Meryem çocuğunun gözü önünde öldürülmüştü: Katile indirimsiz ceza

İstanbul'da 15 yıllık eşi Meryem Çap'ı çocuğunun gözü önünde beş el ateş ederek öldüren Şeyhmus Çap'ın yargılandığı davada karar çıktı. Katil Çap indirimsiz ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Gündem 16 Ekim 2024
Fotoğraf: Meryem Çap ve kızı.

Meryem Çap 22 Ağustos 2023 tarihinde Kartaltepe Mahallesi Ankara Caddesi’nde eşi Şehmuz Çap tarafından 11 yaşındaki çocuğunun gözü önünde kurşunlandı. Saldırıyı yapan Şehmuz Çap olay yerinden kaçarken 34 yaşındaki Meryem Çap yaralandı. Mahalle sakinlerinin haber vermesiyle gelen sağlık ekipleri ilk müdahaleyi yaparak Meryem Çap’ı en yakın hastaneye kaldırdı. Çap hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

15 yıldır evli olduğu eşini katleden Şehmuz Çap, Meryem Çap ile çocuğuna sistematik şekilde fiziksel ve psikolojik şiddet uyguluyordu. Şeyhmus Çap’ın çocuğuna uyguladığı şiddeti Meryem ses kaydına aldı. Meryem Çap çaresizlikten kadın sığınma evine de müracaat etti, iki kez de boşanma davası açtı. Ailesine sığınan Meryem bir süre sonra aldığı tehditler sebebiyle tekrar evine dönmüştü.

Cinayetin ardından hazırlanan iddianamede müşteki avukatları Hüseyin Ersöz ve Buse Şahin tarafından Meryem Çap’ın çocuğunun uğradığı şiddeti kaydettiği ses kayıtları dosyaya delil olarak sunuldu. Kayıtlarda Şeyhmus Çap’ın oğlunun dilini ve elini yaktığı ortaya çıktı.
İddianamenin kabul edilmesinin ardından açılan davada karar bugün çıktı. İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi, eşe karşı nitelikli öldürme fiilinden dolayı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

Sanık hakkındaki cezada indirime gidilmedi.

İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede Meryem Çap’ın annesi Nuray A., babası Ağcabal A. ve erkek kardeşi Emre A. müşteki olarak yer aldı.
İddianamede 22 Ağustos’ta Kartaltepe Mahallesi, Ankara Caddesi’nde bulunan bir ikametten 5-6 el silah sesi geldiği, bir kadının vurulduğu ve küçük çocuğun camda ağladığı ihbarı üzerine polis ekiplerinin olay yerine geçtiği anlatıldı.

Polis ekiplerinin kapısı açık olan dairenin balkonunda Meryem Çap’ı bilinci kapalı bir şeklide bulduğu, yaralı kadının kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiği belirtildi.
Olay yeri inceleme raporuna göre Meryem Çap ile eşi arasında bilinmeyen bir nedenden dolayı tartışma çıktığı aktarılan iddianamede Şeyhmus Çap’ın eşini ateşli silahla ağır şekilde yaraladıktan sonra firar ettiği ifade edildi.

Adli Tıp Kurumu raporlarına da yer verilen iddianamede, müştekilerin avukatları Hüseyin Ersöz ve Buse Şahin tarafından savcılığa delil mahiyetinde ses kayıtları sunulduğu, bu kayıtlara ilişkin Jandarma Kriminal Lavoratuvar Müdürlüğünce rapor hazırlandığı bildirildi. Ses kayıtlarında şüphelinin çakmakla oğlunun dilini ve elini yaktığı belirlendi.

İddianamede Meryem Çap’ın daha önce şüpheli eşi hakkında tehdit, hakaret ve yaralama eksenli şikayetlerinin ve uzaklaştırma kararlarının bulunduğu ancak olay tarihinde şüpheli hakkında aktif herhangi bir tedbir kararının olmadığı bilgisine de yer verildi.

Ayrıca Y.Ç’nin tanık olarak alınan ifadesi de iddianamede yer aldı.

Y.Ç. ifadesinde olay günü kendi odasında bulunduğu esnada anne ve babasının bağırma seslerini, kısa süre sonra da silah sesleri duyduğunu, odadan çıktığında babasını elinde sigara ve tabancayla gördüğünü aktardı.

Babasının kendisini görünce silahı ve telefonu bırakıp evden koşarak ayrıldığını, giderken de kendisini odasına geçmesi için azarladığını söyleyen Y.Ç. odasının kapısını alttan ve üstten kilitleyip ambulansı aradığını, fakat telefondakilerin kendisini ciddiye almadığını, bunun üzerine karşı komşuya geçtiğini ve onların olayı ambulansa ve polise haber verdiklerini anlattı.
Y.Ç. babasından çok şiddet gördüğünü de sözlerine ekledi.

İddianamede Şeyhmus Çap’ın 15 yıllık eşi Meryem Çap’a en az 5 el ateş etmek suretiyle eşinin ölmesine sebebiyet verdiği belirtilerek adli tıp raporuna göre yakından ateş eden şüphelinin öldürme kastıyla hareket ettiğinin anlaşıldığı kaydedildi.

İddianamede “Şüphelinin maktule ve müşterek çocuklarına evlilik içerisinde şiddet uyguladığı, bu kapsamda şüpheli hakkında olay tarihinde olmasa bile daha öncesinde uzaklaştırma kararlarının bulunduğu, bu nedenle şüphelinin soyut beyanı dışında hakkında haksız tahrik hükümlerinin uygulanmasını gerektiren herhangi bir delil bulunmadığı anlaşılmıştır” dendi.
Şüphelinin suçtan kurtulmaya yönelik savunmalarına itibar edilemeyeceği belirtilen iddianamede sanığa “hem eşe hem kadına karşı nitelikli olarak kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet, “ruhsatsız silah bulundurma suçundan” ise bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilmesi istendi.

Türkiye kadın cinayetlerini konuşurken kadınlar şiddet görmeye devam ediyorTürkiye kadın cinayetlerini konuşurken kadınlar şiddet görmeye devam ediyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.