Prof. Berzeg’den hala haber yok: ‘Kötü bir rüya’
Rojin Kabaiş, Van'da 27 Eylül'de iki gün önce yerleştiği yurdundan çıktı ve kendisinden bir daha haber alınamadı. On gündür kayıp olan Rojin dosyasında bugüne kadar neler oldu? Sizin için derledik.
Van’da kaybolan 21 yaşındaki üniversite öğrencisi Rojin’den on gündür haber yok.
Kronolojik olarak on gün öncesinden bugüne neler yaşandı, Rojin’e dair ne gibi izler bulundu hatırlayalım.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü birinci sınıf öğrencisi olan ve henüz iki gün önce üniversiteye başlamış olan Rojin, 27 Eylül akşamı yurdun yemekhanesinde akşam yemeğini yedikten sonra dışarı çıktı ve geri dönmedi. Arkadaşlarının kendisine ulaşamaması üzerine ertesi gün saat 12.00 civarında durum polis ekiplerine bildirildi. Yapılan incelemelerde Kabaiş’in o akşam saat 18.30 sularında Van Gölü sahiline çakıl taşı toplamak amacıyla gitmeyi planladığı, bir arkadaşına birlikte gitmeyi teklif ettiği, ancak olumsuz yanıt aldığı ortaya çıktı.
Kaybolduğu günün ertesi yani 28 Eylül’de Rojin’e dair ilk ize rastlandı.
Yürüyüş yapmak üzere çıktığı Van Gölü sahilinde Rojin’e ait olduğu düşünülen cep telefonu, kulaklık, su ve kek bulundu. Bunun üzerine polis ekipleri Jandarma Sahil Güvenlik, AFAD ve itfaiye birimlerinin katılımıyla gölde tekne ve botlarla arama çalışmaları başlatıldı. Güvenlik şeridi çekilen bölgedeki aramalar sürerken Kabaiş’in ailesi de olay yerine geldi.
Rojin için polis, Jandarma Sahil Güvenlik, AFAD ve Büyükşehir Belediyesine bağlı İtfaiye ekipleri üçüncü günde de çalışmalarını sürdürdü. Rojin’in cep telefonunun bulunduğu Van Gölü sahilinde Çevik Kuvvet polisleri, göl üzerinde ise jandarma, polis, AFAD ve itfaiye ekipleri tekne ve botlarla arama yaptı. Arama çalışmalarında jandarmaya ait su üstü radar cihazı da kullanıldı ve polis atlı birlikleri de sahil kenarında arama çalışalarını sürdürdü.
Ancak hiçbir şey bulamadılar.
Üniversitenin Van Gölü sahilinde birçok güvenlik kamerası olsa da Rojin’in kaybolduğu yer ‘kör noktada’. Üniversitenin güvenlik kameralarına yansıyan görüntülere göre Rojin Kabaiş yurttan ayrıldığında önce bir büfeye uğradı. Ardından sahilde bir süre bankta oturdu ve Van Gölü’nü seyretti. Ancak bu görüntülerden sonra kamera açısından çıkan Rojin’den bir daha haber alınamadı.
Rojin’in yurttan çıkmadan önce annesiyle 11 dakikalık görüntülü görüşme yaptığı ve annesine kahve almak için dışarı çıkacağını söylediği ve Rojin’in en son telefonda görüştüğü kişinin annesi olduğu biliniyor. Şimdilik.
Aynı gün arama çalışmalarını yerinde izleyen Baba Nizamettin Kabaiş, açıklamalarda bulundu.
Diyarbakır’dan gelen Nizamettin Kabaiş yurt yetkililerinin kendilerine geç haber verdiğini öne sürerek şikayetçi olduğunu bildirdi.
“Yurt Müdüründen şikayetçiyim, keşke daha erken haber verseydi, daha iyi olurdu. Suç duyurusunda bulundum, bana geç haber verdikleri için. Yurt yetkilileri 18 saat sonra bana haber verdi. Hem biz hem de polis karakoluna geç haber vermişler. Daha erken haber verseydiler daha çabuk bulunurdu.”
