Deprem yargılamalarında müteahhitlerin ‘imzalar sahte’ savunmalarına bir yenisi eklendi

6 Şubat depremlerinde Gaziantep'te yıkılan bir binanın müteahhidi olduğu için tutuklanan eski Nurdağı belediye başkanı Ökkeş Kavak binayla ilgili belgelerdeki imzasının sahte olduğunu söyledi. Bu yargılamalarda artık sık rastlanan bir 'savunma'.

Gündem 10 Ekim 2024
Fotoğraf: AA

6 Şubat depremleriyle ilgili davalar devam ediyor. Her iddianamede, her ifadede ortaya bir ihmal çıkıyor. Kesilen kolonlar, eksik demirler, projeye uygun olmayan inşaatlar, elini kolunu sallayıp sorumlu değilmiş gibi gezen müteahhitler… Bir müteahhit depremde ölenleri yapı denetime başvurmamakla suçladı. Yani ona göre sorumlu ölenlerdi. Geçen haftalarda davası görülen bir diğerinin savunması “Depremi biz yapmadık ki. Deprem Allah’tan oldu, ona inanmayanlar çıkmış bizi suçluyor” oldu. Yine geçen ay Kahramanmaraş’ta en az 1400 kişinin yaşamını yitirdiği Ebrar Sitesi’yle ilgili davanın sanıklarından kooperatif başkanı Ahmet Doğan’ın öğretmenliğe iade edildiğini öğrenmiştik.

Geçen hafta da Kahramanmaraş’ta 69 kişinin ölümüne neden olan Hacı Ömer Apartmanı davasında sanıkların avukatı imzaların sahte olduğunu iddia ederek ilginç bir savunma yapmıştı. Bu savunmanın diğer sanıklara da ‘ilham’ verdiği görülüyor.

Dün depremlerde Gaziantep’te yıkılan ve 26 kişinin yaşamını yitirdiği Kavak Apartmanı’nın sekizinci duruşması vardı. Duruşmada tutuklu yargılanan sanıklardan biri AK Parti’nin eski Nurdağı belediye başkanı müteahhit Ökkeş Kavak’tı. Kavak’la birlikte diğer sanıklar bina inşaatını kendilerinin başlatmadığını iddia etti. Ardından arsa sahibi Ali Göğebakan ve inşaatı başlattığını iddia ettikleri Cafer Okuducu’yı suçladılar. Sanıklar 1998’de inşa edilen binaya 2013’te verilen ruhsattaki imzaların taklit olduğunu iddia ederek inceleme istedi.

Mahkeme Kavak ve Mustafa Türkmen’in tutukluluğunun ve sanıklardan şantiye şefi Serdar Çelebi Köse hakkındaki yakalama kararının devamına, sanıkların ‘sahte imza’ iddiasının incelenmesine karar vererek duruşmayı 13 Aralık 2024 tarihine erteledi.

Davayla ilgili Anka’ya konuşan aileler “6 Şubat depremlerinin üstünden 20 ay geçti. 20 aydır adalet hala sağlanamadı. Sanıklardan biri dönemin AK Partili Nurdağı Belediye Başkanı Ökkeş Kavak olduğu için karara bağlanmıyor. Sekiz duruşma geride kaldı. Bugünkü duruşmadan önce apartmandan yaralı insanlara, ikna etmişler gibi ‘sanıklardan şikayetçi değiliz’ diye ifade verdirdiler. Biz 26 canımızın adaleti sağlanıncaya kadar mücadele edeceğiz. Geç gelen adalet adalet değildir” dedi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.