Sokak ortasında ucuza altın alıyoruz sandılar, çakmak çıktı

Beylikdüzü'nde altın külçe görünümlü çakmakları binlerce liraya satan şüpheli yakayı Güngören'de ele verdi. 70 suç kaydı olan, İstanbul'un birçok ilçesinde aynı tezgahı kuran şüpheli M.D. adli kontrol koşuluyla serbest bırakıldı.

Gündem 17 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Kolay yoldan, hatta bedavadan para kazanmaya çalışanlar her zaman dolandırıcıların bir numaralı hedefi. İstanbul’da bir süredir devam eden bir yeni dolandırıcılık türü duyan herkesi şaşırtıyor; çünkü bu kez dolandırıcılar sokak satıcısı aslında ve sattıkları şey de basit bir çakmak. Ama bu çakmak külçe altın gibi gözüküyor. Bazı insanlar, satın aldıkları şeyin sahiden altın olduğunu düşünüp mesela bir çakmaya 18 bin 200 lira verebiliyor.

Bu dolandırıcılık polisin radarına ilk olarak geçen yıl girmiş, İstanbul’da külçe altın şeklindeki 70 liralık çakmakları dört bin liraya satmaya çalışan iki şüpheli Bağcılar’da yakalanmıştı. Çakmakların piyasa değeri 41 bin lira diyorlardı ama doğru değildi. Nitekim 12 kişi de gerçek altın sandıkları bu basit çakmaklara kanıp paralarını dolandırıcılara kaptırmış, olay onların Bağcılar İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne başvurmasıyla açığa çıkmıştı.

Bu yıl bu dolandırıcılık hikâyesinin benzeri Beylikdüzü’nde ortaya çıktı. 7 Ekim’de Adnan Kahveci Mahallesi’nde A.K.’yı külçe görünümlü çakmağı 18 bin 200 liraya satan şüpheliler için İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri çalışma başlattı. İddiaya göre A.K. sokakta yürürken bir şüpheli yanına geldi, yabancı uyruklu olduğunu, kuyumculuk yaptığını söyledi. Elindeki çakmakları gerçek altın gibi satmaya çalışırken de bir başka şüpheli müşteri gibi geldi, inandırıcı olsun diye külçeyi satın aldı.

Polis araştırmayı derinleştikçe dolandırıcılığın Beylikdüzü ile de sınırlı kalmadığını, aynı tezgâhın Arnavutköy, Başakşehir, Güngören ve Kadıköy’de de kurulduğunu saptadı.

Olayın peşine düşen ekipler M.P. isimli bu şüphelinin sahte ürün satışıyla mağdurları 49 bin lira ve 1500 dolar dolandırdığını saptadı. Şüphelinin 70 suç kaydı olduğunu belirledi. M.P. Güngören’de yakayı ele verdi, beş ayrı “nitelikli dolandırıcılık” suçundan adliyeye sevk edildi ama adli kontrol  koşuluyla serbest bırakıldı.

Bernie Eccleston dolandırıcılık suçunu kabul ettiBernie Eccleston dolandırıcılık suçunu kabul etti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.