Marmaris’te yeni rota: Kedrai Antik Kenti gün yüzüne çıkıyor

Marmaris'in Sedir Adası'ndaki Kedrai Antik Kenti'nde kazı çalışmalarında vites artırıldı. Geçmişi bin yıla uzanan antik kentin tarihi ve arkeolojik kimliği yavaş yavaş ortaya çıkarılıyor.

Kültür Sanat 9 Ekim 2024
Sedir Adası'ndaki Kedrai Antik Kenti'nde kazı çalışmaları devam ediyor.

Türkiye’den hemen her güne yeni bir arkeolojik keşif ve buluntu haberi gelirken havadisler bu kez Muğla’nın Marmaris ilçesinde Çamlı Mahallesi’nden teknelerle ulaşım sağlanan Sedir Adası’ndan. Ünlü Kleopatra Plajı ile tanınan ada Kedrai Antik Kenti’ne kavuşacak. Antik kentin tarihi ve arkeolojik kimliği yavaş yavaş ortaya çıkarılıyor.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Sevilay Zeynep Yıldız başkanlığında, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü izniyle antik kentte 15 Ağustos’tan bu yana kazı, çevre düzenleme, koruma ve konservasyon çalışmaları yürütülüyor. Geleceğe Miras Projesi tarafından desteklenen kazılar kapsamına alınan Kedrai Antik Kenti’ndeki çalışmalara bu yıl Marmaris Ticaret Odası (MTO) yönetimi de destek oldu. Sedir Adası’na giderek antik kenti gezen MTO heyeti Kazı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Sevilay Zeynep Yıldız’dan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Sedir Adası’ndaki Kedrai Antik Kenti’nde kazı çalışmaları devam ediyor.

Merhum Prof. Dr. Adnan Diler başkanlığında 20 yıl önce kentte yüzey araştırmalarıyla başlayan sürecin son dört yılda kazı çalışmalarıyla daha da derinleştiğini söyleyen Yıldız kazılarda elde edilen verilerle kentin milattan önce bin yılına dek uzanan bir tarihe sahip olduğunu açıkladı.

Antik Kent Sedir Adası’na yeni bir kimlik kazandıracak

Kedrai Antik Kenti’nin korunaklı limanları, denize erişimli konumu ve güçlü surlarıyla daima önemli bir merkez olduğunu anlatan Yıldız kazı çalışmalarıyla Sedir Adası’nın farklı bir kimlik kazanacağını söyledi: “Kısıtlı bir yerleşim alanına sahip ada üzerinde boyutları ile anıtsal sayılabilecek tiyatronun Helenistik dönemde ekonomik ve siyasi gücü ile kentin ulaştığı refah düzeyini yansıttığını görüyoruz. Ada sadece plaj algısından uzaklaşarak kültürel ve doğal miras alanı olarak da bilinmeli, korunarak sürdürülebilir tarih ve kültür adası olarak da algılanmalı.”

Gece Müzeciliği'ne Antalya'da bir antik kent daha ekleniyorGece Müzeciliği’ne Antalya’da bir antik kent daha ekleniyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler