Gerçek bir gurme deneyimi: Trüf mantarına adanmış lezzet yolculuğu

Trüf festivalleri gastronomi tutkunlarının ve İtalyan mutfağına meraklı gurmelerin heyecanla beklediği sonbahar etkilerinden biri. Her yıl dünyanın dört bir yanından gelen sayısız trüf mantarı tutkunu ve gurme trüf festivallerinde buluşuyor.

Gezi 20 Ekim 2024

Her yıl ekim ve kasım aylarında yapılan trüf festivallerinde siyah ve beyaz trüf mantarlarını tadabilir, satın alabilir, standları gezerek trüf yağı, trüf macunları ve trüf sosları gibi sayısız trüf bazlı ürünü keşfedebilirsiniz.

Fransa, İspanya ve İtalya trüf üretiminde başı çekiyor

70 kadar çeşidi olduğu söylenen trüf mantarı tıpkı patates gibi yer altında ve ağaç köklerine özellikle meşe ve kestane ağaçlarının köklerine yakın yerlerde, toprağın altında yetişiyor.

Dünyanın en pahalı ürünlerinden biri olan trüf mantarı en çok Fransa, İtalya ve İspanya’da yetiştiriliyor. “Kara elmas” olarak adlandırılan siyah trüf ise bu mantarları en değerlisi.

Lezzetin baş tacı edildiği festivaller

Trüf mantarı avcılında yüksek koku duyusuna sahip ve avcılık için özel olarak eğitilmiş Lagotto Romagnolo cinsi köpekler kullanılıyor.
Trüf mantarı turları bu mantarların nasıl yetiştirildiğini, nasıl temizlendiğini, nasıl saklandığını ve yemeklerde kullanırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini öğretiyor.

Trüf festivallerinde özel rehberli turlar düzenleniyor. Trüf bazlı ürünlerin tadımı yapılıyor. Çeşitli soğuk etler, ezmeler, soslar, ekmekler, peynirler, sızma zeytinyağı, yerel şaraplar ve çok özel spesiyaliteler tanıtılıyor.

Graz Trüf Festivali (21 Ekim-3 Kasım, Avusturya)

“Lezzetin Başkenti” olarak anılan Graz, küçük bir mutfak harikasına ev sahipliği yapacak. Graz şehir ormanlarında yedi farklı tür ve çeşitte trüf mantarı keşfedildi. Gurmelerin gözdesi olan bordo yer mantarı bile Graz’da hasat edildi.

Festival kapsamında rehberli yürüyüşler, uluslararası trüf pazarı ve trüflü yemekler servis edilecek.

Tartofla Savigno Uluslararası Beyaz Trüf Festivali (26 Ekim- 17 Kasım, İtalya)

Tarihi merkezin sokakları boyunca trüf pazarını, yiyecek standlarını, sokak lezzetlerini, yerel tadım rotalarını, tarihi küçük dükkanların zengin standlarını, yerel çiftçilerin ürünlerini ve el sanatları pazarını keşfedebilirsiniz. Ayrıca konferanslar, sergiler, kitap sunumları ve yürüyüşler de yapılacak.

UNESCO tarafından insanlığın somutlaştırılmayan kültürel oluşumları olarak kabul edilen ‘Yer mantarı avcılığı ve çıkarma’ uygulamasına festival sırasında en büyük alan ayrılacak.

Zigante Trüf Günleri (3 Kasım’a kadar, Hırvatistan)

Trüf Günleri, geniş bir yelpazede beyaz ve siyah trüf mantarına adanmış. Her yıl Slovenya, İtalya, Almanya, Avusturya, Japonya, Çin ve Kuzey Amerika’dan yaklaşık 50 bin kişi Zigante Trüf Günleri’ni ziyaret ediyor.

50’den fazla katılımcı, şarap üreticileri, zeytin yetiştiricileri, prosciutto, peynir, bal ve diğer özel ürünlerini sergiliyor. Bölgenin en saygın şefleri bu değerli mantarları gurmelerin dikkatini çeken muhteşem yemeklere dönüştürüyor.

Hırvatistan’da düzenlenen bu görkemli fuarın en heyecan verici anlarından biri, Mirna ve Butoniga nehir vadileri boyunca uzanan Motovun Ormanı’nın kalbine girilen trüf mantarı için yapılan gösteri amaçlı bir katılım.

Motovun Ormanı’na giden turistik trene binerek trüf avcıları ve trüf köpekleri eşliğinde unutulmaz saatler yaşayabilirsiniz.

Alba Beyaz Trüf Festivali (8 Aralık’a kadar, İtalya)

UNESCO Gastronomi Yaratıcı Şehri ünvanına sahip olan Alba, İtalyan mutfağının en önemli vitrinlerinden biri olan prestijli Uluslararası Beyaz Trüf Festivali’ne bir kez daha kapılarını açıyor.

Alba Beyaz Trüf Festivali, İtalya’nın en büyük trüf festivallerinden biri. Sadece bir mutfak kutlaması değil, aynı zamanda şehrin Orta Çağ tarihini yeniden yaşamak için eşsiz bir fırsat, çünkü festival 500’den fazla kostümlü sanatçının yer aldığı ‘tarihi canladırma’ temali geçit töreniyle başlıyor.

Alba Beyaz Trüf Festivali, gastronomi tutkunlarını cezbedecek ev yapımı ve geleneksel yemeklerin yanı sıra konserler, açık artırmalar ve rehberli yürüyüşler gibi çok çeşitli eğlenceler sunuyor.

Etkinliğin en önemli noktası, eğlenceli bir eşek yarışı olan Palio degli Asini.

San Miniato Beyaz Trüf Festivali (16-17, 23-24 Kasım, 30 Kasım-1 Aralık, İtalya)

Her yıl Pisa ve Floransa’nın ortasında bulunan Toskana kasabası San Miniato, dünyanın dört bir yanından binlerce trüfseveri ve gurmeyi bir araya getiren bir etkinlik olan Beyaz Yer Mantarı Ulusal Festivali’ni kutluyor.
Festivalin yıldızı, San Miniato’nun olağanüstü kokulu ve dünyaca ünlü beyaz trüfünün yanı sıra mükemmel şaraplar, sızma zeytinyağı, pecorino peyniri, bal, jambonlar, salamlar, soğuk etler, çikolata, ekmek, turşular, reçeller ve kekler.

Festival, beyaz trüf ile yapılan geleneksel tarifleri tatmak , geleneksel Toskana ürünlerini satın almak ve trüf avcılığı gibi özel etkinliklere katılmak için en iyi fırsatlardan biri.

San Giovanni d’Asso Trüf Festivali (9-10 ve 16-17 Kasım, İtalya)

San Giovanni d’Asso, beyaz trüf üretimiyle ünlü olan ve Toskana’da Girit Senesi olarak bilinen pitoresk bölgede yer alan küçük bir köy.

San Giovanni d’Asso’daki Toskana Trüf Festivali kasım ayının ikinci ve üçüncü hafta sonunda gerçekleşiyor. Toskana yemek ve folkloruna meraklı gurme gezginler için çok keyifli bir etkinlik. 14. yüzyıldan kalma Castello di San Giovanni’nin mahzenlerinde yer alan Trüf Müzesi ise yıl boyunca açık.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.