Advertisement

Lübnan’ın dörtte biri ‘tahliye’ uyarısı aldı: Türk vatandaşlarını almak için donanma devrede

BM İsrail'in Lübnan saldırıları için kırmızı alarm verirken Türkiye kendi vatandaşlarını bölgeden çıkarmak için harekete geçti. İki TCG gemisi bölgeye gönderildi. Önümüzdeki günlerde yeterli talep olursa hava yoluyla tahliyeler de başlayacak.

Dünya 9 Ekim 2024
Fotoğraf: AA

Lübnan’daki gergin atmosfer sürüyor. Lübnan Hizbullahı ile İsrail güçleri arasında ülkenin güneyindeki çatışmalar artarken İsrail’in kuzeyine bir dizi roket saldırısı düzenlendi. Birleşmiş Milletler (BM) yüz binlerce Lübnanlı sivilin artan çatışmalar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldığını söyledi. İsrail ise kuzeydeki Kiryat Shmona kentine düzenlenen saldırıda iki İsraillinin öldüğünü açıkladı. Türkiye tüm bu kaosun ortasından vatandaşlarını çıkarmak için TCG Bayraktar ve TCG Sancaktar gemilerini Lübnan’a yolladı. Gemiler Beyrut limanından Türk vatandaşlarını aldı.

BM’ye göre Lübnan topraklarının dörtte biri, ki bunlar çoğunlukla İsrail’e komşu güneydeki toprakları şu anda İsrail ordusundan tahliye uyarısı almış durumda. Ordu bugün de güneydeki Lübnanlılara kuzeye gitmeleri konusunda verdikleri talimatı tekrarladı. Bu talimata göre İsrail kuvvetleri güneydeki köylerde Hizbullah ile çatışmalarını sürdürürken siviller “kendi güvenlikleri için bir sonraki duyuruya kadar evlerine dönmemeliydi.”

Zaten şimdiye kadar yüz binlerce kişi yollara döküldü. BM bir milyondan fazla Lübnanlının evlerini terk ederek Beyrut ve güvenli gördükleri diğer bölgelere sığındığını söylüyor. BM’ye göre 250 bin, AFP’ye göre 310 bin kişi de Lübnan’dan Suriye’ye kaçtı. Çoğunluğu iç savaş sırasında Suriye’den Lübnan’a sığınan kişiler oluştursa da El Cezire’ye göre Suriye’ye sığınanlardan en az 72 bini Lübnanlı.

Lübnan Sağlık Bakanlığı’na göre Gazze’deki savaş başladığından beri Lübnan’da iki binden fazla kişi öldü, 10 binden fazla kişi de yaralandı. Bu sayılar özellikle son üç haftada arttı. Dünya Sağlık Örgütü, İsrail’in Lübnan’daki saldırılarında sadece 17 Eylül’den bugüne en az 65 sağlık çalışanı öldü, 40’ı da yaralandı.

14 bin Türk Lübnan’da

Türkiye’nin Beyrut Büyükelçiliği de ülkeden ayrılmak isteyen vatandaşları için bölgeye gemiler gönderdi. Dışişleri Bakanlığı yollanan gemilerin toplam kapasitesinin iki bin yolcu kadar olduğunu açıkladı. Bakanlık, gerekirse bu tahliye işlemlerinin önümüzdeki günlerde de süreceğini vurgulayarak tahliye için görevlendirilen gemilerde ayrıca 300 ton insani yardımın da Lübnan’a ulaştırıldığını söyledi. TCG’lere iki fırkateyn ve iki karakol gemisi eşlik etti.

Lübnan’dan ayrılmak üzere başvuran Türk vatandaşları tahliye için Beyrut Limanı’na yanaşacak Türk Deniz Kuvvetleri’ne ait TCG Bayraktar ve TCG Sancaktar gemilerini bekledi. Fotoğraf: Murat Şengül – Anadolu Ajansı

Şimdiye kadar tahliye için başvuru yapan kişilerin sayısının yaklaşık 2500 olduğu tahmin ediliyor. Bugün tahliye edilenlerin sayısı ise 1900’ü bulacak. Ama Lübnan’da kayıtlı Türk vatandaşlarının sayısı 14 bini buluyor. Savaşın kızışması halinde bu seferler devam edebilir. Öte yandan hava yoluyla tahliyeler için de hazırlıklar yapılıyor. Ama bunun için yeterli sayıda başvuru yapılması gerekiyor.

Lübnan’daki Türk Büyükelçiliği’ne göre ücreti mukabilinde sınırlı sayıda uçak seferleri yapılması planlanıyor. Bu uçuşlar Beyrut-İstanbul ve Beyrut-Çukurova Havalimanı güzergahlarında yapılacak. Ülkeden uçakla ayrılmak isteyenlerin ön kayıt başvurularını Konsolosluk Çağrı Merkezi (+90 312 292 29 29) aracılığıyla yapması gerekiyor.

İsrail Lübnan'a kara operasyonunda ölçek büyütürken Hizbullah'tan ateşkes imasıİsrail Lübnan’a kara operasyonunda ölçek büyütürken Hizbullah’tan ateşkes iması

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.