Türkiye’de sıradan bir gün: Müzedeki mozaikleri kovayla korumaya çalıştılar
Şanlıurfa'da başlayan ve 1000'den fazla neolitik dönem uzmanının katıldığı uluslararası kongrenin açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye'nin arkeolojide altın çağı başlattığını, bu konuya büyük kaynak ayırdığını söyledi
Tarih ve arkeoloji alanında Türkiye çok önemli bir atılımı hayata geçirdi ve bunun sonuçlarını da almaya başladı. Her gün Türkiye’nin farklı bir noktasından keşif haberleri düşüyor önümüze. Bu atılım Geleceğe Miras Projesi kapsamında yapılıyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy şu an Türkiye genelinde 750 arkeolojik kazı ve araştırma yürütüldüğünü açıkladı.
Şanlıurfa’da düzenlenen Dünya Neolitik Kongresi’nin açılışında konuşan Bakan Ersoy Göbeklitepe’den Karahantepe’ye, Sayburç’tan Sefertepe’ye kadar Anadolu’nun dört bir yanında kazı çalışması yürütüldüğünü, kazı çalışmalarıyla tarihin mirasının gelecek nesillere aktarılmaya çalışıldığını anlattı.
Bakan Ersoy geçmişte yapılan çalışmalarla şimdiki atılımı bir bütün olarak görüyor: “Geleceğe Miras Projesi’yle son 60 yılda Türkiye’de arkeoloji alanında yapılan çalışmalara eşdeğer bir başarıyı, önümüzdeki dört yıl içinde gerçekleştirmeyi planlıyor ve dönemin Türk Arkeolojisinin Altın Çağı olarak anılmasını amaçlıyoruz.
Ülkemizde Osmanlı İmparatorluğu geleneğinde başlayan arkeolojik çalışmalar Türkiye Cumhuriyeti’nin yetiştirdiği bilim insanlarıyla altın dönemini yaşamıştır. Bugün Türk arkeolojisine altın çağını yaşatan hocalarımızın öğrencilerinin Anadolu’nun dört bir yanında yaptıkları arkeolojik çalışmalarla yeni bir altın çağ başlatıyor olmaları hepimiz için bir gurur kaynağıdır.
Türkiye genelinde yürütülen projelere yıl sonuna kadar 6 milyar liralık bütçe ayrıldığını söyleyen Ersoy hedeflere ulaşılması için çalışmaların titizlikle yürütüldüğünü de anlatıyor.
Gelelim Şanlıurfa’daki Dünya Neolitik Kongresi’ne. Bakan Ersoy buradaki kongreden umutlu. Neolitik dönemin çekirdeğinin Şanlıurfa’da yürütülen kazı alanlarında olduğunu söyleyen Ersoy bu kazılarla Neolitik dönemi çok daha iyi anlamayı ve yorumlamayı başardıkları görüşünde:
“Bakanlığımızın himayesinde gerçekleştirilen Dünya Neolitik Kongresi’nde, 63 ülke ve 486 uluslararası kurumu temsilen, Neolitik konusunda uzman yaklaşık 1000 kişiden oluşan katılımcıların 45 farklı oturum kapsamında, 687 sözlü sunum ve 62 poster sunumuyla kongreye katkı sağlamaları planlanmaktadır.
Bu Kongre ayrıca dünyanın çeşitli yerlerinde, farklı zaman dilimlerinde, farklı kültürel ve sosyo-ekonomik yörüngeleri takip ederek gerçekleşen çeşitli Neolitik oluşumlara ilişkin tartışmaları da bir araya getirecektir. Kongre kapsamında farklı bölgelerdeki Neolitik yaşam biçimleri, dönüşüm süreçleri, nedenleri, sonuçları, toplumsal örgütlenme modelleri, doğal çevre ortamı, beslenme özellikleri ve geliştirdikleri teknolojileriyle birlikte bütüncül bir yaklaşımla ele alınacaktır.
Bu buluşma Neolitik döneme ilişkin bulguların küresel ölçekte tartışılmasını sağlayacak ilk bilimsel toplantı olması bakımından büyük öneme sahip olacaktır.”