İnci Taneleri: Kaçaklar Göcek tatilinde

‘İnci Taneleri’, yeni sezonun ikinci bölümü olan 19. bölümde tüm karakterlerini Göcek’te topladı. Azem ve Dilber arasında konuşulmayanların dile gelmesi dışında bol Göcek manzarası izlediğimiz bir bölüm oldu.

Kültür Sanat 18 Ekim 2024

Bu bölümde Nehir (Sera Kutlubey) aile dostlarını düğüne davet ederken hâlâ annesinin katili olduğunu düşündüğü babası Azem’i (Yılmaz Erdoğan) elbette çağırmadı. Ancak Azem kızının mürüvvetini görebilmek için gizlice gitti. Peşine de geçen hafta Dilber’in (Hazar Ergüçlü) kocasını yaraladıkları için firari olan müzikhol tayfasını taktı. Tilki deliğe sığmamış, bir de kuyruğuna çalı bağlamış…

Davetsiz misafirler çığ gibi büyüyor

Nehir’in diğer davetlisi elbette kardeşi Cihan’dı (Kubilay Aka). E armut dibine düşer, Cihan da babası Azem gibi takmasın mı peşine birkaç kaçak? Bu kez polisten değil, âlemin ağır abisinden kaçan çete arkadaşları kuyruktaki çalı oldu ve Göcek, kaçak göçekle doldu. Anlayamadığımız, kaçak müzikholcülerin ve çetecilerin şehir değiştirmesi için illa düğün dernek mi olması gerekiyordu? Gidecekseniz gidin, niye milletin etkinliğine salça oluyorsunuz?

Sarılmayın, müsait değiliz!

Sonunda Dilber’le Azem’in var mı yok mu belli olmayan ilişkileri masaya yatırıldı ve Dilber, Azem’in kalbinin onda, aklının Piraye’de (Selma Ergeç) olduğunu söyledi. Meali, Azem Piraye’nin kendi sosyokültürel seviyesine daha uygun olduğunu düşünüyor. Ama kendini hep Dilber’in yanında buluyor, çünkü kalbi onda. Dilber’i üzmek istemeyiz, ama ikincisinin nedeni Azem’in kendini Piraye’nin ortamına gariban hissetmesi de olabilir. İşte manzara, efkâr, Azem ve Dilber’in rahatsız edici yakınlaşması derken düğün haftaya kaldı. Gelinle damat düğün hazırlığı yaparken izleyici de altınlarını hazırlasın istediler herhalde.

Dizi yansıması

🔴 Göcek’e giden yolda Azem bizleri Dalaman Açık Ceza İnfaz Kurumu’nun halka açık restoranında misafir etti. Çalışanların mahkûmlardan oluştuğu bu ve benzeri mekânların ekrana gelmesi, hükümlülerin topluma kazandırılmaya çalışıldığına dair olumlu bir mesaj olarak algılandı.

🔴 Odalarının duvar kağıtlarını çok sevsek de geçen sezon o daracık pansiyondan hepimize daral gelmişti. Tüm karakterlerin Göcek’te toplanması saçma olsa da iki deniz gördük, içimiz açıldı – dememizle işin suyunun çıkması bir oldu. Tatil beldesi reklamı gibi dakikalarca deniz, kum, güneş izleyerek Göcek doz aşımına uğradık.

🔴 Yetmedi, baktılar ki Dilber’in vücuduna zoom’layabilecekleri bir pavyon sahnesi yok, bu kez damadın kız kardeşini gazlı içecek reklamında serinliyormuşçasına yakın çekimde uzun uzun izledik. Konu neydi, biz neden Göcek’teydik…

🔴 İlk sezonda Aleyna (Gözde Gürkan) tüm karakterlerin gözünde, erkekleri birbirine düşürüp dengeleri bozan şeytan kadındı. Nihayet bu klişe anlatıdan kurtuldular; Aleyna olmasa gül gibi geçinip gideceklermiş gibi davranmayı bırakan taraflar, mevzunun güç gösterisi olduğunu kabul etti. Mafyacılık belli ki yakamızdan düşmeyecek, en azından söylem değişikliğine sevinelim.

🔴 Diğer sevincimiz, alay konusu edilmeden temsil edilen bir vejetaryen görmemizdi dostlar. Damadın kız kardeşi Semiramis (Bestemsu Özdemir), eczacı Kasım amcamızın (Güven Kıraç) objektifliğini de arkasına alarak vejetaryenlikle ilgili yaygın önyargılardan birkaçını sakinlikle bertaraf etti.

🔴 Dizide Piraye’nin çevresi üzerinden jet sosyeteye getirilen eleştiri malum. Ancak zengin karakterler iyice karikatürleşmeye başladı. Akraba isimlerini bilmemeler, sadece boş muhabbet yapmalar… Bu kadar uç temsiller ‘Kızılcık Şerbeti’nin ilk bölümlerinde vardı, o da izleyiciye gerçekçi gelmiyordu.

Gözden kaçmayan detaylar

🔴Bu dizide genel olarak izleyicinin kendisi gözden kaçan bir detay. İlk bölümlerden itibaren getirilen yavaş tempo eleştirilerine kulak verilmesi şöyle dursun, bu bölüm elde var sıfır. Bu konuyu farklı dizi incelemelerimizde ele alırken yaptığımız açıklamayı da hemen yapalım: Sırf olay yazmak için olay yazmak, işi tabii ki pembe diziye çeviriyor. Entrikalar, sansasyonlar derken kalite düşüyor. Bundan söz etmiyoruz.

Bir bölümde olay olmayabilir; ama misal, bir karakter derinleştirilir. Bir tema konuşulur. Olaysız ama tematik bölümlerde ‘Aile’ dizisi oldukça başarılıydı. O malum tanımla ‘hiçbir şey hakkında bir dizi’ izlemek isteseydik ‘Seinfeld’ açar, hiç değilse eğlenirdik. ‘İnci Taneleri’nin ilk bölümlerinde vadedilen, bizi diziye bağlayan çok katmanlılığı geri istiyoruz.

20. bölümün fragmanı

Künye
Yayın mecrası: Kanal D
Yapım:  BKM
Yapımcı: Necati Akpınar
Yönetmen: Şenol Sönmez
Senaryo: Yılmaz Erdoğan
Müzik: Ender Gündüzlü, Metin Arıgül, Can Sanıbelli, Şahin Kurnaz
Oyuncular: Yılmaz Erdoğan, Hazar Ergüçlü, Selma Ergeç, Kubilay Aka, Rıza Kocaoğlu, Sera Kutlubey, Yasemin Baştan, Güven Kıraç, Bekir Aksoy, Selim Erdoğan, Bestemsu Özdemir, İrem Çıray, Onur Akbay, Bora Cengiz, Mustafa Yıldıran, Ülkü Hilal Çiftçi, Orkuncan İzan, Ümit Beste Kargın, Özgün Çoban, Begüm Atak, Suat Güzey, Gözde Gürkan, Emrah Aytemur, Fatih Yücebağ, Muhammet Kulu, Elif Erol, Deniz Erdoğan, Gülenay Kalkan. (Konuk) Şinasi Yurtsever, Yaşar Üzer.

İnci Taneleri: Yeni sezonumuz kaçak doluİnci Taneleri: Yeni sezonumuz kaçak dolu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.