Getir ekibi küçültüyor, 2,500 çalışanı işten çıkartıyor
Getir’in hisselerini devralan Abu Dhabi merkezli Mubadala Capital, İngiltere merkezli kurumsal borç araştırma şirketi 9fin'e 500 milyon dolarlık değerlemeyle yatırım yapmak için görüşmeler yapıyor.
Eylül ayı sonunda hızlı teslimat şirketi Getir’in kontrolünü devralma başvurusu Rekabet Kurumu tarafından onaylanan Abu Dabi merkezli varlık fonu Mubadala Capital, İngiltere merkezli kurumsal borç araştırma şirketi 9fin’e yatırım yapmayı hedefleyen görüşmelere odaklandı. Anlaşmanın tamamlanması halinde, 9fin’e yaklaşık 500 milyon dolarlık bir değer biçilecek. Financial Times’a göre kaynaklar, görüşmelerin henüz netlik kazanmadığını ve nihai anlaşmaya varılmasının birkaç hafta sürebileceğini ifade ediyor. Görüşme sürecinde, özel sermaye yatırım devi KKR gibi başka yatırımcıların da ilgisi bulunuyor ancak 9fin, Mubadala Capital ve KKR konuya dair yorum yapmaktan kaçınıyor.
Finansal bilgi sağlayıcıları arasında öne çıkan 9fin, 2016 yılında Londra’da Steven Hunter ve Huss El-Sheikh tarafından kuruldu. Kurumsal borç piyasalarına yönelik veri ve analizler sunan şirket, eski anlaşma avukatları ve finansal analistlerin yanı sıra gazetecileri de bünyesinde bulunduruyor. Şirket, özellikle kaldıraçlı finans anlaşmaları konusunda uzmanlaşmış ekibiyle dikkat çekerken, abonelik bazlı bir iş modeli izliyor. 9fin’in sunduğu veriler, hedge fonları, hukuk firmaları ve yatırım bankaları gibi abonelik bedellerini ödemeye hazır müşterilere ulaşmakta. Bu aboneliklerin yıllık maliyetleri on binlerce, hatta yüz binlerce dolara çıkabiliyor. Yıllık yaklaşık 25 milyon dolar tekrarlayan gelire sahip olan 9fin, bu gelire rağmen yaptığı yeni personel ve teknoloji yatırımları nedeniyle henüz kârlı bir yapıya kavuşabilmiş değil. Londra ve New York’taki ofislerinde toplamda 200’den fazla çalışan istihdam eden şirketin kadrosu, daha önce büyük finansal hizmetler şirketlerinde, medya kuruluşlarında ve hukuk firmalarında deneyim kazanmış profesyonellerden oluşuyor.
9fin’in yanı sıra benzer şekilde finansal bilgi sağlayan diğer firmalar da bu sektördeki yoğun yatırım ilgisinden fayda sağlıyor. New York merkezli Reorg, 2022 yılında çoğunluk hissesini Permira’ya 1,3 milyar dolarlık bir değerlemeyle satarak dikkat çekmişti. Reorg, sunduğu hizmetlerin kapsamını genişletmek amacıyla geçtiğimiz dönemde ismini Octus olarak değiştirdi. Sektör kaynakları, Octus’un Permira tarafından 2025 yılına kadar yeniden satışa çıkarılabileceği yönünde görüş bildiriyor. Öte yandan dünyanın en büyük varlık yönetim şirketlerinden BlackRock, Temmuz ayında İngiltere merkezli özel piyasalar veri sağlayıcısı Preqin’i 2,55 milyar sterline satın alarak finansal bilgi sağlama alanındaki ilk büyük hamlesini gerçekleştirdi. 2022 yılında Morningstar, Leveraged Commentary and Data’yı (LCD) 600 milyon dolarlık bir bedelle satın alırken, CreditSights 2021 yılında açıklanmayan bir fiyatla Fitch tarafından bünyesine katılmıştı.