Farklı davalarda bıçaklı erkeklerden aynı savunma: Biri istese öldürürmüş, diğeri dinamit atarmış

Kadına şiddetle ilgili iki farklı davada erkeklerin savunmaları ortaktı. Bir sanık yedi yerinden bıçakladığı eski eşini "aslında öldürmek istemediğini" söyledi. Birinin avukatı da "istese dinamit kullanırdı, iş buraya kadının gazıyla geldi" dedi.

Onun savunmasına benzer bir savunma da Zonguldak'taki kadına şiddet davasının görüldüğü mahkeme salonunda duyuldu. Eski sevgilisini bıçaklayan Murat'ın avukatı öldürme kastı olsaydı dinamit alacağını, bıçağı tercih etmeyeceğini söyledi.

Gündem 10 Ekim 2024

Ankara’da yaşayan Sinem T. 33 yaşında iki çocuk annesi. İki yıl önce yıllardır sürdürdüğü evliliğini sonlandırmaya karar verdi, 41 yaşındaki Sinan Özçelik’ten ayrıldı. Boşanma nedeni ‘şiddetli geçimsizlik’ olarak geçti kayıtlara. Ancak Sinan Özçelik rahat vermedi ve çocukların babası olduğunu için de Sinem onu görmek zorunda kalıyordu.

Sinan Özçelik geçen yıl her zaman olduğu gibi 11 ve 13 yaşındaki kızlarını annesinden almış, onlarla vakit geçirmiş, eve bırakıyordu. Ancak eski eşi Sinem’i gördü ve çocuklarına iyi bakmadığı ve başka erkeklerle görüştüğünü iddia ederek onu bıçakladı. Genç kadın yedi bıçak darbesiyle ağır yaralandı ama 10 gün yoğun bakımda kalmasına rağmen hayata tutundu. Sinan Özçelik ‘Kasten öldürmeye teşebbüs’, ‘Hakaret’, ‘Tehdit’ suçlamalarıyla tutuklandı. Ankara 23’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki üçüncü duruşmada, yani olaydan dokuz ay sonra tahliye edildi. Tahliyeye itiraz edildi ve yeniden tutuklandı.

Sinem tam sağlığına kavuşmuşken başka bir sorunla karşı karşıya kaldı. Çünkü eski eşi onu çocuklarını göstermediği gerekçesiyle şikayet etmişti. Sinem’in anlattığına göre aslında Sinan Özçelik’e haber vermişti, kızlarıyla ailesinin yanına Gebze’ye gidiyordu tatil için. Bunu dilekçesinde anlattı ama genç kadının itirazını 1’inci Aile Mahkemesi reddetti. Üç gün hapis cezasına çarptırıldı. Onu cezaevine çocukları yolculadı ve hapishaneden çıktığında karşılayan yine kızlarıydı.

Çocuklarının gözü önünde bıçaklanan ve onların gözü önünde hapse giren kadın dün eski eşinin kendisini öldürmeye çalışmasıyla ilgili duruşmaya katıldı. Ankara 23’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki  görülen davanın beşinci duruşmasında saldırgan Sinan Özçelik duruşmayı takip eden basın mensupları için “Yalan yazıyorlar. Burada kayıt almalarını istemiyorum” dedi, talebi reddedildi. Sinan Özçelik’in avukatı Barış Bilgin Dilmen da savunma yaparken Sinem’in basın yoluyla sesini duyurmaya çalışmasını hedef aldı:

“Sinem T. yargılama devam ederken TV kanallarına çıktı ve ‘ben TV kanallarına çıktıktan sonra sanık tutuklandı’ dedi. Mahkeme olmadan dedi bunu. Sincan Cezaevi Kampüsü önünden çocuklarına sarıldığı görüntüler yayınladı.”

Sanık avukatının bir savunması daha vardı. Bıçağın iç kanamaya neden olmamasına dair raporu gösterip ‘şiddetli bir batırma yok’ dedi, 12 Temmuz’da olduğu gibi tahliye istedi. Sanık avukatının ardından Sinem T.’nin avukatı Gamze Özçelik söz aldı. Tarafların çocukları T. Ö. hakkında konuşan avukat Özçelik’in sözü mahkemece ısrarca kesildi. Özçelik bu duruma “Biz her defasında konuşma fırsatı bulamıyoruz ancak sanık tarafı kendini rahatlıkla ifade ediyor” diye tepki gösterdi. Özçelik “Sanığın tutukluluk halinin devamını istiyoruz. Çünkü her ne kadar sanığın kaçma şüphesi yok dense de bir başka dosyada aldırdığımız uzaklaştırma kararıyla elektronik kelepçe takılması gerekirken polisler sanığa ulaşamamıştır aylarca. Ayrıca tahliye olduktan sonra Instagram hesabından arkadaşlık isteği göndermiştir Sinem’e. Sinem’in sürekli takip edilme ve ölüm riski var” dedi.

