girmesi Twitter’ın felaketi oldu.

Sosyal medya platformu sadece iki yıl öncesine kıyasla şaşırtıcı derecede farklı görünüyor. Girişimcinin platformu ırkçı komplo teorilerini ilerletmek, tehlikeli dezenformasyon kampanyalarını güçlendirmek ve kendisini eleştirenleri hedef almak için kullanması değerini her geçen gün daha da düşürüyor.

Musk kasım ayında New York Times DealBook Zirvesi’nde sahnede geçirdiği bir öfke nöbeti sırasında reklamverenlere “S…in gidin” demişti. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde bu kaos reklamverenleri korkutup kaçırdı. Veri firması Kantar’ın son araştırması, reklamverenlerin yüzde 26’sının önümüzdeki yıl Twitter harcamalarını azaltmayı planladığını göstererek büyük bir geri çekilmeye işaret ediyor.

X’ten kaçan kaçana…

The Guardian’ın aktardığına göre Kantar’ın küresel düşünce liderliği direktörü Gonca Bubani geçen ay yaptığı açıklamada “Pazarlamacılar marka koruyucularıdır ve kullandıkları platformlara güvenmeleri gerekir. X son yıllarda çok değişti ve bir günden diğerine öngörülemez olabiliyor” dedi.

Bu arada kullanıcılar da platformu kitleler halinde terk etti. İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times’a göre X son on iki ay içinde ABD’deki günlük aktif kullanıcılarının yaklaşık beşte birini, İngiltere’de ise üçte birini kaybetti.

Kısacası Musk’ın şirkete inanılmaz derecede zarar verdiğine dair pek çok işaret var ve bu CV’sine yatırımcılar için bir uyarı görevi görmesi gereken büyük bir leke olarak yazılacak.

Patronunuzun korkutucu olduğunu mu düşünüyorsunuz? Bir de teknoloji CEO'larının çalışanlarına gönderdiği e-postalara bakınPatronunuzun korkutucu olduğunu mu düşünüyorsunuz? Bir de teknoloji CEO’larının çalışanlarına gönderdiği e-postalara bakın

Bankaların Elon Musk'a Twitter için verdiği 13 milyar dolarlık kredi başlarına bela olduBankaların Elon Musk’a Twitter için verdiği 13 milyar dolarlık kredi başlarına bela oldu

Eski Twitter yöneticilerinden Elon Musk'a 128 milyon dolarlık tazminat davasıEski Twitter yöneticilerinden Elon Musk’a 128 milyon dolarlık tazminat davası

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.