Bergama’da 4 bin 500 yıllık eşi benzeri görülmemiş bir tanrıça

Yaklaşık dört buçuk santimlik bir parça. Geçmişi dört bin 500 yıl öncesine dayanıyor, daha da önemlisi Bergama'da eşi benzeri yok. Bergama'daki yüzey araştırmalarında yılın en önemli buluntusu olan 4 bin 500 yıllık mermer tanrıça figürü bulundu.

Kültür Sanat 20 Ekim 2024

Hemen yukarıda gördüğünüz yaklaşık dört buçuk santimlik idol, bir tanrıça heykelciği. Kendisi İzmir’in Bergama ilçesindeki Pergamon Antik Kenti’nin hakimiyet alanında yer alan Bakırçay Ovası’nda bulundu. Benzer figüre Truva’da rastlanmıştı ancak Bergama ve çevresinde bir ilk.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde 2014 yılında Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı olarak yerini alan Bergama, farklı medeniyetlerin tarihi ve kültürel zenginliğinin buluşma noktası. İlçedeki kazı çalışmaları da uzun süredir devam ediyor. Son haber Pergamon Antik Kenti’nin hakimiyet alanında yer alan Bakırçay Ovası’ndan geldi. Helenistik, Roma, Doğu Roma ve Osmanlı dönemlerine ait izler taşıyan antik kentte, yaklaşık dört bin 500 yıllık mermer tanrıça figürü bulundu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı izniyle Alman Arkeoloji Enstitüsü ekibi ve Türk uzmanlarca sürdürülen yüzey araştırmalarındaTunç Çağı’na tarihlendirilen ve tarih öncesi inanç sisteminin bir parçası olduğu tahmin edilen dört buçuk santimetre boyunda mermere rastlandı.

İzmir’in Bergama ilçesindeki Pergamon Antik Kenti’nin hakimiyet alanında yer alan Bakırçay Ovası’nda kazı çalışmaları devam ediyor.

Tanrıça heykelciliği bölgenin yüksek kültürlü bir alan olduğunu gösteriyor

Kazı başkanı ve Alman Arkeoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Felix Pirson, tanrıça heykelciğinin bu yılın en önemli buluntusu olduğunu söyledi, parçanın önemini ve özelliklerini anlattı:

“Bir höyükte bulduğumuz yaklaşık mermer idol (tanrıça heykelciği) bu yılki en önemli buluntu oldu. Aşağı yukarı dört bin 500 yıllık bir buluntu. Küçük mermer figür bir insanı gösteriyor. Çok detaylı değil ancak biraz modern sanat eseri gibi. Bu idolün Tunç Çağı’na ait kült olduğunu düşünüyoruz. Belki bir tanrıça, o bölgenin kurucusu olabilir. Bunu tam olarak bilmiyoruz ama o dönemdeki insanlar için çok çok önemli olduğunu biliyoruz. Bulduğumuz idol, Truva’dakilere benzer. Bunun için bu ilk buluntu bizim için çok önemli çünkü bu idol bize bu bölgenin etrafından nasıl yüksek bir kültür olduğunu gösterdi. Genelde Batı Anadolu’nun tarih öncesine ait fazla bilgimiz yok. Truva’yı iyi biliyoruz ama bütün Bakırçay Ovası hakkında çok az bilgimiz vardı. Böyle bir buluntu burası için çok önemli hale geldi. Bu idol, bu bölgenin sadece tarım yapılan fakir bir bölge olmadığını, yüksek kültürlü bir alan olduğunu gösteriyor.”

Bergama ve çevresinde bir ilk

Tarih öncesi Bergama’ya ait çok az bir bilgileri olduğuna işaret eden Pirson, özellikle erken Tunç Çağı döneminde benzer buluntuların çıkmadığını ifade etti. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Pergamon Antik Kenti Kazı Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Güler Ateş de idolün, Bergama ve çevresinin belirli bir inanç coğrafyasının parçası olduğunu gösterdiğini söyledi. Benzer figüre Truva’da rastlandığını söyleyen Ateş, “Batı Anadolu’da bulunan tipik idollerden bir tanesi. Bizim için önemi Bergama ve çevresinde bugüne kadar böyle idol bulunmamış. O bakımdan çok önemli” dedi.

Burası insanlığın tarıma ilk geçtiği yerlerden biri: Diyarbakır'da 12 bin yıllık izlerBurası insanlığın tarıma ilk geçtiği yerlerden biri: Diyarbakır’da 12 bin yıllık izler

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler