Duvara bantlı muz geri döndü: Bu kez 1.5 milyon dolara satılabilir

2019'da 120 bin dolara satılarak gündem olan duavara bantlı muz geri döndü. Üstelik bu kez açık artırmada 1.5 milyon dolara alıcı bulacağı tahmin ediliyor. Bu arada potansiyel alıcılar müsterih olsun, muz 2019'dan kalma değil!

Popüler 26 Ekim 2024
Bu fotoğrafta gördüğünüz 1,5 milyon dolara alıcı bulabilir.

2019’da dünyanın en önemli sanat fuarlarından biri Art Basel Miami’de duvara bantlı bir muz 120 bin dolara satılarak olay yaratmıştı. ‘Comedian’ isimli çalışma sanatın anlamına dair neredeyse sanatın kendisi kadar eski olan tartışmayı alevlendirmişti. İtalyan sanatçı Maurizio Cattelan’a ait işin satışını New York Post ‘sanat dünyası delirdi’ başlığıyla manşetine taşımıştı.

Şimdi daha da hararetli bir tartışma kapıda. Çünkü ‘Comedian’ın üç ‘edisyonu’ndan biri açık artırmayla satışa çıkıyor. Sotheby’s müzayede evi muzun 1-1,5 milyon dolar arasında alıcı bulacağını tahmin ettiğini duyurdu.

Açık artırmada en çok parayı bastırab karşılığında bir adet bant ve muz alacak. Bir de eserin orijinal olduğunu gösteren özgünlük belgesi ile eserin nasıl kurulacağını anlatan talimatları içeren belge.

Potansiyel alıcıların için rahat olsun Sotheby’s muzun 2019’dan kalan orijinal muz olmadığını teyit etti.

20 Kasım’da New York’ta gerçekleşecek açık artırmada satılmadan önce Londra, Paris, Milano, Hong Kong, Dubai, Taipei, Tokyo, ve Los Angeles’ta birer gün sergilenecek.

Başka bir sanatçı duvardan alıp yemişti

2019’da Art Basel Miami’de kavramsal sanat eseri ‘Comedian’ın  üç edisyonu satılmıştı. İkisi 120 biner dolara özel koleksiyonerler tarafından alınmış, üçüncü edisyonu ise açıklanmayan daha yüksek bir miktara satın alındıktan sonra New York’taki Guggenheim müzesine bağışlanmıştı.

Fuar sırasında performans sanatçısı David Datuna muzu bantlı olduğu duvardan alıp yüzlerce ziyaretçinin şaşkın bakışları altında yemişti. Daha sonra bu hareketinin vandalizm değil, sanatsal performans olduğunu söylemişti.

Kasım ayındaki açık artırmada satışa çıkacak eserin sahibinin adı açıklanmadı. Sadece 2019’da satın alan koleksiyonerlerden birinden aldığı bilgisini paylaşıldı.

Çok kazançlı bir sanat yatırımı olduğu aşikar olan eseri yaratan sanatçının sözleriyle anlamı şöyle: “Bana göre ‘Comedian’ bir şaka değil. Samimi bir yorumdu ve neye değer verdiğimizin yansımasıydı. Sanat fuarlarında hız ve ticaret hüküm sürüyor. Ben de şöyle düşündüm eğer bir sanat fuarında olacaksam başkalarının tablo satması gibi bir muz satabilirim. Sistemin içinde oynarım ama kendi kurallarımla.”

Nadir 'Küçük Prens' kopyası satışa çıkıyor: Meşhur cümle ilk kez bu kitapta, Exupery’nin el yazısıylaNadir ‘Küçük Prens’ kopyası satışa çıkıyor: Meşhur cümle ilk kez bu kitapta, Exupery’nin el yazısıyla

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.