Kızını Van’a getirip yurda yerleştirdiği gün Rojin’in çok sevindiği söyleyen baba Kabaiş “Kimseyle bir düşmanlığımız yoktur. Çocuk kimseyle tartışmamıştır. Kardeşiyle, annesiyle hiçbir sıkıntısı da yoktur. Sevinerek, isteyerek geldi. Buraya getirdiğim gün çok sevinmişti. Çarşıda gezdik, yemek yedik. Buraya teslim ederken video çekmiştik. Selamlaştık, gülerek ayrıldık” şeklinde konuştu.
Kızıyla hem kendisinin hem de annesinin konuştuğunu dile getiren Kabaiş “En son annesiyle görüntülü konuşmuştu. Annesi kızımıza okuluna alıştın mı diye sormuş. Kızımız alıştığını ve hoş vakit geçirdiğini söylemiş” dedi ve Rojin’den haberi olan herkese seslendi:
“Herkesten rica ediyorum. İnşallah gören varsa, haber verirse çok memnun oluruz. Benim Rojin’im değil, benim ciğerim değil, herkesin Rojin’idir. Herkesin ciğeridir. Herkes elini vicdanına koysun. Gördüğü zaman bize haber verse çok iyi olur. Çok memnun olurum. İnşallah da buluruz.”
Bizim de ulaşıp konuştuğumuz baba Kabaiş “Kızım hayatında su görmedi, yüzme de bilmezdi. Çakıl taşı toplamak için sahile inmek istemiş. Arkadaşına da sormuş, ama o gitmek istememiş. Kızım ne oldu da kayboldu, bu sorunun cevabını bilmiyorum” demişti. Aynı konuşmada Rojin’in yurttan çıkmadan önce annesiyle konuşurken annesine en son ‘şarjım az, telefonum kapanacak’ dediğini de öğrenmiştik.
Arama kurtarma çalışmaları dördüncü günde de devam etti ama herhangi bir gelişme olmadı. Yalnızca Van Gölü sahilinde bulunan ve soruşturmaya katkı sunması beklenen Rojin’in telefonunun içindeki bilgilere ekran kilidi nedeniyle ulaşılamadı. Bunun üzerine Rojin Kabaiş’e ait telefonun incelenmek üzere Ankara’ya gönderildi.
Ayrıca kaybolmadan önce en son annesi ile konuştuğu bilinen Rojin’in annesi Aygül Kabaiş bilgisine başvurulmak üzere polis merkezine götürüldü.
Polis merkezinde anneye Rojin’in bir ilişkisinin ve ailenin husumetlisinin olup olmadığı gibi sorular soruldu.
Aslında beşinci günde de gelişme sayılabilecek kaydı değer bir şey yaşanmadı.
Ancak Rojin’i arama yöntemlerinde bir değişiklik oldu ve tüm arama kurtarma ekip ve cihazlarına ek Çanakkale Emniyet Müdürlüğü’nden gönderilen yandan taramalı Sonar cihazı beşinci günde kullanılmaya başlandı.
Peki sonar cihazlarının kullanılmasının ne gibi bir önemi var?
Sonar ses dalgalarını kullanarak cismin boyut, uzaklık ve diğer verilerinin görülmesini sağlar. Ayrıca sesin su altında yayılmasını kullanarak su altında/ üstünde gezmeyi, haberleşmeyi ve diğer cisimleri tespit etmeye yarar.
Böylece Van Gölü ve çevresinde Rojin’e dair en ufak bir iz varsa bulmak kolaylaşacak.
Bugün onuncu gün ve dört gündür sonar cihazlarıyla arama çalışmalarına devam ediliyor ancak Rojin’den hiçbir iz yok.
Baba Nizamettin Kabaiş kendi isteği ile kaçsa da kaçırılsa da kızını getirenlerden şikayetçi olmayacağını söyledi.
