CHP’nin İstanbul mahalle kongrelerini izledik: 36 kişiyle 22 delege seçildi

İstanbul'da CHP mahalle kongreleri yapılıyor. Birbirleriyle kıran kırana yarışan listeler ideoloji ve program farklılaşmasından ziyade, akrabalık, hemşericilik ilişkileri ve iş bulma vaadiyle oluşturuluyor ve oy isteniyor. 300 üyesi olan bir mahallede 36 kişi oy kullanmaya geldi ve 22 delege seçti.

Siyaset 17 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

CHP’de seçimlerin kaybedilmesinden sonra başlayan değişim tartışmalarının ışığında kurultay süreci başladı. Türkiye’nin bütün mahallelerinde ilçe kurultayları için delege seçimleri yapılmakta. İstanbul’daki mahalle delegesi seçimleri ise ayrı bir önemde. Genel kurultaya en çok delege gönderen il olmasından dolayı İstanbul’un mahallelerinde seçimler kıran kırana geçmekte. CHP tabanının nabzını tutmak için 10Haber olarak bazı mahalle kongrelerini izledik.

Listeler rengarenk

Beyoğlu’nun en büyük mahallelerinden olan 19 delegeye sahip Keçeci Piri ve 16 delegeye sahip Hacı Ahmet mahallerindeki CHP’nin kongrelerini izledik. Her iki mahallede de lokal ve dükkan tarzında bir yerde yapılan kongrede, ilçe seçim kurulundan gelen yetkilinin kontrolünde seçimler yapıldı.

Her mahallede partinin üye sayısı ve aldığı oy oranına göre delege sayısı belirlenmekte ve oy kullanmaya gelen üyeler normalde istediği adaya çarşaf listeden oy verebilmekte. Ancak gelenlerin büyük bölümü değişik renkteki listeleri desteklediği için, pratikte blok liste mantığıyla oy kullanıyor.

Bu mahallelerden seçilen delegeler daha sonra yapılacak olan ilçe kurultayında oy kullanacak. Mahalle seçimlerindeki listeler ise rengarenk; esas olarak birçok mahallede Mavi liste yer alıyor. Bu listenin yanı sıra kırmızı, sarı, yeşil, beyaz, mor gibi farklı renkli listeler de seçime gelen üyelerin önüne konuluyor.

CHP’nin Keçeci Piri mahallesinde yapılan delege kurultayı.

Erdoğan Toprak Mavi listenin arkasındaki güç

İlk gittiğimiz mahalle Keçeci Piri oldu. Burada Mavi ve Sarı renkli listeler yarıştı. Seçimleri Mavi liste kazandı. Mavi listeyi esas olarak Erdoğan Toprak ve Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat’ın desteklediği ifade ediliyor. İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ise Mavi listenin karşısında oluşan listeleri destekliyor. Şu ana kadar yapılan seçimlerde Mavi listenin üstünlük sağladığı vurgulandı. Sadece Sultangazi ilçesindeki mahallelerde yapılan seçimlerde Canan Kaftancıoğlu’nun desteklediği Beyaz listenin kazandığı söylendi. Öte yandan gezdiğimiz mahallerden Keçeci Piri mahallesinde Mavi liste kazanırken, Hacı Ahmet mahallesinde ise  gençlik kollarının desteklediği mor listenin karşısındaki yeşil liste kazandı.

Hacı Ahmet mahallesinde seçimin yapıldığı yer.

36 kişi oy kullandı 22 delege seçildi

Bazı mahallerde ise gerginlikler yaşandı. Bunlardan biri de İstanbul Bahçelievler Cumhuriyet mahallesi oldu. Burada tek liste ile seçimlere gidildi. Ancak ayrı liste çıkarmak isteyenlere karşı CHP İlçe Başkanı Özgür Çelik tüm üyelere SMS gönderdi. Çelik mesajında “Cumhuriyet mahallemizde emeğimizi yok sayarak, mahallede uzlaşılan listeyi hiçe sayarak gizli liste faaliyeti yürütenlere karşı tüm üyelerimizi birliğin yanında yer alarak oy kullanmaya davet ediyorum” ifadelerini kullandı.

Bahçelievler Hürriyet mahallesi seçim tutanağı.

Bazı mahallelerde ise katılım çok düşüktü. Bahçelievler Soğanlı mahallesinde CHP’nin toplam üye sayısı 1, 484. Dün yapılan seçimlerde 234 kişi oy kullandı.  300 üyesi olan Bahçelievler Hürriyet mahallesinde ise seçimlere 36 üye katılarak 22 delegenin seçiminde oy kullandı. Katılımın bu kadar düşük olmasının nedeni bu mahallerde tek liste ile seçimlere gidilmesi. Çoklu liste ile seçimlere gidilmemesinden kaynaklanıyor. 250 üyenin olduğu Keçeci Piri mahallesinde toplam oy kullananların sayısı ise 134 kişiydi.

İdeoloji, program yok, akrabacılık var

Seçimden sonra CHP’nin yönetim katında başlayan değişim tartışmasının CHP tabanında çok hissedilmediğini gezdiğimiz mahallerde çok net olarak görülüyordu. Farklı renklerde hazırlanan listelerin program ve ideolojik tartışmalardan ziyade, daha çok iş bulma vaadi, akrabalık, hemşericilik ilişkileri gibi etkilerle oluştuğunu kurultaya katılanlar da söyledi. Örneğin, ziyaret ettiğimiz Hacı Ahmet mahallesindeki kurultayda Mavi liste içinde bulunanlar siyasi olmayan nedenlerle anlaşamayarak Mor ve Yeşil listeyle seçimlere girdi. Gezdiğimiz yerlerde gördüğümüz, CHP tabanının genel olarak değişimden anladığı beğenmediği ve sevmediği ilçe başkanının değişmesinden ibaret olduğu şeklinde özetlenebilir.

Genel kurultay şu an için çok önemli değil

Gezdiğimiz yerlerdeki CHP üyeleri “atadan deden CHP’li” diye tabir edilen insanların yoğun yaşadığı yerler. Çoğu bireysel olarak değil de aileden gördüğü o alışkanlıkla CHP’ye üye olmuş insanlar. Üyelerin çoğunluğu şu an mahalle ve ilçe kongrelerini düşündüğü için genel başkanlık yarışında kimi destekleyeceği konusunda karar vermiş değil. Şu an “genel kurultayda ne olur” sorusu onlar için çok da önemli değil.

Belediye başkanları ilçe kurultayını bekliyor

İş bulmak gibi büyük bir avantajla delege yapısının oluşmasında büyük avantaja sahip olan CHP’li belediye başkanları mahalle kongrelerine doğrudan müdahil olmuyor. Hazırlanan listelerin homojen olmamasından dolayı çoğu belediye başkanı mahalle kongrelerini uzaktan izliyor. Belediye başkanlarının esas olarak ilçe kurultaylarında ağrılığını koyacağı belirtiliyor.

Kılıçdaroğlu istifa sorusuna böyle yanıt verdi: Yeri ve zamanı gelinceKılıçdaroğlu istifa sorusuna böyle yanıt verdi: Yeri ve zamanı gelince

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.