Ticaret Bakanlığı İsrail’i ‘hedef pazar listesi’nden çıkardı
Cumhurbaşkanı Erdoğan İsrail'in Lübnan'dan sonra gözünü dikeceği yerin Türkiye olduğunu söyledi. Muhalefet de kapalı oturum istedi ve TBMM Başkanı Kurtulmuş 'olabilir' yanıtını verdi. Kapalı oturum tarihi netleşti. Meclis 8 Mart'ta İsrail'i konuşacak
İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları, Lübnan’a da yöneldi. 7 Ekim’de başlayan savaş İran’ı da vurdu. İran Devrim Muhafızları Ordusunun Suriye’deki komutanlarından Razi Musevi’nin, İsrail’in, Şam yakınlarına düzenlediği saldırıda öldürüldü. İsrail son olarak Lübnan’da Hizbullah Lideri Nasrallah’ı öldürdü. Sonra Beyrut’u da bombalamaya başladı, ortadoğuda herhangi bir yeri vurabileceklerine dair tehditler savurdu. Türkiye de ortadoğudaki savaşların en çok etkilediği ülkelerden biri olduğu için diken üstünde. Nitekim iktidar kanadından gelen açıklamalar Türkiye’nin tehdit altında olduğu mesajını taşıyor.
“İsrail, Gazze’deki hedeflerine ulaştıktan sonra şimdi Lübnan’a geldi. Lübnan’dan sonra nereye gider? Hangi hedefler üzerinde çalışır? Buna ilişkin birtakım öngörülerimiz var, şimdilik o öngörüler bizde kaldı” diyen Dışişleri Bakanı Hakan Fidan İsrail’de Netanyahu ve ekibi içinde savaşın bölgeye yayılmasına dair ciddi bir arzu olduğunu söyledi.
Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kaynakları da İsrail’in Lübnan’a kara saldırısı ve İran’ın İsrail’i füzelerle vurması üzerine oluşan gerginliğin Orta Doğu’da bölgesel savaşa dönme ihtimali ile ilgili Türkiye’nin savunma ve güvenliğine yönelik bölgede ve dünyada yaşanan gelişmelerin yakından takip edildiğini söyledi. Ayrıca gelinen durumun İsrail saldırılarının Gazze ile sınırlı kalmayacağı, bölge geneline yayılacağı yönündeki endişelerin ne kadar haklı olduğunu gösterdiği aktarıldı. TSK’nın Türkiye’nin bekasına yönelen veya yönelebilecek her türlü tehdit ve tehlikeyi bertaraf etmeye muktedir olduğu söylendi.
Savaş gerginliğini en net dile getiren isim Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan oldu. Erdoğan TBMM’nin yeni yasama yılı açılış konuşmasında “Vadedilmiş topraklar hezeyanıyla hareket eden İsrail yönetiminin Filistin ve Lübnan’dan sonra gözünü dikeceği yer bizim vatan topraklarımız olacaktır” dedi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel “Ülkenin Cumhurbaşkanı çıkıp da Meclis’in kürsüsünde ‘İsrail Türkiye’ye saldıracak’ diyorsa bir kapalı oturma acilen ihtiyaç vardır. Gelecekler ve bu Meclis’i bilgilendirecekler” yanıtını verdi.
Özel’in “kapalı oturum” çağrısına TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’tan olumlu yanıt geldi. Kurtulmuş Kuzey Makedonya Meclis Başkanı Afrim Gashi ile TBMM Tören Salonu’nda düzenlediği basın toplantısında konuyla ilgili bir gazetecinin sorusu üzerine “İlgili bakanların katılımıyla Meclis’te İsrail’in yayılmacı politikaları ve Türkiye’nin geliştirebileceği tedbirler konusunda kapalı oturum yapılabilir” dedi.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, CNN TÜRK’te ‘Hafta Sonu’ programında bu konuya dair açıklama yaptı. “TBMM Genel Kurulu’nda 8 Ekim’de bilgilendirme olacak mı?” sorusu üzerine Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’dan gelen, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in Meclis’i bilgilendirmesi konusunda talep olduğunu belirtti.
Kurtulmuş, “Bu talebi yerine getireceğiz. Salı günü, 8 Ekim’de, Meclis oturumuna başladığında bu konuyu gündeme alacak. Gündeme alınınca çok büyük ihtimalle partiler, bu konunun kapalı bir oturum halinde yapılmasını arzu edecekler. Bu konuda verilecek olan herhangi bir grup önerisi de parlamentoda oylanarak kabul edilir ve öyle görüyorum ki 8 Ekim’deki toplantı kapalı bir toplantı olarak olur” dedi.
Bölgesel tehditlerden bahsederken çok uzakta olduğunu zannettikleri konulardan bahsettiklerini dile getiren Kurtulmuş, “Yangın artık kapımıza geldi. Etrafımızı ateş çemberi sardı.’ diyorduk. Hayır, İsrail, Ortadoğu’da bir ateş çukuru açtı ve bütün ülkeleri, bütün halkları oraya atmaya çalışıyor. Buna karşı uyanık olmak ve bu büyük zalim gücü durdurmamız lazım” diye konuştu.