Mahkeme başkanı “Elektronik kelepçe bu dosyanın konusu değil” diyerek avukatın tahliyenin riskini örnekle anlatmasına izin vermedi. Sinem de söz aldığında korktuğunu anlattı, tutukluluğa devam kararı verilmesini istedi.

Tutuklu sanık Sinan Özçelik ise Sinem T.’ye sinkaflı küfürler etti ve istese öldürebileceğini, ama yedi bıçak darbesine rağmen öldürmek istemediğini iddia etti:

“Ben pişmanım, fakat benden korkuyor da ben tahliye edildikten sonra o 10 gün içinde istesem öldürmez miydim? Medya baskısıyla tutuklandım. Elektronik kelepçe takılsın, tüm adli kontrol şartları uygulansın. Ben çocuklarımı almak istiyorum” dedi.

Mahkeme de sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek bir sonraki duruşmayı 6 Kasım 2024 saat 09.45’e erteledi.

Murat Dursun.

Geçen yıl yine bir kadın eski sevgilisi tarafından bıçaklanmış, o da şans eseri hayatta kalmıştı. Zonguldak’ta beden eğitimi öğretmeni olan 50 yaşındaki Buket kendisinden bir yaş büyük olan sevgilisi Murat Dursun’dan kıskançlık baskısı yüzünden ayrılmıştı. Ancak Murat Dursun onu takip ediyordu ve 22 Mayıs’ta kadının evine ait otoparka gidip aracının lastiklerini kesti ve saklandı. Buket aracın yanına geldiğinde de saklandığı yerden çıkıp kadını bıçakladı. Buket Y. yaralandı, Murat Dursun kaçtı ama yakalanıp tutuklandı.

‘Kadına karşı tasarlayarak öldürmeye teşebbüs’ suçundan 20 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davada savunma yapan Murat Dursun, Buket’in kendisini N.U. isimli kişiyle aldattığını, kendisine bununla ilgili videolar ve mesajlar gösterildiğini öne sürdü.

Bu arada duruşmanın eski savcısı mütalaasında Murat Dursun’un ‘kadına karşı kasten öldürmeye teşebbüs’ suçlamasından haksız tahrik indirimiyle cezalandırılmasını talep etmiş, olayda ‘tasarlama’ olmadığını savunmuştu. Ancak yeni savcı mütalaayı değiştirdi ve sanığın ‘tasarlayarak kadına karşı kasten öldürmeye teşebbüs’ suçundan haksız tahrik indirimi uygulanmadan cezalandırılmasını talep etti.

Duruşmada söz alan Murat Dursun pişman olduğunu, bilerek yapmadığını söyledi. Tahrik altında olduğunu savunan saldırgan Buket için değil aslında N.U. için gittiğini söyledi. Tasarlama suçlamasının değişmesini kabul etmeyen sanık avukatıysa “Mağdure kadın olma vasfını kullanarak ajitasyon yaptı. Özel bir ilişkisi olmadığını söylese de daha önce cezaevine ‘canım kocacığım, kociş’ gibi ifadeler yer alan mektuplar atmıştır. N.U. ile katılan arasında aldatmaya yönelik mesaj kayıtları vardır. Aldatma eylemi sebebiyle olay yerine gittiği açıktır. Olaylar N.U.’nun gazlamasıyla buraya gelmiştir. Tasarlama yoktur, müvekkil ağır tahrik altında hareket etmiştir. Tasarlayarak öldürme kastıyla hareket etse mutfakta kullanılan bıçak değil, dinamit veya silah alırdı. Ayrıca eylemi evinin önünde gerçekleştirmeyi tercih etmezdi” dedi.

Savunmaların ardından son sözü sorulan sanık Murat Dursun “Ben pişmanım. Dört çocuk babasıyım. Değil o kadınla, hiçbir kadınla işim olmayacağına yemin ediyorum. Çocuklarımla, torunlarımla ilgilenip işime bakmak istiyorum. Beraatimi ve tahliyemi talep ederim” dedi.

Mahkeme heyeti suçta haksız tahrik olmadığını değerlendirerek sanığa ‘kadına karşı tasarlayarak kasten öldürmeye teşebbüs’ suçundan 16 yıl hapis cezası verdi. Sanığa suçun işleniş biçimi ve birden fazla nitelikli hali nedeniyle takdiri indirim de uygulanmadı. Sanık yeniden cezaevine gönderildi.

Konya'da kadın cinayeti: Öldürdüğü eşinin cesediyle karakola gidip teslim olduKonya’da kadın cinayeti: Öldürdüğü eşinin cesediyle karakola gidip teslim oldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.