Beş gündür arama yapıldığın ancak hiçbir ize rastlanmadığını dile getiren Kabaiş “Beş gündür Rojin’den haber yok. Onu ben getirdim ve teslim ettim. Sonra da yurttan ayrıldım. Çıktığımda telefon da ettim, hatırını sordum. Baba bir sıkıntı yok dedi. Cuma günü kaybolmuş” dedi.
Kızının kaybolduğu bölgede gerekli önlemlerin alınmadığını iddia eden Kabaiş “Kızımın gittiği bölgede tel örgü yok. Göl çekilmiş ve orada boşluk var, orada ihmal var. Kızımın kaybolduğu yerde tel örgü olmalıydı. Kapıda güvenlik var. Kimlik kontrolü yapıyorsun. Ama bu tarafta tel örgü yok. Tehlikeli bölgedir. Sarhoşlar, içkiciler hepsi o tarafta. Keşke o bölgede de kamera olsaydı, tel örgü olsaydı. Bataklık var bölgede geçiş yeri yok diyorlar. Ama geçiş yeri var. Diğer tarafta da köy var. Bölgede arama yapsınlar” dedi.
Anne Aygül Kabaiş de kızıyla en son kendisinin konuştuğunu yineledi ve kızına odasına döndükten sonra haber vermesini söylediğini ancak bir daha ulaşamadığını söyledi. Kızını ertesi gün arayan anneye polisler cevap verdi ve telefonu sahilde bulduklarını söylediler.
Anne Kabaiş, “Lütfen Rojin kızımı bana getirin. Ciğerim yanıyor. Ailece buralarda perişan olduk” dedi.
Takip eden sonraki iki günde de yeni hiçbir şey olmadı. Arama çalışmaları devam etti. Rojin her yerde arandı.
Sekizinci güne gelindiğinde önemli bir gelişme oldu.
Sekizinci güne gelindiğinde edinilen bilgiye göre, emniyet kaynakları soruşturmanın ‘kaçırılma’, ‘cinayet’ veya ‘intihar şüphesi’ dahil tüm yönleriyle yürütüldüğünü bildirdi. Ancak soruşturma dosyasının akıbeti, dosyada herhangi bir şüpheli olup olmadığı, Rojin Kabaiş’e ait cep telefonunun şifresinin kırılıp kırılmadığına dair herhangi bir bilgi aileyle dahi paylaşılmadı.
Fakat yaşanan önemli bir gelişme vardı.
Rojin’in kaybolmadan önce en son annesi ile görüştüğü ve yaklaşık 11 dakika konuştuktan sonra ‘şarjım az, telefonum kapanacak’ dediği ve kahve almaya gideceğini söyleyerek yurttan çıktığı biliniyordu. Civardaki güvenlik kamera kayıtlarını izleyen aile üyelerinin vermiş olduğu bilgiye göre Rojin, annesiyle görüşmesini bitirip dışarı çıktıktan sonra bir kişiyle daha telefonda konuşmuş.
Ancak bu kişinin kim olduğuna dair henüz bir açıklama yapılmadı.
Aynı gün, Rojin Kabaiş’in ailesi Diyarbakır’da yaşayan Renas isimli alt komşuları ve kızları arasında bir HTS kaydı bulunduğunu söyledi. Polis ekiplerince ifadesi alınan Renas isimli kişi, ifade alındıktan sonra serbest bırakıldı.
Alt komşu Renas, Rojin Kabaiş ile herhangi bir telefon görüşmesi yapmadığını, aynı Wİ-Fİ ağına bağlı oldukları için böyle bir kaydın oluşabileceğini söyledi. Kabaiş ailesi de aynı Wİ-Fİ ağını paylaştıklarını doğruladı.
Soruşturmada ne yazık ki dün de önemli bir gelişme olmadı.
Arama kurtarma çalışmalarında daha önce Yüzüncü Yıl Üniversitesi ile Bardakçı Mahallesi arasındaki bölgede gölde yoğunlaşan ekipler rotalarını dün İskele sahil tarafına doğru çevirdi.
Dokuzuncu günde de havadan, karadan ve sudan Rojin’e dair bir iz bulmak için tüm ekipler çalışma halinde.
Ve bugün artık onuncu gün.