Ağaçta asılı bulunan çocuğa ne oldu? Savcı dosyayı kapattı, aile haberi engelletti, bakanlık itiraz etti

Ağaçta asılı bulunan çocuğun cinsel istismara uğradığı rapor edildi ama daha sonra bunun hatalı olduğu söylendi. Savcı da soruşturmayı kapatıp takipsizlik verdi. Ancak bakanlık müdahale etti soruşturma yeniden başladı, çocuksa artık yatağa bağımlı.

Gündem 24 Ekim 2024
  • 10Haber news
Temsili fotoğraf.

Batman’da bundan yaklaşık 10 ay önce bir çocuğun intihar ettiği duyuldu. Kozluk ilçesinde yaşayan bu kız çocuğu henüz 8 yaşındaydı ve evlerinin bahçesindeki direkte iple asılı halde bulunmuştu. O yaştaki bir çocuğun neden intihar ettiği merak uyandırırken 9 Ocak’ta sosyal medyada çocuğun cinsel istismara uğradığı ve gözaltılar olduğu öne sürüldü. Ancak savcılık gözaltı olduğuna dair iddiaları yalanladı, olayın araştırıldığını söyledi. Ancak huzursuzluk devam ediyordu ve haberi yazan yerel haber sitesi Sonsöz de baskı altındaydı. Gazete haberi yazdıktan sonra çocuğun ailesi tarafından binalarının basıldığını, iki araçla gelen kişilerin haberin kaldırılması için kendilerini tehdit ettiklerini aktardı. Gazete haberi kaldırmadı ama gazeteci “Seni Batman’da barındırmayız” tehditleri alıyordu. Bu olaylardan sadece bir buçuk gün sonra habere erişim engeli getirildi.

Tehdit edilen gazeteci, ailenin kendisine çocuğun ipte asılı olmadığını, oyun oynarken asma dalına dolandığını ve o dalın boynunu kestiğini söylediklerini belirtiyordu. Ancak çocuk hastaneye kaldırıldığı gün tutulan hasta kayıt formunda; çocuğun kalbi durmuş bir şekilde geldiği, kalp masajı yapıldığı, boyun çevresinde 1 santim eninde ası izi olduğu ve entübe edildiği belirtiliyordu. 12 Mart’a kadar hastanede tedavi gören çocuksa artık engelli ve yatağa bağlı şekilde yaşıyor, ne konuşabiliyor ne de vücudunu hareket ettirebiliyor.

Medyakoridoru’ndan Canan Kaya’nın aktardığına göre; doktorlar ona kuvvetli şekilde cinsel istismar şüphesi duyduklarını anlatıyorlardı. Nitekim ilk adli tıp raporu da bu görüşü doğruluyordu. Dosyada gizlilik olduğu için rapor kamuoyuna geç yansıdı ama bu raporda cinsel istismar şüphesi kanıtlanmıştı. Yani küçük kız cinsel istismara uğramıştı. Üstelik rapora göre olay yerinden alınan biri çocuk olmak üzere üç erkeğin kıyafetleri de incelenmişti ve hem kıyafetlerde hem de çocuğun genital bölgesinde sperm vardı.

Ancak adli tıp raporundaki bu önemli bulgulara rağmen, 26 Nisan 2024’te alınan ek bir raporla “somut delil yoktur” dendi ve dosya kapatıldı. Kozluk Cumhuriyet Başsavcılığı’nın kararında “Olay günü mağdur ile aynı ikamette bulunan annesinin ve kardeşlerinin beyanları ile olayın meydana geldiği yerin özellikleri bir bütün halinde değerlendirildiğinde, mağdurun oyun oynarken bahçelerindeki direkte asılı halde bulunan ipi oyun maksadıyla boynuna dolaması sonucunda olayın gerçekleştiği değerlendirilmiştir” dedi.

Peki bu çocuk kendini nasıl asma dalına astı? İlk rapordaki sprem bulguları nasıl hatalı çıktı? Aile neden haberleri kaldırtmak istedi? O üç erkek kıyafeti kime aitti ve neden olay yerindeydi? Bu sorular havada dururken savcılık dosyayı kapatınca küçük çocuk da konuşma yetisini kaybedince sır perdesi bir türlü aralanmadı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Bakan Mahinur Özdemir Göktaş’ın talimatıyla 15 Ekim’de karara itiraz etti, itiraz kabul edildi. Bakan Göktaş “Batman’ın Kozluk ilçesinde Şeyma kızımıza yönelik cinsel istismar iddiasıyla başlatılan soruşturmada verilen takipsizlik kararı, Bakanlığımızın itirazı üzerine kaldırılarak soruşturma yeniden başlatılmıştı. Bugün itibarıyla Şeyma kızımız Bakanlığımızın gözetimine alınmış ve sağlık kontrolleri gerçekleştirilmek üzere hastaneye nakledilmiştir” dedi.

Çocuk istismarcısının tanığı hakkında mahkemeden suç duyurusuÇocuk istismarcısının tanığı hakkında mahkemeden suç duyurusu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.