ABD Seçim Günlüğü: Cadı avı tartışması ve Trump

ABD seçimlere giderken Trump yine rutinleşen davalarıyla gündemde. Trump'ın "işlediği suçların özel alana girdiği" öne sürülen yeni iddianame hazırlandı. Yeni iddianame, Trump’ın yargılanmasını gerektiren suçlamaları derinleştirmeyi amaçlıyor.

Dünya 4 Ekim 2024
Fotoğraf: Shutterstock

ABD Seçim Günlüğü hız kesmeden devam ediyor. Ülke tarihinin belki de en çekişmeli seçimine tanıklık edeceğimiz 5 kasım için tam 32 gün kaldı. ABD’liler arasındaki  kadar “heyecan” yaratmasa da bu seçimlerin dünyanın dört bir yanında merakla izlendiği de kesin. Nitekim, 5 kasımın sonuçları dünyadaki bir çok krizin, savaşın ve yükselen tansiyonların da seyrini değiştirecek.

Bugün, bir konu üzerinde yoğunlaşacağız. O da, Trump’ın 2020’de seçim sonuçları ardından yaptıklarına ilişkin yeni ayrıntıların ortaya çıkması.

ABD’de savcılar, Çarşamba günü kamuoyuna açıkladıkları bir mahkeme dosyasıyla gündeme geldiler. Söz konusu dosyada eski Başkan Donald Trump’ın 2020 yenilgisi ardından devlet yetkililerine ve dönemin Başkan Yardımcısı Mike Pence’e baskı yaptığı ve hatta başkan olarak görevlerinin kapsamı dışında hareket ettiği ifade edildi.

Trump yeni iddiaların odağında

Dosya, Trump’ın 2020’de iktidarda kalmak için attığı adımları gözler önüne serdi. Hatta bu, söz konusu davanın şimdiye kadarki en kapsamlı özeti olarak da anılıyor. Trump ve Dönemin Başkan Yardımcısı Mike Pence’in çürüyen ilişkisini detaylandıran dosya, kovuşturmadan geniş dokunulmazlığa sahip olduğu yönündeki kararının ardından Trump’a karşı açılan federal cezai davanın ilerlemesini sağlamayı amaçlıyor.

Özel yetkili savcı Jack Smith ile birlikte çalışan savcılar, Trump’ın 2020 seçimleri sonrasındaki adımlarına ilişkin kapsamlı bir açıklama yaptı. Bu açıklamanın büyük bir kısmı haber raporları, 6 Ocak Kongre Binası baskınını soruşturan Temsilciler Meclisi komisyonunun bulguları ya da Smith’in davada elde ettiği iddianame aracılığıyla zaten kamuoyuna duyurulmuştu.
Bu iddialar arasında bir Beyaz Saray çalışanının Trump’ın aile üyelerine “seçimi kazansanız da kaybetseniz de fark etmez. Hala deli gibi savaşmak zorundasınız” dediğini duyduğu da yer alıyor.
Trump; Kongre’nin 2020 seçim sonucunu tescillemesini engellemek, ABD’yi seçimin doğru sonuçları konusunda yanıltmak ve Amerikalılar’ın oy kullanma haklarına müdahale etmek için komplo kurmakla suçlandığı dört iddiayı kabul etmemişti.

👀 Yeni dosyadan detaylar:

📌Bir Beyaz Saray çalışanı Trump’ın aile üyelerine söylediklerine kulak misafiri olduğunu dile getiriyor. Dosyada Trump’ın  aile fertlerine “Seçimi kazanmış ya da kaybetmiş olmak önemli değil. Hala cehennemde gibi savaşmak zorundasınız” dediğini duymuş.

📌Savcılar ayrıca 1 Ocak 2021’de Trump’ın Pence’i, Joe Biden’ın seçim zaferinin tescillenmesini engellememesi halinde insanların “ondan nefret edecekleri” ve “aptal olduğunu düşünecekleri” konusunda uyardığını da iddia ediyor.

📌Trump 6 Ocak’ta, destekçilerinin Kongre binasını basmasından, polisle çatışmasından ve “Mike Pence’i asın” sloganları atmasından önce ateşli bir konuşma yapmıştı. Savcılar, bir Beyaz Saray yetkilisinin, televizyonda isyan haberlerini izleyen Trump’a Pence’in güvenli bir yere götürüldüğünü söylediğinde Trump’ın “Ne olmuş yani?” diye karşılık verdiğini iddia ediyor.

Trump’ın sözcüsü Steven Cheung, dosyada yer alan ayrıntılarla ilgili olarak “Bu davanın tamamı anayasaya aykırı bir cadı avı. Geri kalan tüm Demokrat aldatmacalarıyla birlikte tamamen reddedilmeli” dedi.

⚖️ Neden önemli? Axios’tan Sam Baker’ın haberine göre Smith ve ekibi, Yüksek Mahkeme’nin başkanlık dokunulmazlığıyla ilgili son kararı karşısında Trump aleyhindeki davayı canlı tutmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Buna Trump’ın o dönemli davranışının kişisel olduğu iddiasını güçlendirmek için tasarlanan yeni kanıtlar da dahil. Trump’ın Başkan Yardımcısı ve Demokrat Parti başkan adayı Kamala Harris’le yarışacağı başkanlık seçiminden önce bir duruşma yapılması olasılığı bulunmuyor. Bu nedenle 165 sayfalık başvuru dosyası, savcıların 5 Kasım seçimlerinden önce Trump aleyhindeki davalarının ayrıntılarını sunmaları için muhtemelen son fırsat.

ABD Seçim Günlüğü: Bu eyalet cidden sallantıda ama seçim nedeniyle değil, kasırga yüzündenABD Seçim Günlüğü: Bu eyalet cidden sallantıda ama seçim nedeniyle değil, kasırga yüzünden

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.