Gençlerle iyi anlaşmak için bulduğum formüller ne?
Köy statüsünü kaybedip kırsal mahalleye dönüşen 16 binden fazla mahallenin vergi muafiyeti 2026’da bitecek. Yeni mahalleler bu tarihten itibaren emlak ve çevre temizlik vergisi ödeyecek.
Kasım 2012’de yürürlüğe giren 6360 Sayılı Kanun Hükmündeki Kararname ile köy statüsünü kaybeden 16 bini aşkın kırsal mahalle 2026 yılında emlak vergisiyle tanışacak. Daha önce 2022 yılı sonuna ertelenen ve bu yıl ödemeleri başlaması gereken emlak vergisi ile ilgili muafiyet süresi 2026’ya ertelendi.
İmpomes Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Yüksek Şehir ve Bölge Plancısı Müberra Oflaz bu durumda 16 bini aşkın kırsal mahallede vergilendirmenin 2026 yılında başlayacağı uyarısını yaptı. Oflaz söz konusu mahallelerin içinde İstanbul ve Kocaeli’deki orman köyleri de olduğuna dikkat çekti.
Büyükşehir sınırlarında iki kat vergi
6360 sayılı kanun nedeniyle 30 ilde 16 bin 220 köyün mahalleye dönüştüğünü, yine aynı değişiklikle 1053 beldenin de mahalle statüsü kazandığını hatırlatan Oflaz önceden “köy” statüsünde olan bir yerleşim biriminin “mahalle” statüsüne dönüşmesi durumunun vergi açısından iki sonucu olduğuna işaret etti.
Oflaz “Daha önce ilgili yerleşim yeri belediye ve mücavir alan sınırları dışında ise oradaki taşınmazlar emlak vergisine tabi değilken artık emlak vergisine tabi olur. Daha önce de emlak vergisine tabi durumda olsa bile büyükşehirlerde emlak vergisinin iki kat uygulanması nedeniyle artık emlak vergisi iki kat olarak hesaplanır” dedi.
Düzenlemenin sadece Anadolu’daki şehirleri değil, İstanbul ve Kocaeli’deki bazı köyleri de kapsadığını açıklayan Müberra Oflaz 2026’da vergilendirmenin başlayacağı yerleri şöyle özetledi:
– Yasa kapsamında büyükşehir belediyesi olan Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Ordu, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa, Van illerinde il mülki sınırları içinde “köy”den “mahalle”ye dönüşen (orman köyleri dahil) yerler. İstanbul ve Kocaeli’de orman köyleri,
-Kanun öncesinde büyükşehir belediyesi olan diğer 14 ilde (Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Gaziantep, Konya, Kayseri, Antalya, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Mersin, Samsun, Sakarya) il mülki sınırlarıyla büyükşehir belediye sınırları arasında kalan alanda “köy”den “mahalle”ye dönüşen yerler ile orman köyleri.
Müberra Oflaz Türkiye’nin neresinde olursa olsun mülke dair yasa değişikliği ve vergi takibi yaptıklarını belirterek “Halen 69 şehirde 430 ilçede 8700 gayrimenkulün takibini yapıyoruz” dedi.